Last news in Fakti

7 Май, 2018 14:00 1 932 13

В Гърция задържали журналиста Любчо Нешков

  • любчо нешков-
  • журналист-
  • гърция-
  • гоце делчев-
  • полиция-
  • арест-
  • българин-
  • серес

Това е централна директива, заяви журналистът

В Гърция задържали журналиста Любчо Нешков - 1
Снимка: Би Ти Ви

На 4 май журналистът Любчо Нешков е бил задържан при пътуването си до мястото, където загива Гоце Делчев – несъществуващото вече село Баница, на около 20 километра от гръцкия град Серес. Той е бил придружен от свещеник и 86-годишния журналист Иван Николов. „По никакъв начин аз и двамата ми спътници не сме нарушавали нито закона, нито реда или каквото и да било“, разказа Нешков пред Би Ти Ви.

Той разказа, че тримата са отишли на мястото, на което е било селото, а днес е останала само камбанария и остатъци от олтара на църквата „Св. Димитър“. Именно край нея през май 1903 г. загива Гоце Делчев. Там е и погребан до 1917 г., когато останките му са пренесени в България, а след 1945 г. са в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

„В момента, в който решихме да запалим свещ, чухме как тряскат врати и се говори на висок глас“, разказа журналистът. Били двама мъже. Единият категорично е разбирал български, твърди Нешков „Поискаха ни личните документи, взеха ги и се започна едно безумно... може би час и половина на това място да ни питат едни и същи въпроси – защо сме тук, защо на това място, какво е значението на тази църква...“, разказа той.

След като решиха да ни отведат в полицейското управление, се обадих на консула ни в Солун. Той първо не можа да повярва, че наистина се е случило. Минути, след като бяхме в полицейското управление, бяхме изпратени от шефа на полицията до тротоара с добри пожелания, доразказа гостът.

Всичко продължило два и половина часа. „Това не е хрумване на селския полицай или на тези двама, не е дори хрумване на шефа на полицията в Серес. Това е централна директива, която важи особено около 4 май, когато всичко се проверява. И тази гръцка директива, забраната е с цел забрава – хората да забравят какво е било там, кой е живял, кой е загинал дори, независимо, че е загинал в битка срещу поробителя“, каза Нешков.

„Доколкото знам този въпрос (за толерантността) ще бъде поставен в Европейския парламент от евродепутата Андрей Ковачев, защото по-антиевропейско поведение в момента на Балканите ние не сме виждали“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gazov

    18 0 Отговор
    мръсна гръцка паплач! Девизът им е "БЪЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ"
  • 2 стоян георгиев

    17 1 Отговор
    гръцките боклуци и до днес в съюз със сръбските такива потдържат тезата на антибългаризма.
  • 3 Гого

    15 0 Отговор
    Външната политика на България къде е.Да действтват посланниците не само да тъпчат сувлакита.
  • 4 Салам Алеко

    6 1 Отговор
    Гадове са гърците! Но да го попитам този журналист! Защо не си е взел разрешение от местната полиция? (не че щяха да му дадът но)Утре ако се появят до нашето село, по този начин 2-3 -ма турци, с настрадин ходжа, и завие ходжата сякаш го колят, и лае ислямските си глупости! Ми то преди още да дойдат полицайчетата, ние вече ще сме ги скрили на 2 метра под земята, с багера на кмета! Така че леко са се разминали!

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Салам Алеко":

    кви щуротии пишеш бе алеко?ква ислямизация кви пет лева?гоце делчев се е бил срещу турската империя с идея за независима македонска държава в която българи,гърци ,турци и т.н. да имат равни права и равни задължения.днес ние с гърците сме съюзници и отдавна българия е забравила квито и да е тереториални амбиции в гърция,но и до днес в гърция българското малцинство е под натиск без признат език ,без признати институции ,история и т.н. за сравнение гърците в българия си имат организация и редовно си правят събори и надпявания без никои да им пречи напротив правят ги с помощта на българската държава.да отслужиш литургия за гоце делчев на лобното му място не е нужно да търсиш разрешение от когото и да било,особено когато тва е личен акт.друг е въпроса че гърците разрушават постоянно малкото останало от това свято за всички македонски българи място и тва се случва в 21 век когато сме съюзници в нато и когато би трябвало да имаме толерантни и добри взаимоотношения!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Салам Алеко

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Не ме разбра, знам за Гоце Делчев, искам да кажа, че не може да влезе в чужда държава и да не им поиска рзрешение! Селото ми е на няколко километра от турската граница, затова е коментара ми! А за гърците, нашите герои, не са техни герои!

    Коментиран от #12

  • 7 Салам Алеко

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Представи си хасан в турция!? Така са и каракачаните в гърция, ако си разбрал разбрал, ако не си разбрал, извинявам се!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Болгар

    7 0 Отговор
    Повече от 2000г гърците унищожават всичко българско… ...
    Гърция е най-мръснишката държава в Европа
  • 10 ....

    4 1 Отговор
    И ходете още в Гърция да им пълните джоба на тея боклуци.
  • 11 MACEDONIA

    4 2 Отговор
    САМО. ЕРДО Е СПОСОБЕН ДА ГИ ВРАЗУМИ И АДЖЕБА КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ТЕХНИЯТ РЕД. ГЪРКЪТ. НЕ Е ТОЛЕРАНТЕН ,ВИНАГИ МОЖЕ ДА ТЕ ГЛОБИ ХУБАЕИЧКО БЕЗ ДА ТИ ОБЯСНИ ЗАЩО.
  • 12 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Салам Алеко":

    кво разрешение да търсим бе алеко?ние сме в ес, дане би като някои грък доиде в българия да търси разрешение?отишли са няколко човека в гърция да правят помен на гоце делчев.нито е лошо нито е опасно за гърция.да ги арестуваш е признак на отношението ти към българия и не сравняваи турция и българия,нямаме нищо общо!селото ти дето е до турската граница е европеиския съюз ,а турция не е там.демек всеки турчин дето идва във ващо село трябва да има виза и разрешение,но случая с българия и гърция е съвсем друг!
  • 13 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Салам Алеко":

    няма каво да си представям хасан в турция или каракачаните,българите в гърция говорят на български език ,които е забранен там и не се изучава ни в училищата ни факолтативно,забранени са българските събори ,както и пеенето на български песни и тва в една европеиска държава квато е гърция.
Новини по държави: