Last news in Fakti

7 Юли, 2018 21:18 1 643 3

Китай засилва партийния контрол върху образованието

  • комунизъм-
  • образование-
  • партийни назначения-
  • контрол-
  • чуждестранни университети-
  • финансиране-
  • филиал

Британски преподавател бе изхвърлен от университетски борд заради есе, критикуващо комунистическата партия.

Управителният съвет на университета Нотингам Нингбо в Китай уволни Стивън Морган заради отправени от него критики към инициативи на комунистическата партия. Това решение е сигурен знак, че страната се опитва да засилва партийния контрол върху образователните институции, дори и върху тези от тях, които на практика са независими, представляващи съвместни филиали на чуждестранни учебни заведения със собствен дял от 49%.

Стивън Морган е бил асоцииран ректор в университета Нотингам Нингбо от 2016 г. Борда е възразил срещу подновяването на договора му, след като негово есе, написано за онлайн списанието „Asia Dialogue“, разкритикува 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, събитие от най-висока важност, провеждащо се на всеки 5 години.

Шест месеца след публикуването на есето членовете на партията в университета се опитали да отстранят Морган, но истината е, че есето е само капката, която е преляла чашата. Той също е и гласен критик на други инициативи, подкрепяни от партията, като цензуриране на текстове, считани за чувствителни от властите.

Стивън Морган потвърди, че вече не е член на управителния съвет на университета, но е останал във факултета. Той отказва да коментира повече, но отбеляза,че „подновяването“ на управителния съвет е регулярна практика. В отговор университетските власти на свой ред коментират, че всяка година въвеждат промени в управителния съвет, но това се дължи на изтичане на договорите на някои от членовете и намирането на нови по-подходящи такива.

Отстраняването на Морган идва 3 години след като Нотингамският университет закри своето училище за съвременни китайски науки в Обединеното кралство и доведе до отзоваването на професор Стийв Цанг.

През 2003 г. Министерство на образованието в Китай прие нови регламенти, позволяващи откриването на нови съвместните университетски институции, като се очакваше по този начин да се внесе чуждо образователно ноу-хау и да се насърчи образователната реформа. Нотингам бе първият британски университет, който откри свой кампус в страната през 2004 г. Оттогава са открити над 2000 подобни съвместни образователни институции.

Въпреки това, при президента Си Дзинпин затягането на идеологическия контрол обхвана изцяло китайските университети, като засегна и чуждестранните филиали под формата на контрол върху учебниците и учебните програми и въвеждането на нови курсове и дисциплини, подкрепяни от партията, сред които и „Мисълта на Си Дзинпин“.

Преди две години Китай наложи мораториум върху одобряването и създаването на нови, законово независими съвместни образователни институции. Към момента има седем такива, но днес чуждестранните университети не могат да получат одобрени за независим филиал, а само за такъв в рамките на съществуващ китайски университет.

Миналата година Министерство на образованието и Организационният комитет на Китайската комунистическа партия, която контролира назначенията на високите постове, стигнаха още по-далеч като поставиха въпроса за създаване на регулации, изискващи партийни назначения в чуждестранно финансираните университети и поставянето на партийни членове в техните управителни съвети. Администратори от съвместни университети заявиха, че това не е било официално въведено, но на практика повечето кампуси функционират с назначени партийни секретари в бордовете им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванов

    5 4 Отговор
    В Китай не можеш да критикуваш Партията и Триадите( Мафията) защото можеш да породиш промяна. Тук можеш да ги критикуваш, но е кел файда. Най- много да се самозапалиш или да умреш от глад като Босия.... Днес всички плюят по него, но утре, утре ще осъзнаят, че сме загубили последния Рицар на Печалния образ, паднал в неравната битка с вятърните мелници.
  • 3 чувалчев

    0 0 Отговор
    Верно, тъй ли е в Китай? Ти колко време си живял там? Щото аз не съм бил там и хал хабер си нямам. Обаче си мислех че ако имам дял 51%, те май са повече от 49% и би трябвало да мога да разкарам служител, който лае срещу мен. И не би трябвало да ме вълнува мнението на Пена чистачката от отсрещния блок.