Last news in Fakti

3 Април, 2018 09:40 986 0

ЖП транспортът във Франция е блокиран

  • франция-
  • транспорт-
  • жп-
  • стачка-
  • полети

Стачка блокира железопътния транспорт в страната

ЖП транспортът във Франция е блокиран - 1
Снимка: БТА/ AP

Компанията Air France отмени една четвърт от полетите планирани за днес заради стачка на персонала. На летище София е анулиран полетът в 17,35 часа, показва справка на сайта на аеропорта. Към масовите стачни действия се присъединяват и железничарите във Франция.

Днешният ден ще бъде "черен" за френския жп транспорт - ще се движат едва 12% от високоскоростните влакове и около 30% от обикновените по вътрешните линии на Франция. Трафикът около Париж също ще бъде силно засегнат. В международните линии положението се очертава по-спокойно. 77% от машинистите и почти половината от служителите в целия сектор се включват в стачката, която периодично ще парализира транспорта до края на юни.

Железничарите се бунтуват срещу плана за промяната на привилегирования им статут, който им осигурява гарантирано работно място, ранно пенсиониране, безплатно пътуване за семействата и други привилегии. Правителството оправдава реформите с колосалния дълг на компанията (над 46 млрд. евро) и предстоящата приватизация, предаде БНР.

Министерството на външните работи предупреди българските граждани, които планират пътуване за и във Франция, да се информират предварително за железопътния и въздушния транспорт в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: