Last news in Fakti

12 Октомври, 2019 11:10 1 786 2

Уникална операция: Присадиха 4 органа наведнъж

  • операция-
  • присаждане-
  • органи

Операцията е продължила 15 часа

Уникална операция: Присадиха 4 органа наведнъж - 1
Снимка: Shutterstock

Лекари от клиника в Торино проведоха операция по едновременното присаждане на четири органа на един пациент. Присадени са два бели дроба, черен дроб и панкреас. Това е първата подобна операция в Европа.

Тежкоболният 47-годишен мъж от град Бари е чакал за присаждане на бели дробове. Влошаване на състоянието му е наложило преместването му в Торино, където се е провела по-сложната операция по присаждане на всички органи. Тя е продължила 15 часа. Проведена е от два лекарски екипа.

Първоначално пациентът е страдал от муковисцидоза, която се характеризира с тежка дисфункция на дихателните органи. Това е и наложило присаждането на бели дробове. По време на операцията обаче се установява, че има проблеми и с черния дроб и панкреаса и е взето решение да бъдат присадени нови. Органите са на млад донор, умрял в резултат на черепно-мозъчна травма.

В „техническо отношение“ операцията е преминала успешно. В момента пациентът е в реанимация, а присадените органи функционират нормално.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    19 3 Отговор
    Браво, пишете по вече такива новини за уникални достижения в медицината и други сфери, полезни за живота на хората, а не за уникални ракети, самолети и други оръжия, които са прадназначени за унищожаването на същите тези хора.
  • 2 мъка

    0 4 Отговор
    Пресадили му два бели дроба ,черен дроб и панкреас.И сега на нова сметка може да пуши, да пие и да се тъпче с шоколад.
Новини по държави: