Last news in Fakti

7 Юли, 2018 13:59 7 550 4

Необратима катастрофа грози Балтийско море

  • балтийско море-
  • кислород-
  • катастрофа

През последните 100 години крайбрежните райони на водния басейн са били подложени на безпрецедентно голяма загуба на кислород

Необратима катастрофа грози Балтийско море - 1

През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са били подложени на безпрецедентно голяма загуба на кислород, съобщи Lenta.ru. До този извод стигнаха финландски и германски учени.

Специалистите установиха, че последният период на загуба на кислород в Балтийско море е започнал не през 50-те години на миналия век, както се смяташе досега, а в началото на 20-и век. При това особено интензивен процес, обусловен от човешки фактори, имало в края на века.

До тези заключение стигнали учените, след като изследвали седиментна проба от дъното на Балтийско море, между Ботническия и Финския залив. Пробата позволила да се преценят колебанията в нивото на кислорода в региона през последните 1500 години.

Специалистите отбелязват, че антропогенният натиск е основната причина за намаляването на кислорода в Балтийско море през последните 100 години. Учените признават, че въпреки намаленото човешко въздействие през последните няколко години съдържанието на кислород във водата на практика не се увеличава.

Според тях причината за това са глобалните климатични промени. До увеличаване съдържанието на кислород във водата в подобни условия може да доведе още по-голямото намаляване на антропогения натиск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    17 6 Отговор
    Ако избием хората, знаете ли колко "свободен" кислород ще се "появи"?

    Коментиран от #2

  • 2 Грантаджийче

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    Добра идея! И без това двукраките вършат само простотии.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 цоле

    4 3 Отговор
    вместо шпроти жабешки бутчета