Last news in Fakti

27 Май, 2019 17:20 5 239 58

Мълния удари руска ракета при излитане

  • съюз-
  • ракета-
  • мълния-
  • русия-
  • космодрум-
  • плесецк-
  • излитане

Атмосферните условия не бяха пречка, обявиха от космодрума

Мълния удари руска ракета при излитане - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ракетата-носител "Съюз-2.1б" бе ударена от мълния на излитане от космодрума Плесецк, веднага след пуска. Това съобщи началникът на космодрума ген.-майор Николай Нестечук, цитиран от ТАСС.

Отбелязва се, че цялата техника е работила нормално, спътникът е излязъл в орбита в разчетеното време. "Атмосферните условия не бяха пречка, ние сме войници, подготвени за всичко", заяви началникът на космодрума. "Това е още едно доказателство, че мълния не може да повреди нашето ракетно-космическо оръжие".

По-рано източник от ракетно-космическата сфера разказа подробности за инцидента. "По време на излитане мълния удари главата на обтекателя и в третата степен на ракетата-носител попадна разряда на мълнията, за да зафиксира в данните на телеметрията, предавана от борда на ракетата на наземния пункт на управление", заяви източникът.

По думите му, инцидентът не е повлиял на работата на системите на носителя, тъй като "на "Съюзите" е предвидена защита от такива явления". Според друг източник, разрядът е попаднал в ракетата "примерно на 14-та секунда от момента на отделяне на съоръжението от стартовата установка", предаде News.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТтТ

    16 27 Отговор
    Завалиите...
  • 2 Borislav Popov

    30 65 Отговор
    Ударила я мълния, таратанци, руските комплексари пак са измислили начин да се правят на велики, Вижте ни ракетите, дори и мълния не ги хваща . Е, суперджетите ни не са защитени от мълнии, но те не са баш за космоса направени, те са направени само да превозват хора !

    Коментиран от #28

  • 3 на изпроводяк от ЧЕЗ

    31 16 Отговор
    Затова нормалните хора монтират гръмоотводи на ракетите си и ги заземяват здраво със по минимум три заземителни кола свързани със заземителна поцинкована шина 40/4 мм.

    Коментиран от #53

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай хой

    45 19 Отговор

    До коментар #4 от "958":

    Не ве. Като краварите да отлагат по пет пъти стартовете и накрая пак таратанци.

    Коментиран от #13

  • 6 Румяна Костова

    30 34 Отговор
    Ми добре на ракетите им направили защита от мълния, а на пътническите самолетите, аз ли да отида да им направя ? Ми срамота е загинаха 45 човека, но те тръгнали да се фукат с ракетите си, че таква били, че онакива били. Ракетите превозват спътници, за тях има защита, а самолетите превозват хора и за тях няма, ми такива са те руските ценности, да им пикам и на ракетите, ла им пикам и на самолетите.

    Коментиран от #8, #11, #26, #31

  • 7 Гост

    12 19 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По време на излитане мълния удари главата на обтекателя и в третата степен на ракетата-носител попадна разряда на мълнията, за да зафиксира в данните на телеметрията, предавана от борда на ракетата на наземния пункт на управление"..по-малоумно изказване не бях чел...хахахахаха....явно е дадено от чичо Боря,пазача на космодрума след четири водни чаши самогон (или може би два стакана''Тройной'')...значи разряда е зафиксирал данните от телеметрията ...пхахахаха...сега мога да спя спокойно,щом Ердоган купува ракетни комплекси от рашките (а дали разрядите влизат в комплектовката на комплексите,че иначе ко' праим с телеметрията ?)....🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #24, #33

  • 8 Парен каша духа!!!

