Last news in Fakti

2 Май, 2018 07:27 2 347 27

2 май 1945 г. Берлин пада

  • трети райх-
  • берлин-
  • германия

Цената на операцията е страшно висока както за военнослужещите от двете страни

На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия.

Трябва да се отбележи, че генерал Вайдлинг ръководи старателно обмислена и добре подготвена отбрана: 1,2 млн. офицери и войници, 3000 оръдия и 250 танка. Изградени са 400 железобетонни дълговременни съоръжения, включително 6-етажни бункери. Вайдлинг организира отбраната на града, като се води бой за всяка сграда. Съпротивата на берлинския гарнизон обаче се оказва обречена, след като на 28 април окончателно се проваля опитът на генерал Венк да ги подкрепи със силите на 12-а армия. Последните илюзии на генерал Вайдлинг да се случи чудо рухват след самоубийството на Хитлер.

В първите часове след полунощ на 2 май радиостанциите на 1-и Белоруски фронт получават съобщение на руски език: „Молим прекратяване на огъня. Изпращаме парламентьори на Потсдамския мост.”

Пристигналият немски офицер от името на генерал Вайдлинг съобщава за готовността на берлинския гарнизон да прекрати съпротивата. Поредицата от капитулации В 6 часа сутринта генералът от артилерията Вайдлинг, съпроводен от трима немски генерали, преминава линията на фронта и се предава в плен.

След час, вече в щаба на 8-а гвардейска армия, той пише заповед за капитулация: „Фюрерът свърши със себе си, оставяйки на произвола на съдбата всички, които му се заклеха във вярност. Според заповедта на Фюрера вие, немски войници, сте длъжни да бъдете готови да продължите боевете около Берлин, независимо че вашите боеприпаси привършват и в създалата се обстановка по-нататъшната съпротива е безсмислена. Аз заповядвам незабавно да прекратите всяка съпротива. Всеки час сражения удължава ужасните страдания на гражданското население на Берлин и нашите ранени. По взаимна договореност с висшето командване на съветските войски аз ви призовавам веднага да прекратите бойните действия. Вайдлинг, бивш командващ берлинския отбранителен район.”

Заповедта е размножена и с помощта на високоговорители и по радиото е доведена до частите, отбраняващи центъра на Берлин. Съпротивата в града постепенно е прекратена. До края на деня войските на 8-а гвардейска армия очистват от противника централната част на града.

В 2:41 часа на 7 май 1945 г. в град Реймс, главната квартира на главнокомандващия генерал Айзенхауер, е подписан предварителен протокол за капитулация на Германия. На 8 май представители на главното командване на Вермахта в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Цената на операцията е страшно висока както за военнослужещите от двете страни, така и за населението на Берлин. В Берлинската операция загиват над 80 000 съветски войници и офицери, 2 800 полски. От своя страна германските загуби в убити надхвърлят 400 000 души.

Кой е генерал Вайдлинг?

Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 г. в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата световна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 г. преминава на служба при дирижаблите, става командир на „Цепелин”. През 1919 г. поради ликвидиране на Въздушните сили преминава в артилерията и прави там кариера. Във войната против Полша вече е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси.

От октомври 1943 г. до началото на април 1945 г. Вайдлинг командва 41-и танков корпус до пълния му разгром. От 10 април е командир на 56-и танков корпус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    20 11 Отговор
    С Русия шега не бива!!
    Жидомасоните и разни там клоуни , дърпат лъва за опашката , ма да няма Вайлдинг 2!!!

    Коментиран от #7

  • 2 Сссерем

    14 19 Отговор
    Добре че бяха англичаните и американците да дебаркират,иначе Сталин щяха да го прекръстят на Ханс.
  • 3 санде

    21 13 Отговор
    Падна, ама се възроди! Световен град! А ,,Освободителите" тънат в мизерия.
  • 4 Гадьо Гаднев

    4 15 Отговор
    Германките още въздишат по руснаците. Много истории са чували от бабите си, какви пи...ки са яли от руските солдати!
  • 5 Хасан

    4 19 Отговор
    Понеже Берлин падна благодарение на САЩ, Турция има исторически права в Берлин тъй като турците сме съюзници със САЩ в НАТО. Да живее Турция! Да живее и САЩ! Долу руския окупатор!

    Коментиран от #9

  • 6 нощен ястреб

    14 7 Отговор
    Абе Гадьо, много си гаден! Знаеш ли колко немски жени и момичета са изнасилени от твоите солдати? Колко от тях се самоубиват погнусени от допира с озверелите освободители? Вярно е , че си Гадьо!
  • 7 НКВД

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Изобщо не си прав, защото единственото предназначение на племето руснаци е да служи за гаргара, поради което те се гаргарят и със самите себе си.

    Коментиран от #13

  • 8 Историк

    8 7 Отговор
    Ако им сравним икономиките все едно Москва е паднала и още не може да се възстанови.

    Коментиран от #10

  • 9 Рефорс

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ти сам по себе си си дезертирал от Турция,за мен лично да обичаш една страна но да живееш в друга е двулично лицемерие

    Коментиран от #11

  • 10 Истерик

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    тези данни от къде ги черпите , икономиста!??
    То бил ли си в Берлин или Москва, че да ръсиш мозък тук непрестанно!
    Спести поне 150 лв от памперси и отскочи до съседен Букурещ, че посредственният ти махленски мироглед смърди на хлебарки!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Хасан

    3 14 Отговор

    До коментар #9 от "Рефорс":

    В голяма грешка си, момко, защото аз живея в България, а тъй като тя 500 години е била под османска власт и Турция като наследник на Османската империя има исторически права в тази страна, дали ще живея тук, или в Турция, все ми е удобно - и тук и там, няма разлика. Да живее Турция! Аллах акбар!

    Коментиран от #15, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Историк

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Истерик":

    Ако беше чел като малък и ти щеше да знаеш това, за което пиша. Ама ти още от невръстна възраст си ревал "Слава на русия" , "Русия е велика" и не си разбрал, че е само една мръсна азиатнка кочина.

    Коментиран от #16

  • 15 Рефорс

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Осъзнаваш ли че коментара ти предизвиква враждебност и омраза,това ли ти е целта?

    Коментиран от #17

  • 16 Истерик

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    ахахахахаха!!
    Ти от цезаревото семе ли си, или тевтонец!??
    Предполагам, че си някъв ариец от малцинствата!!!
    Азиатска кочина - такова понятие няма!!!
    Има краварска кочина!!
    Евразия и най вече Азия са столповете на цивилизацията!!!
    Всичко което иваме днес има азиатски корени!!
    Но ти да не бе викал хайл хитлер у кенефа и Слава Украине - хероям слава, а бе ходил в школото, можеше и човек да станеш!!!
  • 17 Хасан

    2 10 Отговор

    До коментар #15 от "Рефорс":

    Коментарът ми предизвиква омраза единствено в развинтеното въображение на нЕкои хора. Когато вие пишете против Турция, това е хубаво, когато пишете против турците и ги наричате с какви ли не епитети - също е хубаво, когато ви се казва истината в очите и тя е болезнена - не е хубаво. В тоя ред на мисли, кое по-точно в коментара ми не е вярно - че България е била 500 години под османска власт, или че в България няма мюсюлмани и турци, които са не по-малко от българите? Ами, ако турците, които се изселиха и бяха изселени насила в Турция, решат да се завърнат в България, колко ли повече от българите ще станем? Посочи ми кое не е вярно в коментарите ми.

    Коментиран от #18, #27

  • 18 Доброжелател

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Не трябва да мислим феодално.Дайте да правим бизнес, както е в САЩ- много етноси , як капитализъм и просперитет за Всички трудолюбиви хора!
  • 19 Рефорс

    11 0 Отговор
    Аз против Турция не съм писал нищо,а и българите пишат не конкретно против Турция а против тоя дето се изплю върху изграденото от Ататюрк,който го харесваха всички,а тоя сега направи така че всички да ви мразят и още повече със средновековното си мислене,историята не е инструмент за придобиване на права
  • 20 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    и отново факти не е точен.в битката загиват 80000 руснаци,а немските загуби са 400000 ,но тва не са убити а са пленени или загинали цивилни.освен това не е напълно вярно че немците разполагат с 1,2 млн. воиници.щото пенсионерите и децата събрани набързо няма как да бъдат наречени такива.реално боеспособната немска амрия е околко 5 % от въпросните 1,2 млн.срещу тях са изправени над 2,5 млн. съветски воиници и 200000 полски.ситуацията за немците е безнадеждна и затова коменданта на града ведна след смъртта на идиота хитлер обявява капитулацията ,прекратяваики касапнициата.съветската армия е можела да загуби много по-малко хора също ако сталин е имал поне малко отговорност към воиските си,но тои обявява състезание между жуков,конев и рукосовски,а генералите му за да се класират първи жертват масово личния си същав!!!!дали някои обаче им е потърсил отговорност за това ?пиещите спирт не са се сетили и затова и следващите им царе и комисари продължават със същата практика и днес!
  • 21 Валя

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    В такъв случай трябва да признаеш историческите ,,права,, на наследниците на римляните,което автоматично ще значи че турски етнос не съществува от 20 века
  • 22 Венк

    0 0 Отговор
    Мале какви глупости пишете генерал Венк въобще не прави опит да ги подпкрепи със 12 та армия той отказва да защитава града и със части от 9-а армия прави коридор за да могат бежанци от града да преминат река Елба така този нацистки генерал който се предава на САЩ спасява над 200 000 цивилни. Той е един вид герой това което е написано за него е абсолютна глупост Хитлер му дава заповед да пази града но той отказва.
  • 23 Рефорс

    0 0 Отговор
    Всъщност Кребс и Бургдорф решават че Венк няма достатъчно сили да се включи в Берлин и не му дават нареждане да атакува,за което Хитлер побеснява че не са изпълнили заповедта му и точно след това решава че това е края и им казва да правят каквото искат,но не съм чувал Венк да отказва атака,знам че е очаквал нареждания от щаба
  • 24 Рефорс

    0 0 Отговор
    9- та армия е пътувала към Елба но Хитлер е настоявал да се върне и обедини с 12-та
  • 25 Рефорс

    0 0 Отговор
    Оу не малка грешка,9-та армия на Щайнер е трябвало да влезе в Берлин а Венк да се върне от Елба
  • 26 MunchenDE

    2 1 Отговор
    Браво! Много ли се радвате? Бързо гърмете шампанското по този случай! Жертвите по-пътищата и набезите срещу деца и възрастни хора в малките населени места, закъсненията на линейките с 2 часа минават на заден план поради тази "чудесна" новина... :-/
  • 27 ИВО

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Разбира се че пишеш глупости , турците са се изселили в турция , сега тука няма чисти турци , всичко се е омешало яко с цигани , сега и там като отидете не ви признават за чисти турци
Новини по държави: