Last news in Fakti

18 Февруари, 2018 15:23 3 043 1

Арестуваха топ банкера на Латвия

  • латвия-
  • банкер-
  • илмар римшевич-
  • арест-
  • корупция

Арести по високите етажи в балтийската страна

Арестуваха топ банкера на Латвия - 1
Снимка: БТА/ AP

Управителят на латвийската Централна банка Илмар Римшевич беше задържан от служители на антикорупционната агенция, съобщи офисът на премиера Марис Кучинскис, предаде „Ройтерс“.

„Бюрото за превенция и борба с корупцията арестува гуверньора на Латвийската банка (Илмар Римшевич)", се посочва в комюникето на премиера. В дома и офиса на управителя на Латвийската банка бяха извършени обиски.

Междувременно стана ясно, че бизнесменът Марис Мартинсонс, чийто бизнес е свързан със строителната дейност, също е бил арестуван като част от разследването на службите. Те са твърдо решени да противодействат на корупцията и сделките, осъществявани на тъмно.

Антикорупционното бюро не е пожелало да коментира ареста на централния банкер. Негова говорителка е заявила, че то ще направи това, когато е възможно. Президентът на балтийската страна Раймондс Вейонис написа в Туитър, че ще свика Национални съвет за сигурност, за да обсъди ситуацията в банковия сектор, без да посочва точна дата.

Почти цялата кариера на Римшевичс - още от 1992 година, преминава в Централната банка. Той е несменяем управител от декември 2001 година насам, като на 13 октомври 2013 година получи третия си шестгодишен мандат. От 1 май 2004 година банкерът е член на Генералния съвет на Европейската централна банка, а от 1 януари влиза в Управителния съвет на ЕЦБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма оправия

    10 0 Отговор
    Само при нас няма арестувани!!Защо ли?Сигурно защото всички са от страната на корумпираните?!?
Новини по държави: