Last news in Fakti

18 Юни, 2018 07:29 8 023 39

18 юни 1940 г. Речта на Чърчил

  • хитлер-
  • уинстън чърчил-
  • втора световна война

Вероятно скоро върху нас ще се стовари цялата ярост и мощ на врага

На 18 юни 1940 г. премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил произнася знаменитата реч, в която заявява, че Англия ще се бори с Германия, независимо от капитулацията на французите.

„Вероятно скоро върху нас ще се стовари цялата ярост и мощ на врага. Хитлер разбира, че или ще се наложи да ни сломи тук, на острова, или ще изгуби играта. Ако издържим, Европа ще отхвърли игото на нацизма и пред целия свят ще се открият широки хоризонти, озарени от слънцето. Затова да си спомним за дълга и да го изпълним толкова самоотвержено, че и след хиляда години, ако дотогава Британската империя запази величието си, хората да могат да кажат: „Това беше техният звезден час”.

Уинстън Чърчил е английски общественик, политик, държавник, лидер на Консервативната партия. През май 1940 г. е министър -председател на коалиционно правителство. След 22 юни 1941 г. е инициатор за създаване на съюз за борба срещу Германия. Заедно с президента Рузвелт сключва договор със СССР. По негова идея се сключва договорът “заем-наем” и съюзниците оказват материална помощ на Съветския съюз по време на цялата война. Участвува в Техеранската (1943 г.), Кримската (1945 г.) и Потсдамската конференции (1945 г.), които определят следвоенното устройство на света и предоставят Източна Европа на Съветския съюз. Тази политика на Чърчил довежда до установяването на тоталитарни режими в източноевропейските страни. В отговор на политиката на Сталин в Източна Европа и издигането на “желязна завеса” по границите на източноевропейските страни Чърчил (в речта си на 5.03.1946 г. в гр. Фултън, щат Мисури, САЩ) призовава за създаване на военно-политически съюз на САЩ, Великобритания и западноевропейските страни за защита на демокрацията от тоталното настъпление на войнстващия комунизъм.

Тази реч се смята за начало на “Студената война”. През 1951-1955 г. е отново министър-председател. Поради напредналата си възраст подава оставка и се оттегля от активна политическа дейност. Чърчил е известен и като писател, публицист и автор на исторически и мемоарни книги.

Носител е на Нобелова награда за литература през 1953 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    19 6 Отговор
    Чърчил е известен още и като гробокопач на Британската империя. Вкарвайки я в безсмислена война с Третия Райх Чърчил осигурява дългово робство за Великобритания, тя губи колониите и военните си бази по света (последните в полза на САЩ), стотици хиляди британци умират по бойните полета и в родината си , а след бунтовете в колониите милиони британци са изгонени , губят имотите си в Индия, Африка и т.н. и се връщат на острова като последни просяци. Самата Великобритания е срината до основи от бомбардировките на Луфтвафе, местните британци също са разорени и гинат. Ето това постигна уникалният глупак Чърчил, като подпали Втората световна война.

    Коментиран от #9

  • 2 Санде

    18 5 Отговор
    Тоѝ е известен и с изказването: ,,На балканите има един народ, коѝто си честити банята" Затова с лека ръка ни ,,преотстъпи" на Сталин.

    Коментиран от #10, #13

  • 3 Ник

    25 2 Отговор
    Защо постоянно ни го навирате в очите този? - Крайно време е да го давате като пример за страна, които открито са изразявали омразата си към България. - Това трябва да се помни, а не нещо друго!
    - Ако не бе от страната на победителите във ВСВ, то Чърчил, както споменава предходният пишещ има доста спорна кариера. - Провалите му не са никак малко, особено преди началото на войната.
  • 4 Василевс

    23 3 Отговор
    Хитлер е допуснал само една грешка, която се оказва фатална- нападението над СССР.
  • 5 НКВД

    17 2 Отговор
    По новата история след 1989 г.Британцире са ни приятели.иначе истината е съвсем друга!
  • 6 Факт

    23 3 Отговор
    А точно преди две години Великобритания се прегръща с Хитлер-договора им от 1938 със който отвръзват ръцете на Германия за военни действия в цяла Европа..А на Олимпиадата през 1936 г.спортистите от Великобритания отдават чест със "зиг хайл" на Хитлер-въпреки,че фашизма вече е показал демоничното си лице и безумието си. Та това изказване на Чърчил е просто пореднато дебелоочие и лицемерие...-присъщо само на британците.
  • 7 Бай хой

    16 6 Отговор
    След сввтовната война България е оставена в лапите на Сталин и благодарвние на това Българите се увеличават до почти десет милиона а страната е най Мит ощната и развита в рвгиона.
    Питам драскача къде са Българите оставени в лапите на чърчил от одринска и беломорска тракия? Унищожени са. ФАКТ.

    Коментиран от #8

  • 8 Бесен Язовец

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    А Гръцкия просперитет преди няколко години лъсна с 350 милярда$ дълг!
  • 9 Сссерем

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Първо не Чърчил подпали ВСВ а Хитлер и Сталин които бяха съюзници,Чърчил спасява света от нацизма и комунизма.

    Коментиран от #12

  • 10 Шансу Имамов

    1 15 Отговор

    До коментар #2 от "Санде":

    Ами кой ви е виновен че сте мизерници и се къпете веднъж месечно?

    Коментиран от #11, #23

  • 11 5ко

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Шансу Имамов":

    Хм! И кой го казва това? Потомък на номади! Я прочети пътеписите на Ибн Фадлан за всички тюрки какво казва, па тогава давай мнение.
    Ама ти си никакъв, освен едно нещастно ДЬОНМЕ.
  • 12 Трол

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    Че Сталин не е стока е абсолютно вярно! Но кой даде мека дъвка на Хитлер с присъединяването на Австрия, Силезия а после и Чехия? Сталин ли! Май забравяте Мюнхенското споразумение отпреди договора Рибентроп-Молотов.

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Санде":

    Руската пропаганда много често използва фалшиви цитати от Чърчил, които историци-българофоби с усърдия разпространяват. Цитати, като този, който си написал и , че Чърчил искал да превърне София в картофена нива и редица други, нямат нищо общо с действителността и не са открити никъде в мемоарите на Чърчил или речите му.
  • 14 Наблюдател

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Трол":

    Русофилите ще оправдаете всяко руско престъпление, нали? Мюнхенското споразумение ли е причината Хитлер и Сталин да си поделят Полша и Русия да нападне Финландия, да превземе Прибалтийските републики и Бесарабия?
  • 15 История

    4 3 Отговор
    Повечето коментатори тотално не познават историята. Коментарите са им пропити от омраза и тенденциозност. Даже предполагам, че четат само заглавието.
    ВСВ е започната от Хитлер и Сталин.
    Плавителствата на Британия и Франция са пацифиски и неподготвени за война. Спомена за ПСВ е бил изключително пресен. Това не е било проблем за Германия, които са искали реванш и СССР, за които човешките жертви нямат значение. Когато Чембърлейн е заменен от Чърчал, едва тогава ОК започва истинската съпротива срещу Германия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    6 4 Отговор
    Чърчил е известен още и с това,че е натупален гей.След сваляне на любовникът му -летец над София,от български летци,в знак на дива омраза към нас-българите,нарежда тотални бомбардировки на София,Пловдив,Русе и т.н.
    Какво ми го превъзнасят този отявлен гей!
    Джендърството в Европа,не е от вчера!

    Коментиран от #18

  • 18 Историк

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    ==== натупален гей.След сваляне на любовникът му -летец над София,от български летци,в знак на дива омраза към нас-българите,н===
    Дива омраза към чърчил изпитват единствено руските слуги, които вярват на руската пропаганда. Бомбардировките , които съюзницете са извършвали над Германия и страните от Оста са били съгласувани с Москва. А простотиите за това, че Чърчил бил гей отдавам на развиненото ти русофилско възприятие на околната действителност. Или на присъщия на русофилите латентен хомосексуализъм. Все пак джендърството в България е дошло от Русия.

    Коментиран от #19

  • 19 5ко

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    България никога не е видяла нещо добро от англия. Така че тука няма нищо русофилско или русофобско.
    За врага винаги само лошо.

    Коментиран от #20

  • 20 Историк

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "5ко":

    Великобритания застана зад Съединението, докато Русия насъскваше Сърбия и приканваше Турция да навлезе с войски в Източна Румелия. Врага е русия, не Великобритания.

    Коментиран от #21, #26

  • 21 Бай хой

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Как застана зад съединението ве дженди? Като отмени Санстефанския мирвн договор ли? Или като докара с военни кораби албанския башибозук изклал повече от двеста хиляди Българи в Старозагорско? Или като отряза от България беломорска тракия през първата световна война. Или като направи етническо прочистване на Българите от Беломорска и Одринска тракия след втората световна война?

    Коментиран от #22

  • 22 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    Четеш историята с руски очила, като ги свалиш може и да я прочетеш правилно.

    Коментиран от #24

  • 23 Ник

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шансу Имамов":

    Достатъчно е да споменем, че с идването на чалмите на Европейският континент, към които се числиш и ти, повече от 1/2 от населението умира от бубонна чума. С вас вървят и болестите драги. - И сега сте такива дори и да си миете задните части. - Пълни сте с бацили и бактерии. Все още всички големи естествени зарази идват от там, от където са дошли и родителите ти.
    - За това е някак смешно да говориш за хигиена.
  • 24 Бай хой

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Кви очила ра дженди? Кое от написаното от мен не е 100% истина?
    Отвори си очите и разума и виж кой вреди и кой помага на Българите и България. Бомбардировките, геноцида, етническото прочистване и икономическата блокада наложени ни от запада не са ли доказателство за намеренията на запада спрямо България и Българите?

    Коментиран от #25

  • 25 Историк

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    Дженди е баща ти, сигурно е бил прототип за страстната джендърска целувка между русофил и руски солдат на паметника на окупаторите в Борисовата градина. А това, което пишеш са пълни русофилски глупости, особено етническото прочистване направено от англичаните през ВСВ. откъде четете подобни глупости, от специални руски учебници ли?

    Коментиран от #28

  • 26 Ник

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Върви да четеш пак историята, че нещо не си доразбрал поведението на Великобритания в онези, пък като чета и в следващите времена.
    А иначе руснаците не са съгласни със съединението поради заплаха от запада и договореностите, а онези които насъскват сърбите са с главен виновник Австро-Унгария.
    Чети! - Няма нищо по- полезно за мозъкът ти!
    И вземи да смениш този "ник" - Историк, че се излагаш, като кифла.

    Коментиран от #27

  • 27 Историк

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Ник":

    Има едни книги, които руските слуги изобщо не ги четете. Например Строители на съременна България- та там пише кой е бил за и кой против Съединението. кой е направил преврата срещу Батенберг и е платил за бунтовете на офицерите-русофили и кой е искал русия да окупира България и да я превърне в Задунайска губерния. Прочети я , пък тогава квичи за добрините, които ни била направила руската кочина.

    Коментиран от #36

  • 28 Бай хой

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Историк":

    Четем ние но фактите. Не нескопосаните литературни произведения.

    Гърция и Турция след войната остават под протектората на великопосранабритания. В беломорска и одринска тракия по това време живеят стотици хиляди Българи. Отговори къде са сега те?
    А фалшифицирането на историята не е факт от вчера.
    Строителство на България се извършваше след втората световна война. И още не могат враговете да разрушат и разрграбят построеното. Нито да намалят Българите до довоенната популация.

    Коментиран от #29

  • 29 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Бай хой":

    Нещо ги бъркаш фактите. Гърция и Турция английски протекторат???!!!
    Още малко ще ги изкараш презерватив. Мислех си, че по тъп и неграмотен от Язовеца няма, но съм се лъгал.

    Коментиран от #32

  • 30 Истината

    6 4 Отговор
    На 18 юни 1940 година Русия и нацистка Германия бяха първи приятели, съюзници и стари бойни другари подели ли си заедно Полша. И докато Великобритания се сражаваше за свободата си Русия снабдяваше Германия с месо, зърно, дървесина, руди и други стратегически суровини. А в руските вестници имаше поздравления за германските военни успехи.
  • 31 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    в тази реч се казва че англия е напълно сама интересно що е пропуснато от писалите статията?чърчил воюва сам срещу германия ,подкрепена в този момент от ссср италия и япония.не е вярно също и твърдението на авторите на статията че чърчил с политката си е виновен за настаняването на сталин в европа,напротив чърчил през цялото време на втората световна воина смята сталин за сатрап и тиранин на които не трябва да се вярва.стига се до там че чърчил се скарва с рузвелт именно заради мекото отношение на рузвелт към ссср ,както и заради люзиите на американския президент по отношение на сталин.след смъртта на рузвелт ,чърчил се разбира добре с труман и именно чърчил обявява началото на студената воина довела 40 години по-късно до краха на комунизма!
  • 32 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    тои е и язовеца така че не си се излъгал.
  • 33 Бай хой

    6 1 Отговор
    Яааа чудя се що съм се изпотил а то спорът ми е бил срещу ТО или така наречената Димитрова.
    Я сега уточни къде точно чърчил воюва срещу гитлер в полша? Май само Сталин начело на СССР изпрати войски срвщу гитлеристите. И добре че ги спряха на границата на днешна украйна. И не тълкувайте договора за ненападение като съюз. И обясни страно срамно същество кои полски територии е заграбил СССР тогиз.
    Плямпало на нпо лозунги.
    Видя ли ся кой пише от различни никове.

    Коментиран от #35, #38

  • 34 гнида

    5 1 Отговор
    Това псе което желае смъртта на 100 000 българи , но не иска да пострадат английските интереси на Нашия полуостров ? Него ли цитирате - да гние в ада , както и последователите му !
  • 35 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    гитлер и гитлеристите....сега тва ли са новите опорни точки а?пишеш на съвецки браво!!!!тва че пишеш глупости е подробност ,но нали спазваш указанията за гитеристите ,хамериканците и геиропеиците ,тва е важното.иначе сталин изпрати воиски не срещу гитлеристите ,а в тяхна подкрепа.те заедно разбиха полската армия и окупираха страната.и кои полски територии бил заграбил сталин питаш.ами заграбил е половината от тогавашна поша все полски територии.и да добавя освен договора за ненападение ссср през периода 1939-41 година праща на германия де що има и то без пари.тва жито тва суровини тва кожи ,за да може хитлер спокоино да окупира и заяква.тва приема ли се за подкрепа ,а полов или язовец ?последния влак със съветско безплатно жито тръгва на 22 юни 1941 година ,което забавя немското нападение над ссср с около част.немците са изчакали да мине митницата.та питам дали тва се брои за подкрепа за хитлер или е било част от съветския план за унищожение на гитлеристите?смяххх!
  • 36 Ник

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Наистина имаш нужда от повечко четене! - Прочитането на една книга (Като Винету ) не е основание да мислиш, че си наясно с историята. Добре е да прочетеш по няколко източника и особено тези, които смяташ за противници в тезите!- Въобще дота работа те чака в тази посока!
    В общи линии прочел си анализите на 1-2ма и нищо повече! Аз лично бих ти препоръчал да започнеш проучванията от преди Райхщатското съглашение. А ако попаднеш и на сканирани копия от договорите ще е още по- добре! Ще те упътя в тази посока с информацията, че съществуват такива копия на документите които са дигитализирани. - Ако "поназнайваш" чужди езици ще ги намериш в чуждите библиотеки.
    Историята ни съвсем не е толкова проста и съвсем не толкова лека за откриване на истината! - Лошото, е че все повече недорасляци прочели мнението на 1-2ма решават, че са научили достатъчно!
    Заприличваш малко на братята ни македонци, на които им промиваха главите Сърби и Гърци, че ние сме окупаторите и крадците на историята им
    Чети момче- Чети!

    Коментиран от #37

  • 37 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Ник":

    Досега начетен русофил не съм срещал и няма да срещна. Историята не е тази, която руските историографи и българските им подлоги поднасят на лековерните си вярващи. Ти самият си застинал на етапа, когато облъчваха българите, че Русия е подарила освобождението на България с цената на 200 000 руски жертви. Остани си със здраве, но няма шансове да научиш нещо ново.
  • 38 Рубладжийче

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Гитлеристите?
    Можеш ли да ме гванеш за гуя?
  • 39 Русофилофоб

    0 0 Отговор
    Ако трябваше да "мрази" нас,заради Дойран,колко ли пък трябваше да мрази турците,заради Галиполи!?Независимо от крилатите фрази,които му се приписват,единственият доказан факт за Чърчил е,че е Любител на българското червено мелнишко вино!!Поръчките му от около 500л годишно на този продукт,го превръщат автоматично в Българофил № 1 в целия свят!!!
Новини по държави: