24 Октомври, 2019 14:02 1 738 4

Челен опит от Бавария: безплатен университет за всички

  • германия-
  • университети-
  • обучение-
  • безплатно-
  • мюнхен-
  • бавария

Безплатно обучение за всички - това предлага новооткритият в Бавария голям онлайн университет. Има и интересни предложения за чужденците.

Челен опит от Бавария: безплатен университет за всички - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия вече има университет, в който всеки, и то абсолютно безплатно може да се запознае с лекциите на германски професори, без изобщо да напуска дома си. В проекта "Virtuelle Hochschule Bayern" - "Баварски виртуален университет" - участват няколко университета от Бавария. Сред тях има елитни учебни заведения като Мюнхенския технически университет и университета "Лудвиг-Максимилиан", както и по-малко известни висши училища, сред които тези в Аугсбург, Кобург, Инголщат, Кемптен. Преподавателите от тези учебни заведения публикуват своите лекции и семинари на специална платформа в интернет.

Изборът на курсове е повече от широк

Проектът съществува от 2000 г., но доскоро безплатните лекции на виртуалния университет бяха достъпни само за студенти, които следват в Бавария. На тях се предлагаше и т.нар. смесена форма на обучение, която включва и работа с преподавател, и самостоятелни онлайн занимания. Новата фаза на проекта наподобява принципа на широко разпространените онлайн курсове и дава възможност на всеки да затвърди знанията си по немски език или да придобие нови в определена област, да се ориентира в избора си на професия или просто да разшири информираността си. Към кандидатите няма никакви изисквания, включително не е нужно да бъдат студенти, за да посещават лекциите. Всичко е напълно безплатно и достъпно. Който желае, може да получи сертификат за преминат курс, след като е попълнил специален онлайн тест.

В момента на платформата могат да бъдат намерени лекции от най-различни области на науката - от онлайн маркетинг и финансов мениджмънт до микробиология, генетика и ортопедия. Обучаващите се могат да разберат как да гарантират сигурността си в социалните мрежи, как да направят дома си умен, как да говорят завладяващо, да се справят със стреса и да планират бъдещето си. Предлагат се и курсове по модни теми като "Интернет на нещата", Индустрия 4.0 и дори за диджеи.

Германия се опитва да настигне САЩ

Някои семинари могат да бъдат особено полезни за чужденците - най-вече за тези, които планират да свържат живота си с Германия. Предлагат се курсове като "Немски език за чужденци", "Основи на правописа", "Следване в Германия: въведение в германския академичен живот". Всички те обаче са за самоподготовка, т.е. няма преподавател, който да води занятията.

Семинарите се провеждат на немски или на английски език, като това е предварително обявено. Всеки курс е придружен от кратко резюме, описващо целите, програмата и целевата аудитория. Включена е и информация за преподавателите. За участие в семинарите е необходима регистрация чрез имейл или Фейсбук профил.

Баварският виртуален университет е първият мащабен проект, включващ няколко десетки висши училища. В областта на този тип онлайн образование Германия все още изостава от САЩ. Германските платформи, използващи технологии за електронно обучение и свободен достъп, са изключително малко.

Автор: Татяна Вайнман


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 waffen xx

    0 0 Отговор
    Как успяха от Третия Райх да станат такива разпасани хипита?
  • 4 ЕХА

    0 0 Отговор
    прехвалено германско/европейско/ образование, източване на пари от наивници, реклама...1000 унверситета и все "реномирани" всяка дупка предлага висше..учиш 2-3години и си умен и безработен.
Новини по държави: