Last news in Fakti

27 Януари, 2018 06:31 26 634 41

Двойният удар на Ердоган

  • турция-
  • ердоган-
  • сирия-
  • маслинова клонка-
  • двоен удар-
  • журналисти-
  • свобода на словото

Защо САЩ и Русия си заравят главите в пясъка?

Двойният удар на Ердоган - 1
Снимка: БТА/ AP

Преди 25 години при бомбен атентат в Анкара загина най-добрият разследващ журналист в историята на Турция - Угур Мумчу. Бомбата, която го уби, беше заложена под колата му от ислямистки терористи. Със своите вестникарски колонки и книги Мумчу се бореше срещу религиозния фанатизъм и корупцията, но също и за свободата на турските медии. Негова е и следната мисъл: "Свободата на пресата никога не е дар от държавата".

Мумчу е само един от многото журналисти, които са били убити в Турция, защото са се борили за истината. Сред тях има турски и кюрдски репортери, коментатори, журналисти и блогъри, защитаващи правото на обществото да бъде информирано. Тяхната съдба не е по-различна от тази на много други техни колеги в редица диктатури по света. Със своите разследвания, публикации и коментари те рискуват живота и свободата си. Затова и не е изненадващо, че сега прокуратурата в Диарбекир в Югоизточен Анадол разпореди задържането на повече от 30 журналисти заради публикуването на критични информации в социалните мрежи. В Истанбул пък властите проучват действията на други 70 журналисти, поместили критични материали за турската военна операция в Сирия.

Националните интереси над всичко

Турският президент Реджеп Ердоган и неговото правителство обаче са убедени, че свободата на пресата е именно дар от държавата. И доказателството за това идва не от кого да е, а от турския премиер Бинали Йълдъръм. Той покани представители на проправителствени медии, както и (доста изненадващо) няколко внимателно подбрани опозиционно настроени журналисти, за да им разясни "очакванията" на държавното ръководство и правителството. Дневният ред на срещата се състоеше в това да им бъде напомнено, че имат "отговорност пред държавата", както и че трябва да работят за "националните интереси". Автократът Ердоган упорито отказва да проумее, че журналистите не носят отговорност за защитата на държавата, но пък държавата е отговорна за защитата на свободата на пресата.

На този фон може дълго да се разсъждава над въпроса защо Ердоган се впуска в сирийската авантюра в Африн, силно наподобяваща ходене по въже без осигурителна мрежа. Операцията "Маслинова клонка" може да се превърне в бумеранг за Турция, ако страната си мисли, че със солови акции е способна да си осигури спокойствие и ред по границите.

А защо САЩ и Германия, известни като защитници на сирийските кюрди, сега си заравят главите в пясъка? Засега това си остава същинска загадка. И Русия се крие зад банални фрази, вместо да обясни ясно и точно защо е изоставила сирийско-кюрдските бойци от Народните отряди за защита (YPG) в Сирия. Не е тайна, че YPG е военизираното крило на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която е определяна от ЕС и САЩ като терористична организация. Само че (временният?) успех в борбата срещу т.нар. "Ислямска държава" нямаше да е възможен без участието на отрядите на YPG.

Непрозрачният партньор на Турция

Сега Свободната сирийска армия е партньор на Турция в съвместната битка срещу сирийския диктатор Башар Асад. Никой обаче не знае със сигурност какъв радикален или дори терористичен потенциал крие тази напълно непрозрачна организация. Какво ще се случи, когато кюрдите бъдат прогонени от Африн и Свободната сирийска армия поеме управлението в този досега сравнително миролюбив град и регион? Едно нещо е сигурно: че в Африн досега десетки хиляди бежанци, например от Алепо, се чувстваха на сигурно място. Сега обаче се очертава нова голяма бежанска вълна от Сирия към Турция. А това със сигурност ще има последици и за Европа.

От тази гледна точка тъкмо Берлин би трябвало ясно да заяви позицията си, вместо да се задоволява с безобидни предупреждения. Не на последно място и заради това, че както турската армия, така и кюрдските Народни отряди за защита са "съюзници" на Запада, който ги е обучавал и въоръжавал. А оръжията германско производство играят значителна роля и за двете страни в този конфликт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    23 65 Отговор
    ТУРЦИЯ В ЕС

    Коментиран от #9, #31

  • 2 Uflaf

    30 20 Отговор
    Няма ли бежанци ,то политическите козове и парите на диктатора силно намаляват. Ако има мир няма как да използва постоянно " Аз искам и Вие трябва да..." Така и народа му си има други страхове заместващи притеснението от действията на управляващите. Докато е възможно ще държи "Извънредното положение " и армията му ще участва в конфликти . Ако не е Сирия , терористите ,кюрдите ,Гръцките острови все ще си намери нещо друго. А мечката като играе в комшиите ....

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Хасан

    43 38 Отговор

    До коментар #2 от "Uflaf":

    Много тъпо ...Турция има пожар около южната си граница...на Сащ му скимна да разбие Ирск и вече 20 гидини има са хаос ,анархия и терор...на Сащ му скимна да разбие Сирия и пак терор и пак бежанци....и оттова Турция страда....и сега човека реши да спре хаоса,да прави мирна зона и да върне бежанците
  • 4 стоп

    54 45 Отговор
    Да дават на кюрдите държава и ще има мир.Стига са се ослушвали отдавна знаят че турция избива хора за да не се борят за независимост.Фесовете още сънуват османската империя и е крайноо време да се приключи с тези пан османистки щения.

    Коментиран от #12, #15, #21, #28

  • 5 чалма тв

    41 22 Отговор
    Всеки ден за Абдула,Ахмед,Хасан,Реджеб пишат, стига вече ,това си тяхна работа , какво ни интересува какво правят в кочината си...Ни да пазим нашата граница,както го прави Орбан.

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диктатор

    30 20 Отговор
    Асановците ( бившите Асеновци ), дето толкова много хвалят Ердоган. Сигорно гледат с носталгия към времената, когато и ние имахме диктатор.

    Коментиран от #20

  • 8 Сенко

    30 21 Отговор
    Хасане ти тук ли спиш бе?Как е възможно на всяка статия по един или няколко твои коментара?Ясно е че си с промит мозък,но не втълпявай глупостите тук,които си наизустил от CNN turk снощи.

    Коментиран от #13

  • 9 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Много тъпо!
  • 10 Анонимен

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Neka":

    И като се събуди, пръстите на краката ти бяха в контакта, нали?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    10 11 Отговор

    До коментар #8 от "Сенко":

    Айляк...няма продажби..и седя тука...
  • 14 Bobi

    21 6 Отговор
    Всичко е за петрола каква работа имат американците при арабският свят първо петрол и газ второто е кметски/израелска държава която да контролира интересите на Америка
  • 15 Цеко

    47 4 Отговор

    До коментар #4 от "стоп":

    Защо да им дават?Ако утре циганите кажат,че искат парче от България за да си основат циганистан,ти ще дадеш ли????Ще изквичиш като заклещен!!!
  • 16 касапина

    22 25 Отговор
    Фесовете още сънуват, не могат да осъзнаят че без създаването на кюрдска държава са обречени на гибел ,тъпите им вътрешни сили не могат да предотвратят гигантската вълна от атентати, които се очакват да започнат всеки момент.Помнете ми думите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Hahaha

    32 15 Отговор
    Ден и нощ турци сънувате.Турците това,турците онова.Я всеки да си гледа кочината и да се спасява.Едно бедно племе вместо да работи по цял ден гледа комшията какво прави.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тюрк

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Диктатор":

    Не е Асан, а Хасан (Хисан) от арабски език неграмотник.
  • 21 Тюрк

    27 12 Отговор

    До коментар #4 от "стоп":

    Вие що не дадете на циганите или на турците парче от България?

    Коментиран от #26, #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мухльо с претенции

    22 0 Отговор
    Ще ви помоля да гледате отвъд хоризонта! Турция може да е съюзник със САЩ,но сега е по-важно да запазят целостта на територията си!!!! Кюрдска държава означава откъсване на големи територии от няколко държави!!! В такъв вариант,не е изключено,Турция да предяви претенции за наши територии...Неслучайно имаме Местан...Нас може да ни компенсират с Македония,но ще стане много опасно!!! Може би,заради това„големите”си мълчат?!?България трябва да има силно,разумно и мъжкарско управление! Мисля,че нямаме достойни и отговорни Българи в управлението на държавата!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    10 15 Отговор

    До коментар #21 от "Тюрк":

    Ами щото циганите си имат родина и могат да се приберат, турците също, освен това, земята е българска, а Турция е на гръцка земя! Неприятно но това е истината!

    Коментиран от #41

  • 27 Елис

    13 7 Отговор
    Турция защо да е Гръцка земя :D То тогава и България ще е Турска земя

    Коментиран от #29, #30

  • 28 И харалампиев

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "стоп":

    Сагласен сам давай от българия земя,
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    5 8 Отговор

    До коментар #27 от "Елис":

    Ами Елис, ако ти не си ходил на училище, аз няма да ти стаам преподавател!

    Коментиран от #37

  • 31 Сам Мехем

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    При сгода кюрдите ще резнат гръцмуля на Ердоган и турчолята ще мирясат.Има опасност ако агресията се проточи по дълго,Турция да се разцепи на 3.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТТтт

    3 1 Отговор
    Имам една нива .Ще ви дам по малко земя,само не се карайте.МИР ДА ИМА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сам Мехем":

    Или ще има мир за 500г в Сирия както преди
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Upravitel

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Eлис е жена е неграмотник 😂
  • 38 Евгени

    4 3 Отговор
    Ердоган ще съсипе всички турската сила ще изчити терора който е против ще му отрежат главата тея са луди хаха😂
  • 39 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Tighh":

    Само нв ми натрапвай че е мой султан! Сложи на кирилица(ако знаеш как става ха ха ха)
  • 40 помнещ

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Тюрк":

    Нали дадохме част от Тракия с Одрин чак до Цариград.
  • 41 Гост2

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    И ти си на гръцка земя, върни се при Волга
Новини по държави: