25 Септември, 2019 23:30 4 116 19

ООН: 1 милиард души са застрашени заради топенето на ледниците

  • оон-
  • морско равнище-
  • ледници

Според учените нито една част от света няма да остане незасегната

ООН: 1 милиард души са застрашени заради топенето на ледниците - 1
Снимка: EPA

Климатичните промени водят до затопляне на океаните и до топене на глетчерите и ледената покривка на планетата. Това предизвиква рязко покачване на морското равнище, което може да засегне един милиард души до 2050 г., алармира Специалният доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени, озаглавен „Океаните и криосферата на фона на променящия се климат“, представен днес в Монте Карло и цитиран от WWF България.

Разработен от над 100 експерти от 30 държави, документът хвърля светлина върху рисковете, пред които са изправени хората и природата в резултат от драматично променящото се състояние на океаните, полярните райони и ледниците. Според учените тези промени са необратими, дори и състоянието на климата да се стабилизира. Те се отразяват на полярните видове като моржове и пингвини, чието местообитание – морският лед, изчезва.

„Безпрецедентното топене на ледените покривки на Гренландия и Антарктида е най-големият принос към глобалното повишаване на морското равнище, което ще засегне всички ни“, предупреждава д-р Питър Уинсор, директор на Арктическата програма на WWF. „Все още можем да спасим части от нашата криосфера, но трябва да действаме сега. Днес четири милиона души, живеещи в Арктика, трябва да се справят с изчезващи източници на храна и да се борят океанът да не потопи домовете им.“

До средата на века повишаването на морското равнище и миграцията на рибата в резултат от затоплянето на водата ще изложи на риск хората, населяващи ниско разположените крайбрежни райони. Това може да доведе до мащабни миграционни процеси. Експертите подчертават, че все още можем да овладеем най-страшните рискове чрез рязко намаляване на въглеродните емисии. А опазването и възстановяването на екосистемите ще дадат на хората повече време да се адаптират към промените в климата.

„Крайбрежните екосистеми като мангровите гори и влажните зони могат да бъдат част от решението. Те могат да ни предпазят от екстремните проявления на климата и от ерозията на бреговете, да премахнат въглерода от въздуха и да осигурят местообитание за рибата, от която зависи поминъкът на стотици милиони хора,“ коментира Хайке Веспер, директор по опазване на морската среда във WWF Германия.

Докладът идва след Срещата на върха на ООН с фокус върху климата, на която най-големите световни замърсители не успяха да отговорят на призива на генералния секретар Антониу Гутериш за въвеждане на амбициозни и конкретни планове за по-нататъшно намаляване на емисиите.

„Не можем да си играем с живота на хората. Съществуващите ангажименти на правителствата за борба с изменението на климата са недостатъчни. Световните лидери трябва да инвестират в бързи и дълбоки съкращения на емисиите парникови газове, както и в значително увеличаване на финансирането за устойчиво развитие и адаптация към новите условия“, призова д-р Стивън Корнелиус, главен съветник по изменението на климата във WWF.

Около 670 милиона души (10 % от световното население) живеят във високопланински райони и зависят от реките, захранвани от ледници. Тяхното постепенно топене обаче в дългосрочен план ще лиши тези места от достъп до прясна вода. Това ще засегне производството на храна и енергия и ще се отрази негативно върху икономиките на най-уязвимите общности. Ще се увеличи и глобалният натиск върху популациите от сладководни видове, които вече са в катастрофално състояние. Докладът на WWF „Жива планета“ сочи, че те са намалели с 83 % от 1970 г. насам.

Според учените задържане на затоплянето до 1.5°C все още е осъществимо и човечеството разполага с технологиите и финансовите средства да го постигне. Във връзка с това WWF България призовава политиците да се ангажират по-сериозно с проблемите на климата и да разработят стратегия за адаптация към променящите се условия, приканва бизнеса да инвестира повече в нисковъглеродни технологии, а всички граждани – да използваме чиста енергия, добивана от възобновяеми източници.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    19 0 Отговор
    Хубавото е че са застрашени именно отговорните за топенето на ледниците. Колко подходящо че си избират да живеят по крайбрежията.
  • 2 Факт

    19 6 Отговор
    Ха да си му мислят в Маями ... ние сме в София и изобщо няма да го усети ме
  • 3 хахо

    21 1 Отговор
    Мдааа,тия къде изсипаха торби с пари да са на първа линия море първи ще изревът на умрело.
  • 4 Жалко, че

    13 0 Отговор
    ние нямаме ледници. Тук има много паплач за давене.
  • 5 Боли ма оя

    6 3 Отговор
    Да мрат
  • 6 Благой Рунтавия

    9 0 Отговор
    До 2050-та, я камилата я камиларя
  • 7 onq s konq

    9 0 Отговор
    Тъпите Учени така и не отчитат че Човечеството УСИЛЕНО СЕ РАЗМНОЖАВА,като по тоя начин осъществява ЖИТЕЙСКОТО"Ще има да мрат,ще има и да останат"!
  • 8 прашинки

    15 1 Отговор
    Това ГретаТумберг ли ви го каза в междучасието или милиардерите от WWF ???? Природата си знае работата, ако и писне от "великите" човеци, ще вземе мерки ! Те и динозаврите сигурно са си мислели, че са номер 1, ама е го на !
  • 9 Пазарната икономика

    10 0 Отговор
    и нейната цел - печалбата ще затрие и Природата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    11 3 Отговор
    Това е уловката в десния либерализъм, който има съвсем други идеи от първоначалната идея. Не може всеки да си прави каквото иска за да трупа кинти ! Потреблението взе връх над всичко. Неоспорим факт. Прасетата трябва да служат на човека, а не човека на прасетата. Искам да кажа, че няма лошо в глобалния корпоративен капитал като вариант за подтискане на дребните предприемачите, но този глобален корпоративен капитал трябва да бъде затворен в точно определени граници и изисквания от хората. Чисто производство, дълъг срок на експлоатация на продукта и ограничено производство или планова икономика.

    Коментиран от #19

  • 12 Планетата Земя

    6 1 Отговор
    Един милиард по-малко. Каква прекрасна новина!
  • 13 Анти милиционер

    5 1 Отговор
    Ние умряхме още през 2007 г., когато еврейските "медии" в западния цигански катун съобщиха, че животът ще изчезне.
    От Ротшилдите и подопечните им организации(ООН, ЕС, папството, Нобеловия комитет, DW, CNN, Time, Newsweek...) разбрахме, че детски аутизъм се лекува най-успешно с преструктуриране и орязване на световната икономика.
  • 14 bBb

    0 0 Отговор
    Bankqq nema problem wa
  • 15 NSDAP

    2 4 Отговор
    Ние ще оцелеем,въпреки руските, турските и американските еничари.Защо ли?Защото Исус Христос е роден тук,край София.Нашето име е Болгарий!!!В превод на гръцки и латински означава божията народ.Любовта на Адолф Хитлер към България беше,защото ние сме неговите богове.За Хитлер,траките са били номер 1 ,защото те са били основоположници на арийската раса и защото германците са също наши потомци.Херодот- Българите бяха най-големият европейски народ! Клаус Арий - Българите имаха държава,която се простираше от Кавказ до Индия (подчертавам,че тогава Кавказ е започвал от балканите.).В Индия,Пакистан, Афганистан има 300 милиона българи!!!Ние сме хората,които се спасихме от ноевият ковчег.Сега обаче сме на дъното,защото направихме един ОГРОМЕН грях и той е,че гонихме богомилите.

    Коментиран от #16

  • 16 NSDAP

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "NSDAP":

    Тези 300 милиона българи не са цигани,амида потомци на великият български император на име Александър Велики!Пра Българите са именно траки,които са се завърнали във родните си земи.Стара Велика България (от балканите до Индия).Вижте в интернет пленено калаши,което живее в Пакистан и ще видите колко много приличат на нас.Нямат нищо общо с цигани,нито с тюрките.Племето синтхи е също тракийско.
  • 17 Христо

    1 1 Отговор
    Няма да е лошо населението да се разреди... така тъкмо по-малко емисии ще има 😁
  • 18 Цъфнал гербер

    0 0 Отговор
    Споко. Докато ни управлява Бойко нема страшно.
  • 19 Че ние това го имахме

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Нарича се социализъм. Ама някои плачеха, че им пречело да се развивт! Сега, като се “развиха”, се оказа, че ще съсипят земята и пак трябвало контрол и планиране!