    15 28 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Руснаците са най-велики като са изпили по една ботилка водка!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 PifFf

    13 19 Отговор
    Руските коментатори ги няма още ??? На старт внимание ... Марш

    Коментиран от #14

  • 11 Барчо

    14 17 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Точно така е Руми, в Русия спътниците се ценят по вече от хората, нали знаеш каво е казал на времето руския дворянин-аристократ (чифутин).
    След някаква битка, цар Петър, като видял колко войници са загинали, не издържал и от мъка дори заплакал, а Граф - Шереметиев се доближил до него, сложил си раката на рамото му и успокояващо му рекъл - Не плачи господарю, жените още ще народят ! Та мисълта ми е, че чифутиина и тогава в ония далечни времена и сега, пак си е чифутин.
  • 12 Бесен Язовец

    10 15 Отговор
    Браво,браво, браво и пак браво ! Най новото безаналогово достижение на руската инжинерна мисъл, руснаците инсталирали на ракетите си последен модел нано-гръмоотвод ! Впериод Расия, Слава, Слава, Слава !
  • 13 Rado

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Да прав си последното изстрелване на SpaceX се отлага, та чак на третия път. Само, че те има с какво да се похвалят - с една ракета, която се използва за трети път и се приземи успешно, изведоха в орбита 60 сателита ЕДНОВРЕМЕННО с общо тегло 18 ТОНА. Това са първите сателити Starlink - глобален интернет. А в следващите години тези сателити ще достигнат около 12000 броя. А относно скоростта на интернета - само един сателит може да осигури поточно 4К видео за 1100 потребители едновременно. А режимите на Русия и Кит
  • 14 И ДЯЦАТА ЗНАЯТ ЧЕ НЕ Е ЕСТЕСТВЕНА

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "PifFf":

    МЪЛНИЯ А НОВОТО ОРУЖИЕ МЪЛНИЯ НА КРАВАРИТЕ СВАЛЯЩО ПЪТНИЧЕСКИТЕ САМОЛЕТИ .НА ТУК УДАРИХА НА ТВЪРД УШАНКОВ АЛКОХОЛ И МОЛНИЙКАТА СА ИЗПАРИ .......
  • 15 Rado

    9 8 Отговор
    Аполо 12 с екипаж е ураден от две мълнии, няма пострадали.

    Коментиран от #25

  • 16 гост

    19 15 Отговор
    И докато "безаналоговите" се хвалят с поредната глупост , която се подразбира от само себе си , Спейс-ех оня ден изстреля с един единствен пуск 60 (шестдесет) спътника за новата глобална мрежа за безплатен интернет , която ще е готова до 3-4 години !!! Първата и втората степен на ракетата се приземиха успешно и вече се товарят за следващия пуск на спътници !!!!! Много здраве на всички ватници и други олигофрени !!!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Душевен екстаз

    11 7 Отговор
    Ейй, добре че се появи една статия, където соросоидния трол може да си излее на.воля 10-на коментара тъпизми без някой да му навира главата в дупката. Айде живуркайте.
  • 18 ДААА С ТИЯ ИНТЕРНЕТИ ПОДСЛУШВАНЕТО

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    СА БЕТОНИРА.А ЛЬОХМАНИТЕ СА КЕФЯТ...

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    4 7 Отговор
    гледал съм филма "завръщане в бъдещето" и там чакаха гръм за да осигурят нужната енергия за прехода.
    Не е вече само ракетното гориво, всичко се ползва, еко продукт "мълния" дава нужната енергия за всичко!
  • 20 Borislav Popov

    9 10 Отговор
    Когато мълнията им думна суперджетчето, къде беше тоз генерал тогава, да ни разкаже за доказателствата, че мълнията не може да повреди нашето бля, бля, бля, що мълча като дунда тогава ???
  • 21 Горките

    13 8 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Тия ли са ''спейс екс'' дето изкараха мамин Жужин /Стармен/ на междугалактическо пътешествие със тесла-автомобила или бъркам фирмата? Казаха че ботоксовия му двойник щели да го изстрелят във вагон ресторант със сертиьоре вътре, ама колко ще са не знам....Колкото са заслужили сигурно:)
  • 22 Rado

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "ДААА С ТИЯ ИНТЕРНЕТИ ПОДСЛУШВАНЕТО":

    Да му мисли Путин дето дава сумати пари на вятъра за затворения руски интернет, защото сега ще трябва да заглушава сигнала идващ от космоса, за да ограничи свободния интернит. А китайците ще могат да си четат Wikipedia и да си се тагват във facebook като във всяка демократична държава.

    Коментиран от #32

  • 23 американската нация е найгнусната нация

    10 6 Отговор
    Затова краватите обичат да се возят на руски ракети!
  • 24 Тъпан

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Сърди се на тъпите преводачи, тук е пълно с такива, които нито четат, нито нещо знаят, но пишат като изоглавени.

    Коментиран от #27

  • 25 СССРБарета

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Rado":

    Щото холивудското студио има работещ гръмотвод!

    Коментиран от #29

  • 26 Размисъл

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Румяно, започваш да се оправяш. Това е страхотно!
  • 27 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Тъпан":

    Що пък да им се сърдя...напротив,подобриха ми настроението с тия фейлетони...особенно днес надминаха себе си-турчаците искат на Марс,рашките ги удрят мълний по телеметрията,мароканци се крият в жабките на Мерцедеси....абе нямаш на представа как пиша и се смея с глас ...😂😂😂😂😂
  • 28 Рошко

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ти на всяка манджа мерудиика ,бори попопв ,като плюеш по рашата ,що най накрая не вземете да си направите двигатели за совалките Ами ги купувате от руснаците,

    Коментиран от #30, #34

  • 29 Rado

    6 8 Отговор

    До коментар #25 от "СССРБарета":

    Нека Русия, ако има финансова или техническа възможност да изпратят апарат с камера на мястото на 6-те мисии на САЩ до Луната и да даде доказателства, че е снимано в Холивуд. Но може би в миналото са видели доказателства, че американците са кацали на луната иначе 100% щяха да врътнат един световен скандал за най-голямата измама. Вадя си изводи от това, че протежетата на Русия като Корнелия Нинова могат да извадят и най-малкото съмнение за измама и да се опитат да го превърнат в голям скандал.

    Коментиран от #36, #39, #46

  • 30 Rado

    6 9 Отговор

    До коментар #28 от "Рошко":

    Стига с тия двигатели, Русия само ги сглобява по американски лиценз, защо няма ни една руска ракета с точно тези модели двигатели, скоро договора изтича и милиардите долари спират. А най-голямата грешка на Русия е, че не са дали ниска цена за руски двигател на Мъск. Човека си направи свой двигател, сега има и по-нов, приземява си ракетите и подбива здраво пазара на Роскосмос. Само, че привържениците на Русия бяха коментирали "Знаеш ли колко е скъпо приземяването на ракетата, на Русия ѝ е по-евтино да направи нова ракета от колкото да ги приземява" :DDD

    Коментиран от #37

  • 31 Grotto

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Ами той самолета им не се е запалил във въздуха от мълнията, а от паникьосаното и некадърно кацане на младите и неподготвени пилотчета с ЕВРЕЙСКИ корени, набутани с връзки отрано на командни позиции. Самолета не е виновен, че чифу....ата го тръшнаха в земята 2 пъти, при условие, че кацане без прибори е задължително умение за всички пилоти, за витловите, дори е удоволствие. Тааа мълнията не ги грьмна в облаците, а жидовчетата от пилотската кабина!

    Коментиран от #35

  • 32 wifiwifi

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Rado":

    Браво на САЩ..Найстина благодарение на тях имаме всичко като започнеш от компютъри ,до интернет и софтуери.Единственото което трябва да направят според мен с този безплатен интернет които се заформя със спътниците е да ограничат достъпа на държави и агресорски страни от 3-тия свят ,като Иран,Русия,Северна Корея и.т.н...Тези държави не трябва да ползват привилегиите на развитите страни.
  • 33 Саша Алексеев

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Имаше такъв виц: На сутринта след тежък запой командирът на ракетен взвод някъде в Сибир имал страшен проблем с началството. Причината - редник Иванов също се напил и заспал върху пулта за пуск на ядрените ракети. Резултатът?! Върху електронната карта на Съединените щати се отбелязала фигурата на човек с разперени ръце, очертана от местата на ядрените взривове... Та така, Верхная Волта с ракети, а стават инциденти...
  • 34 руска измет

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Рошко":

    Няма такова понятие като "руски двигател за американска совалка" Това твърдение е по-тъпо и от тебе.
  • 35 Румяна Костова

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Grotto":

    Ако беше да има самолета защита от мълния, нямаще тогава да му се налага да каца обратно на летището и то с пълни резервоари.
  • 36 Наш Ганьо много наивен,истината е...

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Rado":

    Остава и въпросът нужно ли е всичко това? Идват 5G мрежите, които ще осигурят предостатъчно бърз интернет в развитите райони, при това цените почти със сигурност ще са много по-ниски и от най-достъпния сателитен интернет, който SpaceX може да предложи. Подобна технология може да се окаже нужна за най-отдалечените и трудно достъпни райони, за които има малко други алтернативи. Дори и за тях обаче се работи по други технологии, например балоните от Project Loon на Google, които ще са доста по-евтини за реализация.

    Проектът сякаш се оказва най-нужен на SpaceX. Изтекли документи на компанията, които бяха публикувани от The Wall Street Journal през януари тази година, показват, че SpaceX ще разчита много на Starlink, за да натрупа достатъчно големи печалби, с които да може да финансира останалите си проекти,
  • 37 бат Рамбо е гей

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Rado":

    Къде е американския лиценз на тия двигатели бе ?!! Ако лиценза е американски то значи че те някога са ги произвеждали ? Кога и къде ?

    Коментиран от #45

  • 38 Коча

    6 2 Отговор
    Късметлии! Направо не ми се мисли за Руската ракетна техника! В момента се водят номер 1 , но Хамериканците не спат и разработват техноилогии които, ще ги изстрелят 50 г напред!

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Бесен язовец

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Rado":

    И това ще стане бе ! Фатката е как краварите преди 50 години са кацнали на луната , а сега при тия нови технологии не могат ? Защо не могат даже да МКС да закарат астронавти ???

    Коментиран от #49

  • 40 ИСКАШ ДА КАЖЕШ КРАДЪТ ТЕХНОЛОГИИ

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Коча":

    ЗАЩОТО СЯКА ГОДИНИ РАК. ДВИГАТЕЛИ ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ УШАНКИТЕ В ДЪРВЕНИ САНДЪЦИ ПО СТОТИНА НА ГОДИНА ЗОМИНАВАТ НА ЗАПАД....
  • 41 Сесерем

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Коча":

    Те сега са 50 години назад и в ляво - как изведнъж ще дръпнат 50 години напред ? Или тия 50 години ще се равняват на руските сегашни ?
  • 42 Docenta

    5 2 Отговор
    Те руснаците една кола немогат да направят камо ли ракета,да не говорим за самолети които им падат като зрели круши по литещата
  • 43 123

    2 0 Отговор
    Ми, сложете барем един гръмоотвод.
  • 44 Хаха

    3 2 Отговор
    На Мъск простотиите немат спирка,принципно той иска да инвестира 10млрд. в тези спътници и според него да извлече 50млрд.,само не ми е ясно как ще се пребори с OneWeb, Telesat, LeoSat и Amazon които от години изпращат свои спътници в космоса

    Коментиран от #47

  • 45 Rado

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "бат Рамбо е гей":

    "iphone made in china designed in california"
  • 46 СССРБарета

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Rado":

    руснаците имат доказателства за измамата с луната! Но не трябва да говорят защото извънземният разум не позволява! самите руснаци много преди това са стига ли до луната с безпилотни апарати но има обяснено да прекратят!

    Коментиран от #48

  • 47 Rado

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Хаха":

    Така говореха преди години и за ракетите на Мъск, ако има още хора да наричат тези ракети простотии, може би те са виждали супермодерни извънземни ракети. Amazon не изстрелва сателити от години, а сега копира тези на Мъск, бившият отговорник Rajeev Badyal по проекта на Мъск за сателитите Starlink е нает от Amazon.

    Коментиран от #51

  • 48 Rado

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "СССРБарета":

    аз мислех, че това е само холивудски филм, а то наистина е било така. Значи руснаците наистина са се докоснали до извънземен разум на Луната. Гледайте Трансформърс - Тъмната страна на Луната, този филм може би е поръчан от Роскосмос.
  • 49 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Бесен язовец":

    Сега целите на NASA са съвсем други и с тая дърта технология тези цели са непостижими. Като за начало около луната ще има постоянен команден център нещо подобно но МКС. Другата цел е база на Луната, не просто да се кацне да се взимат скали и обратно. А пък SpaceX иска да "вози" по 100 човека на екскурзия да Луната, също неизпълнимо със стара технология. Е как така ушанките преди 50 години са правили Москвич, а сега не могат да направят Москвич за F1 ?
  • 50 Мършата

    2 0 Отговор
    Къде има гръмоотвод? Няма гръмоотвод!
  • 51 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Rado":

    Радке,глей ся, Мъск е един мечтател,което няма лошо и аз сигурно на негово място щях да съм същия мечтател с парите на акционерите,кеф ми да се пробвам електрички да правя (да живея с илюзията че мога да съм реален конкурент на мегаавто концерни с над 100 годишна история),кеф ми ракети да правя и да пращам спътници ( пак с илюзията конкурент на мега компании с над 20 години опит в този бранш).......друг е въпроса,ако ти си мислиш,че Мъск е открил топлата вода

    Коментиран от #54

  • 52 Мълни

    0 0 Отговор
    удрят и пътнически самолети, удряли са директно и хора, които оцеляват. Поредна смешна пропаганда за величието на ушанките, които по-далеч от околоземна орбита не ходят. А руската техника в орбита има 4-5 пъти по-кратък живот от западната - признание на Михаил Маров, работил по техните програми .. .
  • 53 гнида

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "на изпроводяк от ЧЕЗ":

    Даааа , то аз като си изстрелвам ракетите заземителният кол ми е хванат с гъвкав проводник към ракетата и като изхвърчи направо си е заземена ...... директно се разрежда у земята , дори преходно съпротивление мера , спътника като кацне да е с еднакъв потенциал .... дааааа
  • 54 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "Хаха":

    Не не мисля, че Мъск е открил топлата вода, но някои хора правят нещата по добре от други. Голям мечтател е, но мечтите му стават реалност, и инвеститорите не си раздават парите на сляпо. Мечтателят Мъск изстреляни ракети за 2018 - 27 броя, ветерана Роскосмос - 22 броя, ех мечти. Не съм си мислил и, че Google са открили топлата вода с операционната с-ма Android, но те затриха съществуващи ОС като Windows Mobile, успешната Symbian OS на Nokia, дори затриха производството на Nokia за известно време, защото държаха да си използват тяхната ОС, а Nokia беше топ. BlackBerry изоставиха тяхната ОС, защото щяха да последват съдбата на Nokia. Има още мечтатели Джеф Безос, Amazon - в началото работил на загуба. Създателя на Uber не е открил топлата вода, таксита бол. В началото също са го гледали с насмешка, ама сега ако събереш всички таксиметрови компании в Русия не могат да стигнат стойността на Uber. Така, май има и кадърни мечтатели, които надграждат нещо съществуващо и пак са по-успешни от ветераните в областта.

    Коментиран от #57

  • 55 Хрониките на Евразия

    1 2 Отговор
    Ето така правилно трябва да се освещава !
    А не както при Суперджета , през пръсти ..
  • 56 1944

    3 1 Отговор
    на криви и пияни ракети, космоса им пречи. да векува рогозин, че прекрати мъките на роскосмос с кражбите си.
  • 57 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Rado":

    Едно по едно.1 во Нокиа загуби пазар в момента на избор на нова мобилна платформа в лицето на Windows Phone 7 на Microsoft , впоследствие мобилното подразделение бе продадено на Майкрософт за над 7 млрд.,2 години по късно чрез HMD Global срещу 350 млн. Нокиа се завърна.2ро през тези години Нокиа остана най големият патенто лизингодател,компании като Самсунг и Епъл работят основно с патентите на Нокиа ( до миналата година Нокиа съдеше Епъл за неплатени над 2 млрд. патенти),3 то в момента приоритет за Нокиа са 5G мрежите( и след това смартфони) и вече има подписани договори за тяхното изграждане с най големите телекомуникационни компании в С.Америка и Европа........или казано....като пример...когато една компания има традиции,успехи и история няма как да има реална конкуренция от един мечтател решил днес да влезе в този бранш .......същото като при Тесла спрямо Даймлер,VAG , Renault и т.н.
  • 58 фгхйуърт

    1 0 Отговор
    Дори природата е против тези диваци!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания