21 Февруари, 2012 15:16 1 000 0

Милиардер направи партия в Грузия

  • борис (бидзина) иванишвили-
  • грузия
Милиардер направи партия в Грузия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Борис (Бидзина) Иванишвили оглави създадената в Грузия най-нова политическа формация, предаде ИТАР – ТАСС.

Тя се казва „Грузинска мечта“ и в нея влизат Републиканската партия, Свободните демократи и Националният форум.

„От днес ние сме един отбор. Обединяваме се, за да можем да победим на изборите за парламент през октомври и да изпълним мечтата на грузинския народ“, заяви при представянето на формацията си Иванишвили.

Политическите си амбиции той обяви през октомври 2011 г. Той дори намекна, че иска да стане председател на парламента или премиер.

Веднага след това Иванишвили и съпругата му бяха лишени от грузинско гражданство.

Сп. „Форбс“ оценява активите на милиардера на около 5,5 млрд. долара. Голяма част от тях се намират в Русия в апетитни отрасли от фармацията, финансите, енергетиката, селското стопанство и други.

Лишаването му от грузинско гражданство е пречка пред Иванишвили да участва в политическия живот и да финансира местни партии. Известно е, че съпругата му си възстанови своето гражданство.

Политици от управляващата партия на Михаил Саакашвили вече обвиниха милиардера в прокарване на интересите на Москва и опит да тласне Тбилиси в обятията на Кремъл.

Резиденцията на Иванишвили в Тбилиси (виж видеото) е футуристична сграда, разположена като космически кораб на една от скалите, извисяващи се над стария град, разкрива „Дойче веле“.

Обзавеждането в резиденцията му е трезво, но скъпоструващо, по стените висят оригинални творби на художника Лусиан Фройд. На ниска стъклена маса е поставена икона в разкошен сребърен обков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА