18 Септември, 2019 23:00 5 039 66

Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада

  • власт-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • разпада-
  • партия-
  • ердоган

Ердоган има сериозен проблем. През последните месеци стотици хиляди членове напуснаха партията му.

Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дълго време Ахмет Давутоглу беше една от най-влиятелните фигури в турската политика. От 2002 година нататък, когато започна стремителният възход на ислямско-консервативната "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР), той стоеше неизменно до турския президент Ердоган. Давутоглу беше външен министър, а по-късно - министър-председател и лидер на ПСР. През 2016 година обаче между двамата настъпи разрив. В очите на Ердоган Давутоглу беше станал прекалено своенравен, а и силен. И затова той на бърза ръка го изтласка и от двата му поста.

Това унижение бе прието от Ахмет Давутоглу със смирение: "Неговата семейна чест е и моя семейна чест. Неговото семейство е и мое", заяви той след уволнението си и подчерта, че никога не се е изказвал зле по адрес на държавния глава, нито пък щял да каже лоша дума за него и в бъдеще.

Давутоглу яростно критикува Ердоган

Но през 2019 година ситуацията се промени: икономическата криза, засилените позиции на опозицията и изборното поражение в Истанбул постепенно разяждат фундамента, върху който се крепи властта на турския президент Ердоган и управляващата ПСР. Давутоглу незабавно усети възникналия вакуум във властта и от месеци насам яростно критикува управляващите, а миналия четвъртък обяви, че напуска ПСР заедно с още трима други нейни депутати. Партията се била отдалечила твърде много от своите основни принципи, гласеше главната теза на Давутоглу, който изяви и амбицията да "основе ново политическо движение".

Още преди важните избори за кмет на Истанбул през юни, които бяха загубени по катастрофален начин от Ердогановия кандидат Бинали Йълдъръм, Давутоглу публикува във Фейсбук един манифест, преливащ от критики срещу политиката на Ердоган. В него се казваше, че партията се намирала в критично състояние, залагала прекалено много на поляризирането и твърде малко на правовите принципи.

Ердоган и "отцепниците"

Това развитие тревожи турския президент. Той се опасява, че една отцепническа партия може да отнеме доста гласове от неговата ПСР и да промени съотношението на силите в консервативния лагер. Той реагира доста невъздържано на критиките на бившия си сподвижник Давутоглу, наричайки го "предател". "Ще им потърсим отговорност, когато му дойде времето", гневеше се Ердоган по адрес и на останалите "отцепници".

А станалото с Давутоглу вече не е единичен случай. То се превръща в символ за ерозията на властта в средите на ПСР. Стотици хиляди членове напуснаха партията през последните месеци, сред тях имаше авторитетни личности с тежест, които от месеци насам се изказват необичайно критично по адрес на ръководството на ПСР.

Сред тях е например бившият министър на икономиката и съосновател на ПСР Али Бабаджан. Той напусна партията още през юли. Турски медии съобщават, че и Бабаджан има намерение да основе своя собствена партия. И той, подобно на Давутоглу, смята, че ислямско-консервативната партия се е отказала от първоначалните си ценности. При основаването на новата партия Бабаджан получава подкепа от бившия президент Абдуллах Гюл, който напусна редиците на ПСР още през 2007. През миналата година Гюл зае категорично отрицателна позиция спрямо политиката на Ердогановото правителство. Нещо повече: той беше почти готов да се кандидатира срещу Ердоган на президентските избори през юни 2018, но в последния момент се огъна под натиска на турския президент. Шефът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар и говорителят на Ердоган кацнаха с хеликоптер направо в двора на Гюл, оказвайки му напълно непредвидено посещение. Само ден по-късно Гюл малодушно обяви, че се отказва от кандидатурата си, както съобщи близкият до правителството вестник "Хабертюрк".

ПСР вече не е безалтернативна

По това време Ердоган и неговата ПСР се намираха в апогея на своята власт - на парламентарните и президентски избори те спечелиха впечатляващи проценти, които допълнително циментираха пътя към едноличния режим. Сега обаче картината се промени - пред турското население има либерални алтернативи на Ердогановото еднолично управление.

Дали точно Давутоглу спада към тези алтернативи е въпрос, по който оживено се спори сред турската общественост. За разлика от останалите видни "отцепници" от ПСР - Бабаджан и Гюл - Давутоглу се радва на популярност само в лагера на националистите. Останалите го обвиняват, че твърде дълго си е мълчал, поради което носел и вина за подкопаването на турската демокрация. Твърди се, че той иска да си отмъсти, а не да реформира ПСР. Впрочем, подобни критики отправят и към бившия държавен министър Али Бабаджан. Но в Турция смятат, че той има по-големи шансове да основе либерално-консервативна партия, която да наследи част от реформаторския устрем на "Партията на справедливостта и развитието" от първите ѝ години.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Падишаха не му дреме!

    28 22 Отговор
    Анадолските изостанали еволюционно примати го имат за бог! Това му стига! И в България бая такива му се кланят!

    Коментиран от #36

  • 2 кнаус 485

    27 23 Отговор
    Отново глупости от Deutsche Welle...
  • 3 Турция АУТ

    19 14 Отговор
    Има много анадолци и в България... Вече имаме 3 чисто турски партии – ДПС, ДОСТ и ВОЛЯ!

    Коментиран от #30

  • 4 NikNay

    16 11 Отговор
    Мисля, че е време модератора да въведе правилото едно IP една регистрация едно потребителско име за да не се дава шанс на троловете, спамерите и копирачите на чужди никове !

    Коментиран от #5

  • 5 Borislav Popov

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    Да беее, той модератора тебе забравил да попита, дали да въведе такова правило или не. "Умник" !

    Коментиран от #12

  • 6 Фен

    23 7 Отговор
    Бе с просто око се вижда от заглавието - Дойче веле пропаганда!
  • 7 Диктаторът от Банкя

    6 2 Отговор
    Колегата и шеф страда, страдам и аз !
  • 8 ТРИГЛАВ ОРЕЛ

    12 7 Отговор
    Вижда се че и ЕС се разпада днес UK утре Унгария, Италия....ко правиме? Май ще пресъхнеш кранчето на немците!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТРИГЛАВ ОРЕЛ

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Разпада се разпада се и шекелчетата ще секнат, малцинство!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Borislav Popov

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "ТРИГЛАВ ОРЕЛ":

    Ти глей, купейките да не секнат, като фалира кочината.

    Коментиран от #13

  • 12 NikNay

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Теб лично по някакъв начин засяга ли те моето предложение? Спамиш ли,тролиш ли никове ли копираш, заплаха за финансите ти ли е?

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Fenasi Kerim

    5 5 Отговор
    Лош е той ама да не идват онези светските националисти че бИжанците ще оглозгат телената мрежа на бургаския циганин Далавери. И Козия рог по интелектуалния крадец Хайтов (хайта, разбойник, крадец) тур. няма да помогне.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Borislav Popov

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "NikNay":

    Не ме засяга бе мен, аз също го желая това, но няма да стане твоята, разбери го.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 NikNay

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Не разбрах защо няма да стане. Къде е смисъла тогава на този сайт ала а него се шири спам, тролене, псувни и простотии?

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Borislav Popov

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "NikNay":

    Ми няма да стане колега, защото тогава тукашнте руски подлоги от глад ще умрат и няма да могат тогава да си пишат манипулавните коментари от твое, от мое и не знам си от кое още име. Тука са цяла армия на кърмилка и ще ти се завия свят, ако взема всичките да ти гт изброявам, че на това отгоре всеки е с по 3-4 ника, като не смятаме тези коментари, които пишат с чуди никове. Та, ей за това няма да стане твоята работа, изглеждаш ми умно момче, но не бъди такъв наивник.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гледач

    6 10 Отговор
    Колкото по дълго управлява Ердоган толкова по зле ще свърши Турция. Ердоган е добър политик. НО ТУРЦИЯ Е слаба и много зависима държава.А и това бе се мисли за империя е смешно и ЖАЛКО.

    Коментиран от #38

  • 27 Комшу

    10 6 Отговор
    Щом гейевропа критикува значи Ердоган ще се качи с едно стъпало на горе .
  • 28 Герчек

    9 3 Отговор
    Иска му се на германеца но ще има да драска и да чака още многооо.
  • 29 до полиглота

    0 2 Отговор
    Туй - ''Давиго'' на италиански ли е или румънски?
  • 30 Как 3 бе колега

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Турция АУТ":

    Герб,атака,ВМРО на шкембето и онази на черния с хотела в малко Търново всички са на заплата или при догито или ердогито
  • 31 Рошко

    9 1 Отговор
    Зелето писа и че икономиката до две години ша са срине, пък то какво стана лирата като по чудо взе да се стабилизира
  • 32 Щайнер

    2 6 Отговор
    А не бе, тоя мелез даже и задника си мисли за терорист, кой че го търпи
  • 33 Голям прос

    1 4 Отговор
    Независимо кой пише статията, корабите вече напускат потъващия плъх
  • 34 гост

    12 0 Отговор
    Много им се иска Турция да пропадне,но човек предполага ,а Аллах/ Господ разполага!Правиха много прогнози и бяха докарали Турция до просешка тояга,уви не стана...спрете да се ровите в САРАИТЕ на хората,а обърнете внимание на КОЧИНАТА!

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ю Кортес

    1 2 Отговор
    Тя и на впутйо власта се разпада
  • 38 Хасан

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Гледач":

    Тя не се мисли за империя ,а просто евреите и англосаксонците налагат таково обществено мнение ..човека просто си гони националния интерес ...както българина продадена на екран авиолинии Балкан и те ако бяха продали Тюркиш ,немците щяха да бъдат във възторг

    Коментиран от #56, #57

  • 39 Около Роме

    3 5 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Тъкмо за теб си мислех! Кога ще почне да вали простотия! Тя Турция има интереси, има права, тая злоба на ще те погуби, пий си хапчетата, иди на лекар и т.н.! Не си турчин, а колко приличаш на анадолските примати по разсъждения!

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хасан

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Около Роме":

    Между другото Анатолия или Анадол е люлката на човешката цивилизация ,първите обитаеми земи ...докато европейците са били по клоните , те основават първото селище,първия религиозен център в Гьобекли тепе ,там почва земеделие ...ама тъмен балкански субект като тебе откъде да го разбере

    Коментиран от #43

  • 42 Хрониките на Евразия

    1 5 Отговор
    Който се е срещал с Путин , хаир не е видял ..
  • 43 Бреййй

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Хасан":

    И за кой век става въпрос? Рисунките в Магура Белоградчишко са на около 40 000 хил. години бе тъмен субект, каква люлка имало там сред пясъците и миризмата на кеш?

    Коментиран от #49, #52

  • 44 Бреййй

    0 2 Отговор
    Миризма на леш
  • 45 Наблюдател

    1 0 Отговор
    В DW са най-добрите АНАЛлизатори .
  • 46 наполеон бе

    0 3 Отговор
    Турция ще се разпадне на по-малки държави и тогава ще си върнем константинопол !
  • 47 Пираня

    0 3 Отговор
    Ердоган ще се превърне в единственият диктатор в света които е толкова толкова толкова глупав че да загуби власта без външна намеса!!!!!!!
    Дори и дебила Ким няма да го позволи ако САЩ не му изпържат задника.
  • 48 Колкото повече

    5 0 Отговор
    Турция върви напред толкова повече ще квичат от велето и другите кочини и кочинисти хахахс
  • 49 Ами ето ти доказателство

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Бреййй":

    Докато в Анадола е цъфтяла цивилизация приматите в Магура са драскали по стените на пещерите...

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Пираня

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ами ето ти доказателство":

    Айде бе ходи виж къде е най-старото обработено злато в света????
    Ама на промити мозъци от удряне на главата в земята какво да им обясняваш. Може да се разходиш и до солницата в Провадия дано ти дойде нещо в главата ама надали.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Бреййй":

    Прочети за Гьобекли тепе...счита се за началото на човешката цивилизация ..а твоето е сигурно някой академик член на БКП и статия в Работническо дело
  • 53 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Пираня":

    Щом тия хора са блъскали глава в земята що са те управлявали 500г???

    Коментиран от #61

  • 54 Историк

    0 1 Отговор
    И къде видя в гьобекли тепе турци или дори тюрки????? Това е несериозно да се присвоява нечия чужда история.

    Коментиран от #55

  • 55 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Историк":

    Нямам предвид турска история а историята на Анадола ..място където се родили и изчезнали много цивилизации,страни,империи,култури..и турците са достоен наследник, съхрснител и пазител на тая човешка история

    Коментиран от #59

  • 56 Гледач

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Говориш ГЛУПОСТИ по умен начин

    Коментиран от #63

  • 57 Гледач

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Говориш ГЛУПОСТИ по умен начин
  • 58 Ходжата

    4 0 Отговор
    Изгнилите плодове падат о дървото ,Ердоан е непоклатим,бъдете сигурни половин турция го иска тъй че ,стига с тези глупости
  • 59 Абе Роме

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Хасан":

    Какъв съхранител на история,? Къде са стените на Константинопол и останалите гръцки градове! От старата ни столица са носени камъни, щото една бургия в Шумен, искала да прави ракета! Много си ограничен, много малко си бит!

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Пираня

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Хасан":

    Хайде пак с тия 500 години. Какво направихте за тия 500 години единственото ви постижение е рязането на глави, толкова сте примитивни. Просто сте като скакалци след вас и потоп оглозгате всичко което ви е на пътя, нито наука никто култира остава зад вас.
  • 62 Нормално

    1 1 Отговор
    Така е - който се е сближил с русия не е прокопсал ...
  • 63 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Гледач":

    Т.Живков като ти говореше 36 г го слушаше ама...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Гмо

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "България не е кочина!":

    Кочина е то такава.....Ти за мен не мой да мислиш аз в Испания съм от 19 год.още малко и ще взема Испанска пенсия а ти ще вземеш 600лв.пенсийка и ще ми робуват пак.историята се повтаря

    Коментиран от #66

  • 66 Ами аз от 22 години

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Гмо":

    работя в Анадола и скоро ще се пенсионирам!А това че си горд че ще ти робуват, показва че еволюцията при теб не се е състояла!
Новини по държави: