Last news in Fakti

9 Декември, 2018 13:43 2 064 2

Политическа криза в Белгия

  • белгия-
  • правителство-
  • политика-
  • криза

Управляващата коалиция се разпада

Политическа криза в Белгия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Управляващата коалиция в Белгия е на път да се разпадне. „Причината са разногласия по Пакта за миграция на ООН. „Министър-председателят Шарл Мишел е на аудиенция при крал Филип, където ще обяви реорганизацията на правителството без Новия фламандски алианс", каза вицепремиерът и министър на външните работи на Кралството Дидие Рейндерс.

Новият фламандски алианс - водещата политическа партия в холандскоговорящата Фландрия - блокира подписването на Митническия пакт на ООН от Белгия през последните седмици и заплаши да напусне управляващата коалиция.

Очаква се в най-скоро време кабинетът да заседава, но без министри от Алианса. Трима водещи членове напускат правителството - министърът на вътрешните работи Ян Ямбон, министърът на отбраната Зандер Лунс и министърът на финансите Йохан Ван Овертвелд. Следват ги и двама държавни секретари за миграцията и социалната политика.

Политическата криза в Белгия започна в началото на седмицата, след като Шарл Мишел и неговото либерално Валонско Реформаторското заявиха, че Белгия ще подкрепи Световния пакт за безопасна, редовна и регулируема миграция. Неговите коалиционни партньори, Новият фламандски алианс и неговият лидер, кметът на Антверпен Барт де Вевер, категорично отказаха да подкрепят подписването на документа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрите са го казали

    7 3 Отговор
    първо се вмирисва главата. Нали бяха големи мозъци, а взеха да се вмирисват!? А тези мозъци джуркат ЕС, какво може да се очаква от такива? Запада си загуби колониите и затова привличат такива като България, същинска колония сме им, и то доброволно подложила се!
  • 2 Тръмп

    9 0 Отговор
    Запада беше забравил,че съществува заради Христянството,но ще си припомни скоро всичко!!!:):):)
Новини по държави: