Last news in Fakti

19 Август, 2019 07:29 4 487 44

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер

  • хитлер-
  • канцлер-
  • германия

Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер - 1

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.

Година по-рано той става канцлер след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.

Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.

Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.

Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.

Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.

Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.

Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    12 12 Отговор
    Националсоциалист!
  • 2 11111111

    24 5 Отговор
    Да очакваме ли нов?
  • 3 100

    23 3 Отговор
    Едва ли то в Германия скоро няма да има немци . Може да има някой нов Хитлер ама ще е с чалма...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СссереМ

    35 20 Отговор
    Светла му памет на този велик мъж,защо трябваше американците да се намесват, трябваше да го оставят да унищожи червените кхмери, а българия отново щеше да е велика.

    Коментиран от #7, #8, #16, #21

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 среднощен

    29 2 Отговор
    Духът на империялистическото безумие, владеещ началото на 20-ти век, ражда, възпитава и дава цялата власт на Хитлер..! "Аритметиката" на задкулисието, което се стреми да издигне "достоен" и радикално противоположен идеологически на Сталин лидер - не излизат съвсем..? "Финансовите фамилии" инвестират и в двете страни и знаят, че едната ще победи..? Тя ще върне инвестицията многократно..! Не се смятат "евентуалните човешки загуби"..! Съвременното хуманно общество роди своите "изчадия" - резултатите, които последваха ги знаем всички..? Най-тъжното е, че съвременният човек се опитва да ги "забрави" - защото иска да "роди" поредното безумие..!!
  • 10 Госあ

    7 17 Отговор
    Ако не беше това недоразумение, Европа щеше да бъде на съвсем друго ниво. А ако България е постъпила като много от държавите с бърза капитулация- също. Фашистите са платили малка цена по време на народния съд.

    Коментиран от #17, #18, #19, #20, #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичо АДИ

    13 3 Отговор
    Толерастки /евродемокрастки/СССЕрски /и темподобни джендърски организации Чичо Ади да ви прости !! Пожелавам никога да не го забравите ,и да помните че никога не е късно за "втора серия"

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чичо АДИ

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан Азис":

    Като си толкова "Окомуш" що не разцепиш "Тиквата" ще станеш национален герой !! Отворко ............
  • 15 Сашко Йорданов

    3 3 Отговор
    Обичам фюрера с едното яйце!

    Коментиран от #33

  • 16 Неоценима помощ в жива сила

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Да има един американски войник ,участвал с червената армия ,в заключителната част на войната. Бил е американски летец ,и е свален ,пада над руските позиции,и тръгва с руснаците към Берлин.
  • 17 дпфа

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    но кои казваш фашисти?

    Коментиран от #22

  • 18 ВМОРО

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Фашистите ги търси в Италия, куче недоклатено! В България фашисти няма и не е имало никога!
  • 19 ВМОРО

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Милостив бе Борис, трябваше да ви избеси по върбите и брезите.
  • 20 ВМОРО

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Европа щеше да е бяла и християнска. И всеки щеше да си знае мястото - фабрикант, работник, земеделец, учен, интелектуалец, духовенство, аристокрация. Всички класи и слоеве на обществото да работят заедно за просперитета на нацията. Ето, вие победихте. Харесва ли ти светът, в който живеем?

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Шиндлер

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Диагнозата ти е ясна, ти си един много болен мозък. Ако не мислиш така, гледай "Спикъка на Шиндлер". Отчайващо е, когато се попада на хора като тебе.
  • 22 Госあ

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "дпфа":

    На тези които вкараха България във война със всички съседи и към губещата страна през първата световна война. После и през втората.

    Коментиран от #31

  • 23 Чичо АДИ

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "ВМОРО":

    Прав си ,и "победителите " отидоха на Луната с ракета на Вернер фон Браун и се возят на Мерцедес и БМВ ! А кажи кой загуби войната?
  • 24 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ВМОРО":

    А кои сме тия " ние" ? Аз не се смятам за капиталист. Това е проблема, трябваше интелектуалците да спечелят, а не търгашите. И не, не ми харесва. И докато търгашите се ширят като 5 пари в кесия света няма да стане по хубав.

    Коментиран от #25

  • 25 Чичо АДИ

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Прогресивните сили ,дето докараха тук "Катюшите" на камиони "Студебейкър" Когато царската армия имаха БМВ и Хеншел ,ДКВ и Хорх .

    Коментиран от #28

  • 26 ВМОРО

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Вие сте тези, които твърдят, че България е платила малка цена след 1945 година. Вие сте тези, които симпатизирате на главорезите от Техеран, Потсдам и Ялта. Вие сте тези, които твърдите, че човек, вдигнал една разорена и разграбена държава отново на крака само за 6 години, е недоразумение. Вие сте тези, които твърдите, че България е трябвало да капитулира бързо. Пред кого и защо питам аз.

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "ВМОРО":

    Оооо не драги, аз писах конкретни хора с конкретни убеждения, а не България ! Но съм съгласен и с това, че като цяло на България и се е разминало само с бомбардировките убийствата и разрушенията причинени от англосаксонците в самият край на войната. Както навсякъде междувпрочем. А руснаците идват като победител в държава от фашисткият режим. И ни правят всъщност истински индустриална и космическа държава. Та така. Не съм и русофил между другото
  • 28 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Чичо АДИ":

    😂 ама с тея камиони наистина сте много смешни 😂
  • 29 историк

    12 4 Отговор
    Най Великия и обичан водач на немската нация и не само Сега Европа и САЩ бъдете сигурни съжаляват че взеха грешната страна
  • 30 Питащ

    7 1 Отговор
    Представяте ли си какво да е сега Германия ако Хитлер не беше нападнал СССР ?

    Коментиран от #32

  • 31 пппррр

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    с коя страна свързваш фашизма?явно ще трябва така да ти задам въпроса

    Коментиран от #34

  • 32 СссереМ

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Питащ":

    Не,представям си какво щеше да бъде ако американците си бяха кротували.
  • 33 Въпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сашко Йорданов":

    Зайците ли му изядоха другото?
  • 34 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "пппррр":

    Със всяка страна, генералите и висшите военнослужещи на която са носили нацистки ордени.
  • 35 Госあ

    2 8 Отговор
    Няма нормален човек, който да харесва този психопат, който се е подмокрял в гащите.
  • 36 Lonecheer

    11 0 Отговор
    Слава на Фюрера и помнете, че ще дойде ден когато пак Европа и България ще са свободни!
  • 37 Нацист

    9 0 Отговор
    Паметник за великия фюрер!!!!
  • 38 Bubbles

    9 0 Отговор
    ХАИЛ!
  • 39 Гостилничаря

    5 0 Отговор
    Ако искаме кардинални решения на наболели тъмнзелени проблеми и развитие на екарисажните технологии - със сигурност ще ни трябва. Велик човек!
  • 40 ХХХ

    5 1 Отговор
    До коментар 30 от Питащ - Навремето Сталин е казвал - заедно с немците щяхме да сме непобедими. За мен Хитлер е противоречива личност, може би на 80 % отрицателна. Да, по отношение на криминалната престъпност одобрявам да се пипа с твърда ръка, неговите мерки срещу "несоциализираните общности" (както ги нарича Краси Каракачанов ) бяха доста по - ефективни, но като цяло не мога да приема дотолкова крайни жестокости в много отношения. Но все пак бихме могли да си спомним времето на фюрера с маршовете на Хорст Весел или it hat einen kameraden.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Чичо АДИ

    2 0 Отговор
    Снимката е успешна ,добре са ги снимали !!
  • 44 Български офицер

    1 0 Отговор
    ЗИГ ХАЙЛ от БЪЛГАРИЯ ! ГЕРМАНИЯ - БЪЛГАРИЯ : стари Съюзници и стари бойни Другари в Две Световни Войни !

    СМЪРТ на Комунисти и Евреи.......... !
Новини по държави: