Last news in Fakti

25 Септември, 2019 19:40 1 368 2

Четвъртото съвещание на председателите на парламентите от Евразия завърши в Казахстан

  • казахстан-
  • евразия-
  • парламенти

Битката с тероризма беше една от основните теми

Четвъртото съвещание на председателите на парламентите от Евразия завърши в Казахстан - 1

На 24 септември 2019 г. в столицата на Казахстан Нур-Султан, в Двореца на независимостта, се проведе заключителното пленарно заседание на ІV съвещание на председателите на парламентите на държави от Евразия на тема „Голяма Евразия: Диалог. Доверие. Партньорство”.

Междупарламентарният форум за първи път се проведе в Казахстан и беше приурочен към 25-годишнината на идеята на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев за евразийската интеграция.

Откривайки съвещанието, председателят на Maжилиса на Парламента на Казахстан Нурлан Нигматулин подчерта важността на парламентарния диалог за укрепване на доверието и партньорството между страните.

Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, изказвайки се на форума, специално подчерта важното значение на участието на парламентаристи в процеса на решаване на глобалната криза на доверие между водещите държави в света. Той предложи най-големите държави - Русия, Китай, САЩ, а също Европейският съюз да проведат преговори в столицата на Казахстан Нур-Султан и да обсъдят различни аспекти на международната стабилност, както и да разработят общо определение за тероризъм, да създадат единен списък на терористични, екстремистки организации, сформирани от международни престъпни групи.

Освен това, Нурсултан Назарбаев повдигна и въпросите на международното право. В този контекст той призова за включване в процеса на ратифициране на международните многостранни договори, които са от голямо значение за цялата международна общност, такива като Парижкото споразумение за климата от 2015 г. и други.

На откриването на съвещанието също се изказаха председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, председателят на Националната асамблея на Република Корея Мун Хи Сан, председателят на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп, председателят на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу, ръководителят на Националния съвет на Словашката република Андрей Данко и други.

Председателят на Държавната дума на Русия В. Володин подкрепи идеята за създаване на единен списък на терористичните организации. Председателят на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп подчерта, че парламентарната дипломация се превръща в нов елемент в решаването на належащи проблеми на обществото. Ли Джаншу, председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, представи инициативата „Пояс и път“ за съвместен напредък и развитие.

Двудневният международен форум позволи на участниците да разработят обща визия и пътища за осигуряване на стабилното развитие на цялото евразийско пространство. Парламентаристите на страните от Европа и Азия приеха всеобхватно съвместно изявление, в което се изразява намерението на страните от Евразия да развиват конструктивно взаимодействие и сътрудничество в името на безопасно и устойчиво развитие в пространството на Евразия.

Парламентаристите се споразумяха да проведат V съвещание на председателите на парламентите на държави от Евразия през 2020 г. в Индонезия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    4 5 Отговор
    Диалог, доверие, партньорство, толерантност... но още караме жените си да носят забрадки.
  • 2 Borislav Popov

    2 1 Отговор
    Обора аут всички срещи ! Включително и тия на тяхна територия.