4 Октомври, 2018 12:43 2 740 17

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

  • украйна-
  • българи-
  • език-
  • илияна йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на визита в Украйна

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ) - 1
Снимки: Пресофис на държавния глава

Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна споделиха представители на българските дружества и на неделните училища от Арцизки, Татарбунарски и Саратски регион на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Заря.

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

Илияна Йотова е на посещение в населените с етнически българи райони в Южна Украйна. На срещите бяха поставени различни въпроси и потърсена възможност за съдействие от страна на българската държава при тяхното решаване. Това съобщават от пресслужбата на президентството.

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

Масово родният език се изучава в училище само по един час седмично. Липсата на достатъчно учебни помагала и необходимостта от подобряване квалификацията на учителите бяха сред проблемите, поставени на срещата, която продължи над два часа. Отново бе изразено желанието за създаване на училище изцяло на български език.

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

„Езикът ни се „топи“. Постепенно изчезва“, отбеляза по-късно същия ден вицепрезидентът на среща с българската общност във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

„Наша задача е да съхраним българския език. Очакваме от вас подкрепа“, заяви Антон Киссе, депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна. Неправителствената организация отбелязва своята 25-а годишнина.

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

На срещата бяха поставени два основни проблема пред българите в Украйна. Единият е новият Закон за образованието, който заплашва да ограничи изучаването на малцинствени езици. Другият е свързан с готвената административно-териториална реформа, която според сънародниците ни в Украйна може да доведе до размиване на историческите граници на етническата българска общност в страната. „Болград е столица на българите-преселници“, посочи Антон Киссе.

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

„Позицията на България по тези въпроси е последователна и категорична. Президентът Румен Радев постави проблемите пред украинския си колега Петро Порошенко, с когото се срещна миналата година в рамките на Общото събрание на ООН, и получи уверения от него, че няма да бъдат ограничени правата на българите в Украйна. Ние, от президентската институция, стоим зад вас“, увери вицепрезидентът.

Българите в Украйна: Езикът ни изчезва (СНИМКИ)

По време на разговорите бе изтъкната и необходимостта България и Украйна да бъдат много по-активни в двустранния диалог за преодоляване на проблемите, стоящи пред българската общност в Украйна. „Нашата общност в Украйна трябва да бъде още по-сплотена, за да отстоява правата и интересите си. Това е необходимост за постигането на успех“, посочи още Илияна Йотова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българите в България

    22 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИЗЧЕЗНА.
  • 2 Да го кажем направо

    32 4 Отговор
    Че то нали укро-фашистите от Киев забраниха всички езици освен украинският...Нали точно затова Унгария блокира всички инциативи на Е.С. и Украйна-ама унгарците си имат мъжкар за м.прецедател-а ние и румънците си мълчим като...абе вие си знаете като какво...

    Коментиран от #5, #13

  • 3 dqdo

    9 13 Отговор
    Именно. Българите в България са на изчезване, те за езика на българското малцинство в Украйна се завайкали, лицемерите!

    Коментиран от #11, #14, #17

  • 4 ИСПАНЕЦ

    14 2 Отговор
    В ЧИКАГО СЕ УЧИ БЪЛГАРСКИ , най добре е в ИСПАНИЯ 350 хиляди българи бяха преди 3 години.
    Сега незнам колко сме , но сме повече , гаранция

    Коментиран от #9

  • 5 Kaniba

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо":

    точно така!!
    Нашите к..ви подкрепяйки бандеровския режим в Usраина, предадоха българите!!!
    Русофобията е антибългарска болест!!!!
  • 6 Политик

    9 3 Отговор
    Да, то и тук виждам 20 годишни младежи да говорят/пишат по-добре английски отколкото български език (говоря за големите градове).... така че първо си оправяме нашата градинка, пък после и на останалите българи по света ще помагаме с каквото можем, няма да ги оставим без книги и мероприятия.
    Риска на глобализацията по пътя към ервоатлантизацията: пари и най-вече заеми с/у обезличаване и заживяване в безвремието на днешните управления в "цивилизованите" страни.
  • 7 икономист

    7 0 Отговор
    Извод: бг политици, дженералс, глав агистрати с по една Розова звезда за заслуги за унищожение на България
  • 8 Ветеринар

    1 4 Отговор
    Нека да видят що е то биволица!
  • 9 ок5

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИСПАНЕЦ":

    В Испания, нали не искаш да си признаеш, какви БЪЛГАРИ има... Особено в град Мула, дето 30% са с тъмнобългарски произход ))) Испания отдавна си е рай за отре..ите и не е случайно - там забиват румънци, българи сърби, африканци и всичко що е ликвидирало култура, морал и съвест. Тааа пак пиши за Испания ама си имай много наум, че не си само ти там и ний сме видели нещо от света, и ний знаем зако иде реч )))
  • 10 Male mila

    2 2 Отговор
    Тя България на изчезване той за езика са кахъри
  • 11 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "dqdo":

    Ами нали дупедавската политика на нашите управляващи е причината за изчезването на българщината и в България, и в Усрайна и навсякъде. Нашето правителство води политика на национално предателство.
  • 12 Расулюлах

    2 1 Отговор
    Най после
  • 13 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Да го кажем направо":

    Колко часа седмично се изучава турски в българските училища бе руски ибрик? Във всяка една държава от ЕС обучението в държавните училища се провежда на официалният език на страната. Стига с мръсна руска пропаганда.

    Коментиран от #15

  • 14 ти си пълен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "dqdo":

    ИДИОТ!
  • 15 учи се

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Изучава се турски език в българските училища ако искаш да знаеш, има СИП и който желае се записва.
  • 16 Живко циганина

    4 0 Отговор
    Какво си мислите вие ,господа политици ,(кърлежи -нехранимайковци ),вие докарахте България до тука ,,изчезва Българският език , та за Русия мислите
  • 17 Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "dqdo":

    Бесарбските българи са най~големите пазители на българските традиции,а ти явно си неграмотен.
Новини по държави: