Last news in Fakti

28 Юни, 2019 20:00 20 612 25

Важно за пътуващите българи в Гърция!

  • гърция-
  • българи-
  • пътища-
  • затвор-
  • шофьори-
  • важно-
  • шофиране

Тежки наказания грозят шофьорите, извършили нарушения

Важно за пътуващите българи в Гърция! - 1
Снимка: Shutterstock

Във връзка с промени в Наказателния кодекс на Република Гърция, които влизат в сила от 1 юли 2019 г., обръщаме внимание на българските граждани, планиращи пътуване в страната, че новата уредба предвижда редица изменения относно наказанията за нарушения на правилата за движение по пътищата.

Разпоредбите, засягащи водачите на МПС, са визирани в чл. 290 А „Опасно шофиране“, в който са определени следните наказания: който шофира в нетрезво състояние или под влияние на наркотични вещества, или шофира по национален или второстепенен път в насрещното платно, в пешеходни зони, на тротоар, или шофира технически неизправен или претоварен автомобил, или участва в гонки и причини риск за човек, се наказва с лишаване от свобода поне една година.

Ако в същите случаи бъде предизвикана опасност за чуждо имущество, наказанието е лишаване от свобода за срок до 3 години или глоба, а при причиняване на тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения, наказанието е лишаване от свобода при строг режим до 10 г., информира Министерство на външните работи на България.

Ако при посочените случаи бъде причинена смъртта на друго лице, е предвидено лишаване от свобода при строг режим за срок от поне 10 г. В случай на предизвикване на смърт на по-голям брой хора, съдът може да определи доживотен затвор при строг режим.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано

    88 6 Отговор
    Трябва и у нас да е така ! Даже по строго !
  • 2 Като гост

    150 6 Отговор
    Държавата Гърция със закони си защитава нормалните хора, а у нас се толерира един етнос да краде, бие и трепе безнаказано нормалните хора.

    Коментиран от #24

  • 3 И гърците вече ни мразят

    42 12 Отговор
    Бе ние бг сме много невъзпитани.
  • 4 Тъпите говеда - дупетати

    63 4 Отговор
    да препишат тези правила в нашия закон и нещата ще тръгнат в положителна посока.
  • 5 Димов

    65 2 Отговор
    Гърците не си играят. Тукашните ги плясват през ръцете и обратно на пътя. Нашето правораздаване е позор за ЕС.

    Коментиран от #11

  • 6 Всичко Се Знае

    27 0 Отговор
    Поредната новина от последните минути.. Преди 2 дена я имаше в ИСТИНСКИТЕ НОВИНАРСКИ емисии! Евала поне за бързото копиране (2 дена)

    Коментиран от #8

  • 7 JPower

    52 7 Отговор
    И в България има закони, но не се прилагат!!! Гърците, ще те вкарат в затвора ,ако ще й на Ципрас брат да си!!! Тук се толерират цигани и помаци, по поръчка на нашите ""братя"" от ЕС и САЩ...

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Това лято

    21 7 Отговор
    Почивайте само в нашето море! В Гърция е опасно бля бля!
  • 10 ела

    22 4 Отговор
    В Гърция няма "демокрация" а България е най демкраичната колкото повече хаос толкова е по-демакратична според американцте повече свобода спорд тях .При немците ( Ханса) само за птиците няма никакви ограничения имам предвид скорост,височина и т.н а за останолите при най-малкото нарушение глоба евентуално до 30 дни неплатена двойна още 30 дни в затвора. Човешки права свобода на личноста човешки ценности са приказки .

    Коментиран от #25

  • 11 Опщестенник натпартиен

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Публикувано във факти.бг: Нашето правораздаване е позор за ЕС - Mного точно написано.
  • 12 мравчо

    7 2 Отговор
    Някой си мислят, че като карат нови и изправни коли с тях не може да им се случи нищо лошо.Да ама не на пътя нищо не се знае и няма застраховани зад волана ли си, си с единия как в зандана.
  • 13 Made in Bulgaria

    9 3 Отговор
    щета върху обществени съоръжения, наказанието е лишаване от свобода при строг режим до 10 г.
    Хахаха....другари и другарки,ако счупиш някое държавно съоръжение(пейка,пластмасови колчета...дрън,дрън..) без да искаш 10г. И да загазиш някои "без да искаш". 10г.Какво им завиждате на Тиа Гърци...,в Испания като счупиш нещо няма глоба ,няма наказание всичко се покрива от застраховката на МПСто,при смъртен случай вече е друго има много фактори които определят мярката на наказанието.Само ви питам,Тиа от Гражданска Отговорност за какво са,за какво им плащаме.Имаш ли застраховка добре ,нямаш ли плащаш и скъпо.Още нещо ,на запад като получиш глоба за превишена скорост,самата застраховка има опции да се съди със Пътна Полиция дали е по законен ред направена глобата в много от случаите печелите вие без да ходите никаде само при правилната компания.Още нещо много интересно в Испания на пример:при глоба от 300€ имаш 20дневен срок от получаване,(известиаване )с документ на наказанието е на половина това 150€,при100€ плащаме 50€ ...

    Коментиран от #14

  • 14 Made in Bulgaria

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Made in Bulgaria":

    Извинете ме за лошото и неразбиращо се изказване ..на просто при заплащане в 20дневен срок плащаме на половината от глобата.Независимо дали е за превишена скорост или неправилно паркиране и тн..
  • 15 Fake Taxi

    19 1 Отговор
    Моето виждане и наблюдение е ,че в Гърция всички българи рязко стават много дисциплинирани и примерни шофьори...не се шегувам. Всеки си кара спокойно и спазва правилата. Само в България е като кочина и всичко е позволено ,защото знаеш ,че ще минеш с 20лв. Всеки знае ,че в Гърция не е много добре да се правиш на тарикат по пътищата...а и като цяло тарикатите със стари А8-ци са на Слънчака. Но наистина много българи почиват и пътуват до Гърция и властите явно са решили да вземат мерки...така и трябва. Аз бих казал ,че румънците са по-недисциплинирани и нагли шофьори...дори и в Гърция не спязват правила и карат как си знаят на колони по 3-4 автомобила...
  • 16 Паната

    7 5 Отговор
    Гърците са гадове идкат си и пари пример мой приятел припада пред болницата като успява да спре на бордюра пред болницата вкарват го вътре шевове защото си удря главата някъде в колата има докум резултата свалени номера на колата вади докум от болницата и тн. и пак нищо а и говори Гръцки после разпровии шефа само можел да върне номера и такива глупости
  • 17 Куртакис

    5 3 Отговор
    Абе направо да разстрелват шофьорите още на границата. Проблемът в туземните балкански страни не е в законите, а в прилагането им. И за три пъти по леки наказания шофьорите ще се стреснат. Един пример за тези които се захласват по гръцките закони - нашият бивш "банкер" на БУБ Васил Нинов, хванат със 160 кила хероин и осъден на доживот, не изкара и 5 години в пандиза там, където си живееше царски и вече, двойно по-лек, си живурка в хотелчето в Надежда.

    Коментиран от #19

  • 18 Тест

    1 1 Отговор
    То българинът е жилав, евфемизъм за див селянин.
  • 19 Тест

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Куртакис":

    И гърците са вид балканци, на каквито и да се правят.
  • 20 Петко Войвода

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "JPower":

    Много сте прав. Поздравявам Ви.
  • 21 Шофьор

    1 1 Отговор
    На добър път!Добре дошли в Гърция! И да знаете,не говорят нито английски, нито български...Иначе, вие всичко ще им разберете...
  • 22 безпартиен

    2 1 Отговор
    Да препишат гръцките закони и да ги гласуват на куп!Гърците няма да се сърдят,че преписваме,защото са наясно с умствения багаж на политиците ни!
  • 23 Браво на гърците

    0 2 Отговор
    Добри наказания са измислили за българите!
  • 24 Гърция ви кротва

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Като гост":

    Много сте кротички в Гърция защо тук не сте такива не си разбрал че там законите са за всички у нас всеки си прави каквото пожелае така ви харесва на пътя няма цигани българи и всякакви други комунистически личности комунизма ви направи мутанти
  • 25 Гюнтера

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ела":

    Никога не си бил в Германия! Като гледам правописа и пунктоацията- и да си бил, не си разбрал!
Новини по държави: