Last news in Fakti

2 Юни, 2019 13:25 6 221 9

Откриха бомба под колата на полицай

  • северна ирландия-
  • бомба-
  • полицай-
  • кола-
  • белфаст

Става дума за самоделно взривно устройство

Полицията в Северна Ирландия откри бомба под колата на полицай в Белфаст, предаде "Ройтерс". Според полицията бомбата вероятно е поставена от националисти с екстремистки убеждения и е щяла да убие полицая, ако не е била намерена навреме.

Макар мирното споразумение от 1998 г. да сложи край на три десетилетия на насилие в Северна Ирландия, полицаи спорадично стават мишени за малки екстремистки групировки, които все още са активни в контролираната от Великобритания провинция.

Подозрителният предмет е бил идентифициран в източната част на Белфаст, като според експерти на полицията става дума за самоделно взривно устройство, което обаче е било напълно годно да се задейства. "Според нас този опит за убийство е извършен от републиканци привърженици на насилието. Те не се интересуват от това кого атакуват, не се интересуват от това кого убиват. Те просто са противници на мира и демокрацията", заяви полицията в изявление, предаде "Новини Лондон".

Националисти с екстремистки убеждения от групировката "Нова ИРА" поставиха кола бомба, която избухна пред съдебна сграда в Лондондери през януари. При експлозията нямаше пострадали. Убийството на журналистката Лайра Маккий по време на безредици в Лондондери миналия месец провокира опасения, че екстремистите се опитват да се възползват от политическото напрежение, провокирано от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Близо 3600 души бяха убити при насилието в Северна Ирландия, започнало в края на 60-те години между протестантите юнионисти и националистите католици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А казват че

    3 6 Отговор
    Терористите са мюсюлмани.

    Коментиран от #8

  • 2 антрашпиц

    5 4 Отговор
    И под на Бойко бяха открили май преди години ..и се активизира електората му тогава...после сърдечен пристъп там кво беше..високо кръвно ли беше ко беше вече забравих ....

    Коментиран от #3

  • 3 Име

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    Пак ще има такива изпълнения. Имаше и рев по комунистите как дядо му намкво си му направили, имаше и филии с мас... сигурен съм че ще изкара още някой номер преди местните избори.

    Коментиран от #4

  • 4 А други двмца,

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Станишев и Йончева, са яли черен хайвер, в онези години, а и сега! Живот са си живяли , в СССР!

    Коментиран от #5

  • 5 бай брадър

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "А други двмца,":

    Да, знам, че си старо бивше комуне, което го е яд че не се е уредило да папка от партията, яд го е че след началото на демокрацията по-отраканите комуняги са си делнали софрата и са ти били шута, знам че си.мързелив и некадърен и даже и през демокрацията не си постигнал нищо друго освен да бачкаш интернет трол за краварите.
  • 6 Jeik

    1 0 Отговор
    А следо от,, Новичок " нямаше ли по самоделката?
  • 7 Шин Фейн

    2 0 Отговор
    Сам си я е монтирал!
  • 8 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "А казват че":

    Да бе, полицаят случайно го засърбяло лявото мъдо и решил да погледне под колата и видял бомба... Аре стига глупости...
  • 9 Townboy

    1 0 Отговор
    А САЩ поощряват брекзит. Следователно ето доказателство кой отглежда тероризма по света.
Новини по държави: