Last news in Fakti

16 Ноември, 2018 20:40 3 104 11

Приеха нова дефиниция на килограма (СНИМКИ)

  • килограм-
  • мерна единица-
  • версай

Измерването в магазините ще остане същото

Приеха нова дефиниция на килограма (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Генералната конференция по мерките и теглилките променя Международната система единици с нови дефиниции на килограма и други основни единици, предаде АP.

Участниците в срещата във френския град Версай одобриха широкообхватни промени на единици, засягащи основни човешки дейности, като световната търговия и научните иновации.

Най-голям интерес предизвиква ревизията на килограма, мярката за маса. Досега - от 1889 г., за негов еталон служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж. Сега този еталон ще бъде заменен от дефиниция, основаваща се на научна формула.

Приеха нова дефиниция на килограма (СНИМКИ)

Участващите в срещата повече от 50 държави одобриха единодушно и актуализирането на три други ключови единици - на келвина за температура, ампера за електрически ток и на мола за количество вещество.

Новите дефиниции няма да доведат до осезаеми промени за повечето хора. Измерването в магазините ще остане същото. Учените обаче ги приветстват като малка революция в областта на мерките и теглилките.

Приеха нова дефиниция на килограма (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 160

    51 6 Отговор
    У нас произвеждаме около 50 циганина в час, българският данакоплатец е широкоскроен и може да си позволи да издържа ромските рожбички, без да се засяга че те ще се гарвят с децата му
  • 2 Именно

    26 1 Отговор
    'Измерването в магазините ще остане същото' ... неточно?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 999

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "HAIVANINAT OT CUKOTKA":

    Понеже си неграмотен, няма как да знаеш какво ни очаква.
  • 5 Миризлив пор

    21 1 Отговор
    Т.е кило домати ще е 850 грама? То на много пазари и магазини е дори по малко. Или в резервоар от 50 стари литра ще вкарваме по 65? И тук сме напред с времето.

    Коментиран от #7

  • 6 Върху мене ли говориш

    12 0 Отговор
    Шшшшшттт ромале там в индия си най добре
  • 7 Иванов

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Килограм хляб тук отдавна е 650 гр. За тока и водата мерките също са променени, а газът и парното никой не ги знае какви са. Да не говорим за заплатите, хората взимат по пет- шестотин лева, а нси отчита средна заплата 1200. Всичко е шменти- капели.
  • 8 onq s konq

    11 0 Отговор
    Не става ясно килограма с колко девалвира спрямо килото
  • 9 Тъп

    4 0 Отговор
    А единица за кривите краставици,кога?
  • 10 Шаран БГ

    10 1 Отговор
    Дядо ми хубаво казваше - учен човек - правено вино !! Седят, седят- дремят, дремят и като се посъбудят, викат на магарето - Ч-у-уш. Естествено ,някой от учените. По-голямата част от тях се занимават с разумни неща. Ама като чета ,разбирам, че мнозина " напразно ядат хляба " ! Целзий, Келвин и Фаренхайт да се съберат в Давос и да се уточнят, кога да замръзва водата - преди или след Коледа... Баба ми си потапяше лакътя във водата и ако можеше да търпи - ме къпеше. Ампер си го спомням от учебника по Физика за 7-ми клас - симпатичен френец. И Мола във Варна го знам къде е.......А килограма в България отдавна е 850 грама - какво пак ще променят?

    Коментиран от #11

  • 11 SI units

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шаран БГ":

    това, което пише в учебника ти от 7ми клас вероятно баба ти и дядо ти са го измисли или някои неразбрани за времето си учени
Новини по държави: