28 Март, 2018 15:29 1 479 3

Над 2000 оплаквания от трудова експлоатация в Германия

  • германия-
  • работници-
  • строители

Случаите на нарушения понякога са драстични

Около 2000 българи са сигнализирали за трудова експлоатация в Германия през миналата година.

В Германия има девет центъра за консултации, където се предоставя информация и помощ на работници от Източна Европа, предимно от Полша, България и Румъния. Най-често оплакванията са от домашни помощници, социални асистенти, строителни работници, заети в ресторантьорството.

Това съобщи на пресконференция в КНСБ Иван Иванов, консултант към центъра за консултации на проекта "Справедлива мобилност" във Франкфурт.

По данни на КНСБ броят на българските граждани в Германия непрекъснато се увеличава. Според предварителните данни българите в Германия към октомври миналата година са над 300 000 души.

Към август 2017 година броят на българите, които работят в Германия със задължително социално осигуряване, е бил 108 794 души. Броят им се е увеличил с 16 655 души спрямо август 2016 година, което е нарастване с 18,1 процента.

През юли 2017 година заетите българи без задължително социално осигуряване, в това число и заетите на непълно работно време, както и самостоятелно заетите, са били 32 174 души, с 2 434 души повече спрямо същия месец на предходната година.

Към юли миналата година 30,4 на сто от българските граждани в Германия са получавали социални помощи, а една година по-рано този процент е бил 30,6 процента. Социални помощи получават 11,6 на сто от румънците, а средно за Германия този показател е 7,1 на сто.

Случаите на нарушения понякога са драстични. При домашните помощници се наблюдава работа без договори за командироване, а с трудови договори за 2, 4 или дори един час работа на ден, а фактически се извършва денонощно обслужване на болен. Липсва всякаква връзка с органи за контрол, както и социални контакти.

Хората живеят в домовете на болните, като в началото не владеят добре езика, дори и не разбират какво точно извършват, липсват медицински познания и подготовка.

При строителните работници случаите са свързани с командировани от българска фирма. Подписват се договори за едно възнаграждение - минимално за Германия, а се изплаща друго и то когато работодателят пожелае. Работи се извънредно, без да се заплаща извънредният труд - включително и в съботи и недели, както и в повечето случаи се работи на обекти и извън официалното работно време от 8 часа, отбелязва Дир.бг.

Нарушенията са свързани и с предоставяне на трудовия договор преди заминаване, липса на допълнително споразумение за командировката, липса на документи за извънредния труд, за осигуровките. Често се предоставят договори на хората без да превеждат, дописани на гърба ръкописно с актуалното заплащане.

Най-често се правят консултации на граждани от Полша - около 40 процента, от България - около 22 процента и от Румъния - 19,4 на сто. Румънците в Германия са повече от българите, но българите търсят по-често консултации, обясниха консултантите към проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Няма строителен обект в Германия , да работи в събота или в неделя.
    Няма човек все едно от къде е да не му се плаща на час , при сключен договор с Германска фирма
    Това че заради не знаенето на езика ,и без квалификация повечето са пренудени да работят при Българи, Турци ,екс сърби ,албанци и др. Ето за това се случват тези неща.
    Всичко друго е пропаганда.
  • 2 Диди

    1 0 Отговор
    Като чета статията,обхваща ме яд.Като не се знае езикът,в която и държава да е,това е ПРОБЛЕМ.Преди да се започне работа,запознаваш се С ДОГОВОРЪТ,КАКВО ЩЕ РАБОТИШ,КОЛКО ЧАСА В МЕСЕЦЪТ,КОЛКО ЩЕ ЗАПЛАЩАТ НА ЧАС,ИЗВЪНРЕДНИТЕ ЧАСОВЕ КАК СЕ ЗАПЛАЩАТ,КОЛКО ОТПУСКА ТИ СЕ ПОЛАГА,КАКВИ РАБОТНИ ПРАВА ИМАШ И Т.Н. ЩОМ ХОРА НЕЗНАЕЩИ ЕЗИКЪТ НЕ ИСКАТ ПРЕВОДАЧ ДА ИМ ПРЕВЕДЕ ДОГОВОРЪТ,ЗА ДА РАЗБЕРАТ ДАЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ПРИ ОПИСАНИТЕ УСЛОВИЯ,ТО ТЕЗИ НЯМА ЗАЩО ДА СЕ ОПЛАКВАТ.АКО РАБОТЕХА В БЪЛГАРИЯ,ЩЯХА ЛИ ДА ЧЕТАТ ПРЕДИ ДА РАЗПИШАГ ДАДЕН РАБОТЕН ДОГОВОР. ХОРА,ОТ СРЕДНОВЕКОНИЕТО ЛИ ИЗЛИЗАТЕ,В КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕТЕ?
  • 3 лусия

    0 0 Отговор
    Моля хора не ходете в завода Кауфланд в Германиа до Некарзум.
    там пално робство и дисккриминация,високи наема ро 6 4овека в тавански апартаменти,три стаи пална мизерия.
    Изкам да помоля да не вярва балгарина,
    не вси4ко така както ти описват работата.
    Непосилни норми,дискриминасия и роство,малтретиране над жените.
Новини по държави: