Last news in Fakti

6 Юли, 2018 19:52 2 842 32

Белград бута паметниците на завоеватели

  • белград-
  • сърбия-
  • паметници-
  • завоеватели

Държавата ще решава на кого може да се строят паметници

Белград бута паметниците на завоеватели - 1
Снимка: Shutterstock

Съгласно новоприетия Закон за военните паметници, всички мемориали на завоеватели, военни престъпници и терористи ще бъдат демонтирани, най-вероятно, до края на есента, предава белградското радио „Б-92“.

От сега нататък, държавата, а не отделни хора ще решава на кого може да се строят паметници, пише белградският ежедневник „Вечерни новости“. Сред мемориалите, които най-вероятно ще бъдат демонтирани е плоча в Нови Пазар, посветена на Аджиф Ефенди (Хаджиахметович, по прякор Блюта) и паметникът на т.нар. Армия за освобождение на Прешево, Буяноваац и Медведие, поставен в град Прешево.

Инициативата за издигане на мемориали, накърняващи религиозните и националните чувства, историческите постижения и възвеличаващи фашистки и сепаратистки идеали повече няма да бъдат приемани, предаде „Фокус“.

Вестникът отбелязва, че списъка с неприемливите паметници в Сърбия е „доста дълъг“ и повечето от тях се намират в южната част на страната, както и в северната – в автономния регион Войводина.

Всички те ще влязат в дневния ред на новосъздадения Съвет за култивация на традициите на освободителните войни, който ще бъде основан не по-късно от средата на август, съгласно предписанията на Закона за военните паметници.

„Съветът ще решава за издигането на нови и демонтирането на стари военни мемориали“, заяви държавният секретар в Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалната политика Негован Станкович пред ежедневникът.

Той добави, че членовете на това тяло ще бъдат доказани експерти в областта и ще включва представители на държавните университети и сръбската академия на науките и изкуствата, както и четирима представители на държавната администрация.

Повечето от неподходящите паметници са издигнати с благословията на местни лидери, които, „поръсени“ с чуждестранни дарения от по няколко хиляди евро, изпълняват желанията на посланиците и почитат различни завоеватели и престъпници, пише „Вечерни новости“.

Сега членовете на Съвета ще одобряват паметниците, взимайки предвид вида им, надписите и дали личностите, на които са посветени, заслужават да бъдат възвеличени по този начин, заяви Станкович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селфи

    5 15 Отговор
    Глупаво постъпвате.... Както е казано, на глупавия пари да му напъхаш в ръцете той ще ги хвърли. По този разрушителен начин закривате истофията си. Тоест заличавате минали факти, под мотото на някаква Велика Македония, вие изтривате предмети, доказващи реално станали събития. Същите глупчовци и манипулатори сте като нашите беге управляващи - рушат паметници на история, а после наливат луди пари в разкопки да търсят паметници. Както казват със завързани очи да стреляш по управнициге тук и гербери и сини и червени и повечето, няма да сбъркаш. По-добре е да напишете фактите истината за всеки паметник на плочи или нещо, което дъжда, снега не изтриват много десетилетия! Така всеки туфист ще прочете фактите. Но не предубедено, а станалото! Няма срамна загуба. Има срамно повтаряне на грешки. Тук Винету и мафия са същите лъжливи крадливи и съсипващи беге народ лапачи, каквито бяха князете при Иван Шишман - врагове. А само те да са и едон лиже....?
  • 2 селфи

    7 8 Отговор
    Някои хвърлят цялата вина за регреса ни, векове наред само на Османската и перия. Да тя бе геноцид, пречка, съсипия за беге и други народи. Тирания, като Третия райх. Но разрухата започна поне 3 века шреди нея, когато местните паразити се самопровъзгласиха за боляри елит, и отделиха нафода. Както сега плвдчето политици се обособиха като независима паразитна прислойка, вредна, смучеща, пречеща на тоя народ. А уж все го оправят и само полетата с гробове растат и емигрантите му. Защл се срамувате да пфизнаете и тежките моменти в историята, да кажете фактите, причините? Не е срамно да си загубил. Срамно е да повтаряш грешките. А ние не спираме да ги повтаряме. Сините отрекоха Митко Палаузов, бил комунист и герберите и те. А Митко, Тридон, Ганка, Нако Шоколада, хиляди борци сфещу злото мряха заради Тиквата, Сталийски, сегашноте лъжливи и крадливи управници? Ето какво е демагогия и неблагодарност на лицемери. Оплюха Русия, а Путин изпрати войска срещу джихадиститд, защити и Плевнелиев и Менда и Боко, а те оплюват и това добро. Грешите, заличавайки паметниците, те са факти от историята. А, мотивите могат да се разяснят с факти....

    Коментиран от #4

  • 3 ganio

    33 2 Отговор
    Кога ще премахнем паметникът на турските терористи взривили вагона за майки на гара Буново?

    Коментиран от #5, #6

  • 4 селфи

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "селфи":

    И да цъкате минуси и да не цъкате все тая. Което пиша, то е правилното. Японците са умни, пазят памерниците, кодто е запазено и за добрите и лошите времена и династии, те пазят артефактите. А бай Ганьо руши пл нечии интереси а после плаща на крадци наново, да му търсят разкопки и факти? Ето този, който нареди взрива на мавзолея на Г. Димитров е за разстрел - той разсипа милиони лева труд на този народ и ьаличи доказателство, че тази личностже била идеализирана от тоталитаризма. Как сега ще покажете на новитпоколения, кой е бил този човек, само по лъжите на манипулатори ли? Абе каквпто и да се хвалят родните управляващи и Тикви и други, сте ни геноцид огдавна. А макетата вървят по вашия път.... Мислите, че лъжа ли,? Не лъжа. Местнитд воюващи за власт и пари разсипаха България. Много от тях викаха османнски военначалници с армиите им над 80 години нагоре, за да победят друг болярин, и така народа ни бе изтощен 2-3 столетия преди разсипаната България от кенефчии алчни да бъде окупиранна от османски войски. Същите алчни, вредни, воюващи за власт отре. ки са повечето управляващи и опозиция и днес. За тях ние сме данъкоплатциби изборен електорат, а чужди компаннии са им като родни дечица. И генералитета врче е същия, затова не иска и не може да защити беге народа от крадливи управници, та камо ли от армии. Това е реалността, аз съм непредубеден, не зъм трол на някои срещу някои. Просто фактите.
  • 5 селфи

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "ganio":

    А, защо да го махаш? Нека остане и там да се опише какво реално е станало! Така историята ще е видна. Като го заличиш, остава само слух.

    Коментиран от #7

  • 6 селфи

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ganio":

    Ето, забраняват наркотиците политиците тук. Но наркомани има и те плащат по 4 цени, на дилъри, за да си набавят дрога. Вместо да легализират и по аптечни продажби това зло, да разясняват на младите до какво води, да не оставят това в сенчестия бизнес, който пълни черни каси на политици с колосални пари, вместо да ги прибира НАП ги прибират дилъри, затворковци на очички и политици, толериращи това. Баницата даром е сладка, седиш на пост и ти капят много хиляди и милиончета.... Нали? Същото е и с паметниците - заличавайки един, вие отричате историята, фактите. А какви са причините, мотивите за дадено събитие тук вече го описват по интереси. Но самото събитие е история, факт. Заличиха паметници на антифашисти, а те се биха за пл-добър и справедлив живот. Умираха, за да може мафията да краде и лъже днес от държавни постове, нали? Така излиза. А мафията им заличи и паметниците, даже, имена на улици.... Сякаш ги е нямало? Тогава и Хитлер не е съществувал! А, защо евреите все го плюят и пискат, че ги е убивал, след като е бил половин евреин, а висшите му съратници са били повечето с еврейски линии? Защото лицемерието в света е много.

    Коментиран от #32

  • 7 ganio

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "селфи":

    Ей човек, ти нормален ли си?
    Сериозно те питам.
    Защо трябва да стои паметната плоча на убийците на български деца и майки???
    Отделно на гара Буново е издигната монументална скулптурна композиция, висока 7 метра, напомняща днес за жертвите на турския терор.

    Коментиран от #8, #9, #10, #12

  • 8 Селфи

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "ganio":

    Аз да съм ненормален? Не мисля. Ако вие, които рушите исторически факти сте нормалните, тогава аз съм ненормален. Ако пък аз, който твърдя, че рушите доказателства от история, съм нормален, тогава излиза, че вие сте ненормални, които я рушите. Не зная верния отговор, но съм прав, защото ако разрушиш паметника, заличаваш доказателство за факта. Ставаш укривател на улики от историята. Тогава каква история, ще учиш, видиш? Джендърска содомия ли? Както решите, но не плюйте после руснаци, американци и други! Като сте гламави, съдете само себе си, ако сгрешите! А, защо поставяте гробни плочи на умрелите, умнико? За да се вижда, къде е погребан човека. Така е и с паметника, да се вижда къде и какво и кога и как е станало? Да не сте оплюли повече американци, руснаци и други, като сте такива!
  • 9 селфи

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "ganio":

    Би помислил, че съм наркоман, нали? Не съм и не мисля да съм. Но местните управници, които закопаха и дедите ми и мен и тоя народ, са алчни, крадливи, лицемерни, геноцидиращи нас и повечето са ни геноцид. Ето и факт, от милионите факти, подкрепящи твърдението ми: забраняват дрогата? Била зло? Добре, но и КОКАта е дрога, използувана от полианезийски и други племена. Тя е опияняващо ако се дъвче растение. При ритуални танци шаманите са дъвчели Кока и са изпадали в транс, от опияняващия ефект. В Кока Кола имало пишат подобно вещество. Защо тогава Костов, Тиквата и останалите лицемери толерират чужди корпорации легално разпространяващи Кока? Защото са алчни продажни геноцидиращи беге народа лицемери разбойници - затова. А дали съм нормален? Зависи от гледната точка. Ако ти си нормален вандал, рушащ паметници, аз не съм като теб, значи не дъм нормален. Ако пък аз съм нормален? - тогава ти не си.
  • 10 селфи

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ganio":

    Ами напишете фактите, истината на плоча и не рушете паметника! Ами напишете, че терористи ог Движението.... ръководено от Меди... Сокола е организирало терористичен акт, загинали са.... След което Меди и др. са били в затвора. Как младите хора да научат истината, манипулирана по интереси? А сини, червени, гербери стока ли са? Уж било забранено по закон създаването на партии на етническа основа, а в парламента явно са симнамбули? ЕвроРома как е регистрирана? Явно местни паразити за парици нарушават законите а искат и данъци? САЩ, Русия ли са виновни илу управляващи, Прокуратура, Съд, задето виждат престъпленията, а си затварят очите? Ами с такива хора, какъв живот да се съгради? Каквито хората, такава и реалността. Кого другиго плюете тогава и защо?
  • 11 Голям прос

    3 2 Отговор
    Бутат си историята. След две поколения ще се чудят като нас кое е вярното в историята им. Не мога да уважавам такива хора
  • 12 селфи

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ganio":

    Дали съм нормален? Спофед прабългарите ДА! Според такива като теб НЕ! Защо е поставен паметника на гара Буново, от протурски интереси? Защото местните Номмо Саппиенс Паввианс Бълхарикус са позволили за пост и парици това. Но какво реално е станало е най-важното? Ами турско терористично движение организира атентати, умират невинни българи. Сега нали Боко '' ГРАДИТЕЛЯ НА България'' и мафия са на власт, защото от соца и досега са на власт, не поставят мраморна плоча до паметника, казваща фактите, истината? Защото гледат келепира си, не им дреме за нас. А, ако напишете фактите, всеки ще разбере, че там е осъществен терористичен акт от онова движение, срещу българската държава и народ и ще види истинското лице на много хора и Ганьовци в това число. А, ако махнеш паметника, остава нищо... Разбра ли, НОРМАЛНИЯТ, какво правите вие, които рушите исторически факти? Нищо добро....

    Коментиран от #13

  • 13 гъл

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "селфи":

    Добре бе човек. Вземи сложи ти една плоча до терористката чешма, на която да пише че чешмата възхвалява терористи и убийци на майки с деца. Колко му е да сложиш една плоча.Или пък събери хора около тебе, направете НПО и сложете плоча. Какво си седнал да говориш и говориш и говориш... А дякона Левски го е казал: "Дела трябват, а не думи..."

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Селфи

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "гъл":

    Бих могъл, но администрацията е бюрократичен механизъм и ще трябва да го обиколиш. Първо пускаш молба. Събираш пари, плащаш на каменоделец да го направи, уреждаш транспорт и кран и бригада да го циментира. После хукваш да тичаш по администрацията, молба, ако я одобрят може да го поставиш. Да речем събера 10-ина хилядарки и го организирам. Дали ще разрешат? А и моя работа ли е или на политици? А и ги искаш да разрушиш паметника, значи и плочата ще замине.... Е, защо да се блъскам, след като не ценитд труда, фактите, смисъла? Ами пиши до управляващите, че не е редно паметник да ознаменува терористичен акт по този начин и е редно след като е направен, да се каже истината за събитията и поясни кой защо го е поставил? Пиши, може и да ти отговорят?! Аз се уморих 29 години да си блъскам главата в стената от лобисти, мафиоти, продажници и непукисти. Вече и желание да имам, психически нямам мотивация, да се разправям с продажници. Пиши, ги имаш желание да се поправи грешката! Но унищожиш ли паметника, ще унищожиш и доказателството за лицемерието и продажността и на сини, монархисти, червени, гербери. Защото те вкараха в това събрание порока, лъжата, демагогията и геноцида над нас. Пиши и може да се получи?!

    Коментиран от #16

  • 15 селфи

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "гъл":

    Не ти трябва НПО! Събират се пари, нали има пари и за културата, ще се отделят 10000 ще стигнат! Но по проектите поне една две трети се крадат, значи трябва да са поне 30000, за да стигнат за плочата!!! После се поставя, бригада с кран я циментира и готово! Може и Боко да отреже някоя лента, той като Тато обича да е в славата. Това не е работа за мен, аз и да пусна молба, ако ми отговорят лобистки отфицателно вече няма и да ми се занимава. За 29 години какво съм преживял от пом. яри и сини червени монархисти гербери депесари и други не ми се описва... Като помисля за тия и се сещам за напалм.... Сезирай Министерство на културата и ще се ентусиазират! Ще отпуснат 100 000, вероятно, по пътя ще остане и някой пев и ще стане. Аз нямам вече желание да се разправям с продажници. Такива или се трепят или не се занимаваш с тях. Е, на мен не ми се занимава. Опитай ти, имаш мерак!
  • 16 Гъл

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Селфи":

    И какво ни казваш сега? Ето какво: "Мрън, Мрън, Мрън, Мрън ..., Аз съм голям само на думи, на дела - другите да се оправят..." Имало пречки и трудности. Ами опитай бе човек. Може да разрешат. Кой ще забрани да се каже истината? Че тия са убийци на деца и майки. Но ако не разрешат - може да я сложиш без да разрешат. Можеш и сам да се справиш. Ако я махнат. Пак я сложи - не е повече от 200 тина лева. Да видим ще посмее ли някой да я махне. Пък може да се съберат родолюбиви българи в твоя подкрепа. Хора които държат на делата а не на думите... Държавата трябвало да го направи... Ами тя държавата е окупирана от предатели, които избиват българския етнос. Ти с думи ли ще ги спреш?

    Коментиран от #18

  • 17 JPower

    3 0 Отговор
    Паметникът е да увековечава някакво събитие, а не да помним терористите. В американското посолство има паметник на американските летци бомбардирали България...ако някой утрепе семейството ти, паметник ли ще му направиш???? АААА, за другата част, политиците, само ТРЕПАНЕ. БЕЗ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!!!

    Коментиран от #19, #21

  • 18 селфи

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гъл":

    Именно, че държавата е окупирана от враждебни нам индивиди. Защо ми е плоча, когато хората не им пука? Ето, някой направил паметник, минават и го напръскали със спрей? Влез в нета, муцарелките въртят секс с какви ли не, за пари, гърбавите и генералитета и Шимончо СаксКобургчо и хиляди, хиляди враждебни на власт и пост и нови подобни се точат за да лапат, бият се в гърдите, че ще ни оправят, а малцина са свестни и повечето ръцете си цапат - ЗА КОГО ДА СЕ БЛЪСКАМ, СЛЕД КАТО НА МАЛЦИНА ИМ ПУКА? Тоя народ е орел, рак и щука, как да си мотивиран? Кажеш им, не допускайте злото, защото утре ще се увеличи! Правят зло, ти го страдаш, после плащаш технитд грехове и живота ти минава на вятъра заради чужди капризи и простотии. Ти искаш да се разруши паметника, значи искаш да се поправи една несправедливост по създаването му. Аз ти препоръчвам да се запази, паметника, но да се посочат истинските събития. Така на всеки ще му е ясно, че терористи от протурско движение са извършвали терористичен акт, убили са хора, а не както паметника казва.... Ще види зрителят му и ще разбере, истината за станалото. Ако махнеш паметника, нищо няма да разбере, защото няма да свърже мястото с нищо.... Нали искаш да се поправи неправдата? Основи петиция в peticia. сайта и пиши до управляващите, по-точно до Министерство на културата и ще видим какво ще се получи?! Аз не успях да накарам местните бандюги на власт да спрат да ни геноцидират, като опр
  • 19 селфи

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "JPower":

    Да ще му направя паметник, нищо, че е убил семейството ми. Ще го убия, за наказание и като ме попитат Защо???, ще покажа паметника и ще кажа: уби моето семейство. Паметника е артефакт, той напомня събитие, нищо друго.

    Коментиран от #20

  • 20 JPower

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "селфи":

    Аз пък ще поставя мемориална плоча и ще опиша събитието.....но убиеца няма морално право на паметник!!!

    Коментиран от #22

  • 21 селфи

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "JPower":

    Ти искаш аз да върша работата на институциите? Но аз нямам власт, не съм на пост затова. Назначи ме Министър на куптурата, ще отпусна необходимата сума и ще се направи плоча с надпис и постави! Ти искаш аз да се заема да върша работата на министри, зам министри, национална сигурност, общинска администрация, военни, защото те трябваше да ни пазят от местни и чужди врагове и българи и други, а не го сториха, на кой ли не да върша работата, аз, без власт затова? И докога ще се занимавам с чужди престъпления, ще им страдам простотиите, живота ми минава в загуби заради тях? Защо не бъдеш борец за справедливост ти? Да видиш как алчни за заплатки някои общинари, други длъжностни лица, някои магистрати те отрязват, плюейки и на теб и на загиналите и на бъдещето, защото някой им наредил а те мишките на заплатка, заради заплатката те убиват и съсипват, а този някой техен началник за пари и пост продава и теб и тях....????? Опитай от горчилката и ти! Аз съм с теб. Ако кажеш идвам на протест, на петиция.

    Коментиран от #23

  • 22 селфи

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "JPower":

    Ако само поставиш плоча може да каже някой, че лъжеш. А, за да се види истинската причина мотив, трябва да се видят и двете страни на спора! Монетата има две страни - ези и тура, лице и гръб, хипотеза и контрахипотеза, истина и заблуда. Заблудата използува фактите и добавя, отнема и преиначава мотивите. Ако запазиш шаметника и опилеш истинските събития, всеки ще види и разбере и за терористичния акт и за лицемерието и продажността и враждебността на много управляващи досега. Защото и СДС, НДСВ, БСП, ГЕРБ, ДПС, ДОСТ, ЕВРОРОМА,, ДБГ, ОДС, .... са ни геноцидирали усърдно досега. Малцина са по-свестни сред гях.
  • 23 JPower

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "селфи":

    Нищо не искам от теб!!!! С протести,нищо не става....само гражданско неподчинение-война

    Коментиран от #25

  • 24 Име

    1 0 Отговор
    Абе, кой е този селфи?

    Коментиран от #26, #27

  • 25 селфи

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "JPower":

    Защо война? Войната, е ненужно! Достатъчно е всеки от нас хората спира работа, искаме от прокуратурата обвинение към конкретните виновници, арест, съд за престъпленията им с максималният срок без помилуване и докато не се случи тотален протест! Защо ти е оръжие, война? Но колко хора биха го сторили? Като гледам много малко. Полицаите протестират за по-високи заплати, но едва ли ще дойдат на този протест. Гетата не ги брой! Военни, повечето чиновници, повечето хора няма и да спрат работа. Тогава как ще накараш Прокуратура, Съд, Министерства да си свършат задълженията? Никак! Ето затова има такъв паметник там и ти се косиш и ме изкара и ненормален. Не съм ненормален. По-скоро системата е извратена. Войната е нещо ненужно в случая. Че защо ти е автомат срещу бюрократични паразити на постовете, които просто трябва да си свършат работата, а не искат? Ще ги застреляш пи? Та те са десетки хиляди, непукисти. Тогава ще ликвидираш и кочинката България. Че за кого тогава ще махаш паметник или ще се поставя плоча? Манталитета на повечето хора е кофти. Ти си от онези, на които им пука Браво на теб!
  • 26 селфи

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    Този, на когото му е писнало от неправди и от свои ибчужди. Този, който ти описва един от ъглите на нещата и знае как да се съгради един справедлив свят, но когото почти всички не чуват, присмиват и отричат. Този, който от години моли, плюе, заплашва, хленчи, лапачите на постчета да подходят справедливо, за да не пищят невинни и българи и други. Този, който даде ли път само на хилядна от омразата, посята от злодеи в ума му, галактиката ще експлоадира. Този, който се чуди защо стои още тук, вместо да се махне и заживее щастлив далеч от уродите на власт тук. Този, който рече ли да отмъщава, трябва да започне от злото в институциите тук. Този, който пише, че рушенето на паметници е простотия, заличаване на исторически следи. Това е част от селфи. Но, относно темата, местните рушащи паметници доказателства не са прави... Злотобщом е създадено, трябва да се спре! Но спомена за него трябва да се запази, за да знаят поколенията истината! Разрушиш ли артефактите, заличаваш улики. Макетата шовинистично правят същото.... И грешат. Без историята да се познава достоверно, няма как да натрупаш опит. Не можеш се предпази от злото, ако не знаеш какво е зло? Как ще видиш монетата, ако гледаш само едната страна?
  • 27 селфи

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    Сам си отговори: Защо статистиците диаграм дизайнерите ползиват стари исторически данни опит? За да си направят изводи. Могат ли да заличат данните!? Могат, но не рушат данните паметници. Данните са добри и лоши. Защо не ги рушат? За да знаят какво е било. Защо тогава рушите паметниците вие? Ако надписа на паметника лъже за факти и мотиви, поставете пояснителна плоча с истината, каквато е била!
  • 28 До селфи

    1 1 Отговор
    Харесва ми как разсъждаваш. Но има известни неща, които според мен е по-добре да се забравят, отколкото да се помнят! Това е мое лично мнение, което го изказвам, въпреки че дори и сам не съм сигурен дали е съвсем правилно.. Ще се опитам да дам един пример, въпреки че рискувам да съм неправилно разбран.. бил ли си в Белене? Аз съм бил.. бил ли си на острова? Предполагам, че знаеш за затвора на острова.. Но предполагам, че не знаеш, че освен затвора там е имало и лагер.. няколко километра след затвора.. разстояние достатъчно за да не се чува.. лагер построен преди така нареченият "въродителен процес"... който се напълва с хора, не желаещи да им се сменят имената и това е единствената им вина, че са от друг етнос и с други имена.. За зверствата, на които са били подлагани част от тях, аз не повярвах, докато не видях снимки от "арените" устройвани от "пазачите", на изтощени хора с глигани.. веднъж на година има отворени врати през понтонният мост, свързващ брега с острова. Преди години случайно разбрах за това и ми беше интересно да отида и видя мястото, където е бил един от моите кумири на науката Илия Вълков, разработил двигател работещ с вода, а от ауспуха е излизал само чист кислород.. И този Велик българин е попаднал в Белене само заради това, че е слушал радио "свободна европа".. След излежаването на присъдата си, човека е избягал в Австралия, където се натъкнах и аз на информация за него! Световните физици го познават под името Юл Браун, а оксиводор

    Коментиран от #29

  • 29 До селфи

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "До селфи":

    Световните физици го познават под името Юл Браун, а оксиводородното гориво -Браунов газ! Човека си е сменил името за да избегне следене от нашата дс по онова време..
    Та това, което искам да кажа е, че не виждам смисъл да слагаме паметници на стотиците жертви от "арените" с глигани и хора, които са "виновни", защото са от друг етнос! Това е срам, заслужаващ да бъде забравен.. а да издигнем паметник на Илия Вълков, който е българският Никола Тесла! Това е по-градивно! Имаме нужда от позитиви, негативите и така са повече от достатъчни в живота..
  • 30 Още малко инфо.. интересно..

    1 1 Отговор
    За нещата, които говорих, не искам да споделям документално, но само за негативните от тях.. За тези, които се съмняват в моята искреност, могат да отидат в Белене и попитат.. Там градчето е малко и голяма част от населението са така или иначе свързани с работа, свързана със затвора.. Не са многословни, по разбираеми причини... затова , ако има някой, който действително иска да знае, може да отиде до църквата, където има малка паметна сграда отляво (ако си с лице към главният вход)... Там са изложени и една малка част от снимките, за които говорих..
    Но , както казах и преди, това са неща, които е по-добре да забравим, отколкото да живеем в този срам...
    Това, на което искам да акцентирам е позитивното и градивното! .. Илия Вълков, роден в едно гагаузско село близо до Варна , за когото повече се знае в Австралия, Канада, Щатите и Китай, отколкото в България! Един български родолюбец, професор, физикохимик, открил , че най-доброто, неизчерпаемо, екологично и безопасно гориво е водата! Водата, състояща се от водород и кислород! И по понятни причини, това не се знае, защото ще бърка в джоба на световни нефтени компании, дърпащи конците на кукли, които ние сме свикнали да ги виждаме по медиите, като ръководители на държави..
    Ето за какво говоря:
    https://youtu.be/IjW2ivA6cp4

    Ето за такива хора би трябвало да се знае! Да се градят паметници, да се възбуди интерес, хората да видят, да се поинтересуват, сега е много по -лесно да се стигне до информа

    Коментиран от #31

  • 31 Продължение

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Още малко инфо.. интересно..":

    Ето за какво говоря:

    https://youtu.be/IjW2ivA6cp4

    Ето за такива хора би трябвало да се знае! Да се градят паметници, да се възбуди интерес, хората да видят, да се поинтересуват, сега е много по -лесно да се стигне до информация, да почетат, да се замислят. ..
    Вярвам, че имаме будни умове, особено сред младите хора! И паметниците могат да са една малка част от това, което можем да направим за насърчаването на градивното и позитивно мислене, което толкова много ни липсва..
  • 32 Да да

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "селфи":

    Помак с промит мозък или турчин! Махане на всичко турско и най-вече мюслиманско - в това число и на ракетите заедно с джамиите! Изселване на надъха турцижи цигани към турция,както и на луди русофили към северен Китай,ааа.... Южен Сибир де!
Новини по държави: