Last news in Fakti

2 Май, 2019 07:30 3 093 20

2 май 1945 г. Берлин пада

  • капитулация-
  • трети райх

Цената на операцията е страшно висока за военнослужещите от двете страни

2 май 1945 г. Берлин пада - 1

На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия.

Трябва да се отбележи, че генерал Вайдлинг ръководи старателно обмислена и добре подготвена отбрана: 1,2 млн. офицери и войници, 3000 оръдия и 250 танка. Изградени са 400 железобетонни дълговременни съоръжения, включително 6-етажни бункери. Вайдлинг организира отбраната на града, като се води бой за всяка сграда. Съпротивата на берлинския гарнизон обаче се оказва обречена, след като на 28 април окончателно се проваля опитът на генерал Венк да ги подкрепи със силите на 12-а армия. Последните илюзии на генерал Вайдлинг да се случи чудо рухват след самоубийството на Хитлер.

В първите часове след полунощ на 2 май радиостанциите на 1-и Белоруски фронт получават съобщение на руски език: „Молим прекратяване на огъня. Изпращаме парламентьори на Потсдамския мост.”

Пристигналият немски офицер от името на генерал Вайдлинг съобщава за готовността на берлинския гарнизон да прекрати съпротивата. Поредицата от капитулации В 6 часа сутринта генералът от артилерията Вайдлинг, съпроводен от трима немски генерали, преминава линията на фронта и се предава в плен.

След час, вече в щаба на 8-а гвардейска армия, той пише заповед за капитулация: „Фюрерът свърши със себе си, оставяйки на произвола на съдбата всички, които му се заклеха във вярност. Според заповедта на Фюрера вие, немски войници, сте длъжни да бъдете готови да продължите боевете около Берлин, независимо че вашите боеприпаси привършват и в създалата се обстановка по-нататъшната съпротива е безсмислена. Аз заповядвам незабавно да прекратите всяка съпротива. Всеки час сражения удължава ужасните страдания на гражданското население на Берлин и нашите ранени. По взаимна договореност с висшето командване на съветските войски аз ви призовавам веднага да прекратите бойните действия. Вайдлинг, бивш командващ берлинския отбранителен район.”

Заповедта е размножена и с помощта на високоговорители и по радиото е доведена до частите, отбраняващи центъра на Берлин. Съпротивата в града постепенно е прекратена. До края на деня войските на 8-а гвардейска армия очистват от противника централната част на града.

В 2:41 часа на 7 май 1945 г. в град Реймс, главната квартира на главнокомандващия генерал Айзенхауер, е подписан предварителен протокол за капитулация на Германия. На 8 май представители на главното командване на Вермахта в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Цената на операцията е страшно висока както за военнослужещите от двете страни, така и за населението на Берлин. В Берлинската операция загиват над 80 000 съветски войници и офицери, 2 800 полски. От своя страна германските загуби в убити надхвърлят 400 000 души.

Кой е генерал Вайдлинг?

Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 г. в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата световна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 г. преминава на служба при дирижаблите, става командир на „Цепелин”. През 1919 г. поради ликвидиране на Въздушните сили преминава в артилерията и прави там кариера. Във войната против Полша вече е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси.

От октомври 1943 г. до началото на април 1945 г. Вайдлинг командва 41-и танков корпус до пълния му разгром. От 10 април е командир на 56-и танков корпус.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк

    35 4 Отговор
    Лекомисления ход на хитлер да започне война със СССР доведе до разруха. Ако не беше започнал тази война сега половината свят щеше да е Германия и империята на злото САЩ нямаше да съществуват

    Коментиран от #5, #20

  • 2 mediator37

    16 9 Отговор
    Над 300000 съветски войници умират и то според съветски източници, а не 80 хил. както пише в статията. Над 2000 американски и английски самолети са свалени. Лакомията на Сталин и Жуков да обкръжи и да влезе пръв в Берлин има доста висока цена платена от войниците на СССР.

    Коментиран от #3

  • 3 Комуниста

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    И 1 милиард умират от съюзниците!!! Хитлер избива 500 милиона само във Франция и около 500 молиона умитат в Германия.

    Коментиран от #13

  • 4 Ъгъл

    6 6 Отговор
    По-странно е, че отдават заслугите за победата на някакъв селски грузинец а всъщност руските генерали са тези, които имат принос
  • 5 Явор

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Ако Левски носеше ботуши, а Ботев каска, и ако Хитлер беше тръгнал директно към Москва, а не към Сталинград и нефтените полета. Да му мислят историците
  • 6 Хрониките на Евразия

    7 2 Отговор
    Съветските генерали бързат да превземат Берлин за рожденият ден на Сталин .
    Убити са 300 хиляди съветски войници и офицери , заради едното натягане ..

    Коментиран от #7

  • 7 ЗАСЛУЖАВАЛО СИ Е БЕЗ ЖЕЛЯЗНАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хрониките на Евразия":

    РЪКА НА СТАЛИН СЯ ЩЕШЕ ДА СИ ХИТЛИРИСЧЕ А ПРОПО КЪДЕ СА ТУК ВЕЛИКИТЕ АРМИИ И ВОЙСКИ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ...??? СИГУР СА ИЗЛЕЖАВАТ В НЯКОЕ ФРЕНСКО ЛОЗЕ И БЛИЖАТ КОТИТО НА ФРАНЦУЗОЙКИТЕ....
  • 8 Руснак

    2 3 Отговор
    Победата е на руските солдати жертвали живота си а не на грузинското влечуго
  • 9 Хрониките на Евразия

    4 2 Отговор
    1 май 1941 година .
    На парада в Москва , немски генерали са сред почетните гости .
    Сталин не се стеснява да показва на света своята дружба с Хитлер .
    Нищо , че Втората световна война се води вече 608 дни .
  • 10 Усмивката

    2 0 Отговор
    Пакт Молотов – Рибентроп, е споразумение между СССР и Германия, сключено в Москва на 23 август 1939 г. за ненападение
  • 11 Усмивката

    0 1 Отговор
    Начало на Втората световна война.....1 септември 1939

    Коментиран от #12

  • 12 mediator37

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Усмивката":

    Ако една държава нападне друга съседна, къде е тук световната война? Ако помислиш реално световна става войната, когато на 03 септември 1939г. Англия и Франция обявяват война на Германия. Така че тези две държави разпалват войната и началото й в никакъв случай не е 01 септември 1939г. Може да ти дам и друг вариант- начало на световна война 17 септември, когато и СССР напада Полша от Изток. Даже 17-ти повече подхожда за начало на световна война, така че подпалвачи на ВСВ са Англия, Франция и най-вече СССР, а не Германия.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 mediator37

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    И на Курската дъга "победата" им е такава: на 1 унищожен германски танк - 7 унищожени савецки. И на Зееловските височини и в Сталинград. На 1 убит (пленен) германец -10 убити савецки войникци. Затова и 70 години след голямата "победа" да иде в Русия най-куция и грозен български циганин му се лепят пет рускини, защото няма кой да ги...

    Коментиран от #15

  • 14 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "mediator37":

    Полша капитулира на 14 ,09 така че няма как СССР да нападне капитулира държава. Съветските войски настъпват срещу окупаторите фашисти. Факт. А войната започва когато гитлер вместо да вземе само судетите заедно с Полша си поделят Чехословакия.

    Коментиран от #18

  • 15 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    Продължавай с историческите истини от сорта че не е имало турско робство. Че България е освободена от Финландия и усрайна. И други минджев истини.

    Коментиран от #19

  • 16 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    информацията пак е неточна.немските части в защитата на берлин са далеч под 1,2 млн. човека.основната масовка е от старци и деца ,както и от събрани набързо доброволци,повечето от които са били без боен опит и докарани насила.битката за берлин е била напълно излишна.жертвите основно сред цивилното население са дадени с ясната представа за обреченост.хитлер до последно доказва че е пълен идиот и тъпанар пратил на заколение милиони свои съграждани само за да гали егото си.пълен ненормалник!
  • 17 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "mediator37":

    Колко пъти да ви се обяснява ,че съветите си връщат техни територии дадени от Ленин на Германия ,и попаднали в Полша ,по стечението на други обстоятелства. Съветите правят това след договорка с германците ,за да не останат тези територии завинаги в Германия ,и станат поводи за други войни. Това което става извън договорките ,е Зимната Война с Финландия ,но и тя е провокирана от отказа на Финландия да разменят територия срещу територия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Хибридни атаки. Чети ми вкл. днешните коментари по въпроса за турското робство. Долен си.
  • 20 Þtťý

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Германия се е нуждаела от ресурсите на съветския съюз и е трябвало да го атакува преди да стане твърде силен. Крайната цел на хитлер е била да превземе и колонизира източна европа
Новини по държави: