Last news in Fakti

9 Септември, 2019 12:45 3 075 24

Повечето българи в Брюксел работят като чистачки или строители

  • белгия-
  • брюксел-
  • чистачки-
  • строители-
  • ес-
  • българи-
  • работа-
  • население

Чужденците от ЕС съставляват 23 на сто от столичното население

Повечето българи в Брюксел работят като чистачки или строители - 1
Снимка: Shutterstock

Българските граждани, заселили се законно в Брюксел, работят основно като чистачки и строители. Това показват данни, представени в местни медии, предаде Нова телевизия.

Чужденците от ЕС съставляват 23 на сто от столичното население. Най-често европейските имигранти са на възраст между 25 и 54 години. По-голям е делът на жените имигранти от новоприетите държави от ЕС, като единствено при гражданите на България, Румъния и Полша се наблюдава числено превъзходство на мъжете.

Населението на Брюксел е 1,2 милиона души, като от тях 275 000 са имигранти от ЕС. Делът на тези чужденци е нараснал между 2000 г. и 2018 г. със 130 000 души. Делът на европейските имигранти в столицата постоянно расте, с изключение на броя на британците и гърците. От 2016 г. насам се отчита задържане на притока на новодошли европейци, вероятно заради липсата на нови разширявания на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брей

    19 9 Отговор
    Ама като си дойдат тука се мислят за олигарси

    Коментиран от #2, #4, #13

  • 2 гост

    21 18 Отговор

    До коментар #1 от "Брей":

    Във всяка държава повечето работещи се занимават със физически труд !! Огромната част от тези и в България щяха да работят същото !! Просто там го правят за повече пари , но и разходите им са много повече !! Като допълниш липсата на социален живот като в България и постоянното чувство , че си чужденец , ами всеки си прави избора , ама май все по-малко избират чужбина , че даже и доста почнаха да се връщат !!

    Коментиран от #20

  • 3 За българите ясно

    16 6 Отговор
    Ама защо не кажете за българките ;)
  • 4 Грую

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Брей":

    Като сравниш тамошните заплати с тукашните и за царе могат да се мислят!

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Грую":

    Ами иди там да поживееш барем една година с техните заплати , преди да плямпаш !!! Много обичате да смятате брюкселски заплати по български цени , ама сте толкова далече от истината , колкото земята от луната !!! Със заплата на строител в Брюксел не можеш плати даже свястна квартира !! А не да живееш в една стая от апартамент с още пет човека и да не знаеш какво е заведение , да не говорим за повече !!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хо хо хо

    16 1 Отговор
    Не е важно какво работиш Важно е какво взимаш Срамна работа няма Има заплатена и незаплатена работа

    Коментиран от #10

  • 9 На комшията дъщерята

    10 6 Отговор
    Отиде там да гледа някаква баба. Работи предимно нощем. Взема между 6 и 7 х.евро на месец. Бабата била много ларж, дори когато е в цикъл не я карала да работи, само си говорели....на френски.
  • 10 Коректор

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "хо хо хо":

    С този правопис , ще работиш само нискозаплатена и срамна работа.
  • 11 месара

    5 2 Отговор
    как така чистачки и строители бе? не са ли лекари, мед. сестри, доценти, учители, учени,.......?!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истината боли много...

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Брей":

    За олигарси не се мислят,защото не са ги крали.....Парите им са изработени по честен начин за разлика от всички олигарси!!
  • 14 Brussels

    5 2 Отговор
    А с какво образование са тия преселници ? В Белгия специално повечето са турскоговорящи - българския им определено не е на добро ниво ,даже мога да кажа ,че е много лош. И френския им е същия . Въпреки това те са доволни там -ценени са и са добре платени. Говорил съм с едни -шофьори на самосвали бяха в пътно строителна фирма -заплати м/у3000 и 4000 евро чисти . Говорих с един друг-градинар в оранжерии на Лидл - заплата 2300.
  • 15 Опа тролчо

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    А в България строителите как живеят. Първо, строителство има само в София, Пловдив и по морето. В другите градове е толкова умряло, че няма как да се изхранваш само от строителство, особенно ако трябва да си на светло, както са работещите там. Хората преспиват по няколко в стая, често и по обектите, в които работят, и се юрибират по родните си места в редките почивни дни. Не че няма, ама и тогава ако имат работа работят, щото следващия път когато ше имат не е ясно кога ще е. И разликата с България е че дори като чистачи имат достатъчно приходи да живеят, но възможностите са по-големи и всичко друго си зависи от тях.
  • 16 Някой

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Грую":

    Само за сравнение-в бг заплата в строителството 1000лв, в белгия,германия-1800-2000 евро,какво да се чудим тогава

    Коментиран от #19, #24

  • 17 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    ЕДИН "УСПЯЛ" БЪЛГАРИН В САЩ -ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ КАЗА : " ДЖОБОВЕТЕ ПЪЛНИ - ДУШАТА ПРАЗНА " !!!!!!!!!!! ТОЙ Е ЕКСПЕРТ ПО МОСТОВЕ .
  • 18 Христо

    3 1 Отговор
    Ми тоя мостов експерт да си беше стоял тук да му е пълна душата... с гомна най-вероятно. Не мога да се оплача, че съм останал без пари, заплатката си ми е хубава. Обаче като гледам на къде вървят нещата ми се струва, че до 4-5 годинки и аз ще съм хванал пътя нанякъде. Тука освен че крадат по много започнаха да крадат нагло. Срещу стабилна премия се продава всичко за жълти стотинки, а ние овцете си блееме и си кротуваме. Утре ще ни изкопат златото, ще ни съсипят природата, всичко ще стане я на САЩ я на Русия, я на някой от "съюзниците" и народа ще мизерства, а само няколко олигарса ще си живуркат с натрупаните бакшиши...
  • 19 чурулик чурулик

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Това е за общите работници, помощници са те . По квалифицираните тръгат от 2400 и нагоре
  • 20 потребител

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Да ,връщат се, счупиха си краката. И направо отиват пре Киро Гела и му казват " Киро ,много са ни 600 лв. ,ако може за 300 да ти работиме искаме "

    Коментиран от #21

  • 21 11111

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "потребител":

    При Ковачки - той не плаща въобще . Работиш, работиш и ти казват Айде мой човек Ама аз имам да взимам за 6 месеца Ще имаш да взимаш Съди ни бе - Е аз не знам некой да е осъдил фирма на Ковачки ,а такива случаи са стотици
  • 22 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Не им е лек живота - това е ясно. НО ....работят ! После, цените не са много по-различни от тези в България. Квартирите са по-скъпи !.Парите , които вземат, са достатъчни за нормален живот. Семейства / съпруг и съпруга/със скромните 2500-3000 евра си позволяват да имат деца, които ходят на училище, да имат нормални почивни дни и отпуски, да изпращат по някой лев на мама и тати, които мизерстват тук с около 450-500 ЛЕВА месечно общо двамата,да заделят по малко пари, лятно време да прескочат до милата Родина.......Тези, които напуснаха страната преди 15-20 години, са се устроили нпякакси. Белоработници или черноработници -не напуснаха страната от хубаво и много от тях няма да се върнат. Колко от тези, които ни ги пишат, че са се нърнали и "направили кариера" в България, са обикновени работници ?? Връщат се най-вече тези, които със западните си дипломи "захапват" някоя държавна службица. В Каталуния беседвах с двама българи на средна възраст - електротехници там. Като ми казаха какви пари получават - щях да падна от стола. И следва въпрос : Какво да правим в България ? Т.е. на Запад и средните специалисти са ценени и заплатени. Вярно е и това ,че мнозина със висше образование не работят по сквоята специалност!
  • 23 Уфффф

    1 1 Отговор
    Добре че не пишат и колко са виснали на държавна издръжка!
  • 24 333

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    60 лв на ден на общак не са 1000лв. И това е общ работник. Майсторите вземат двойно. Тоя дето ми прави банята, дето трябва да му счупя ръцете взема 1800 чисти за гипскартон. В немско не вярвам да вземат по 2000 евро заплата. Ама както ти казаха, разходите са други.
Новини по държави: