Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 14:35 849 3

Китай опитва да вербува чешки политици

  • китай-
  • чехия-
  • разузнаване-
  • вербува-
  • политици

Нова тенденция в дейността на китайските тайни служби

Китай опитва да вербува чешки политици - 1
Снимка: Shutterstock

Китайските тайни служби действат все по-активно в Чехия, като се опитват да вербуват служители от специалните служби. Това съобщава Националната служба за сигурност и информация – контраразузнаването на страната, предаде Би Ти Ви.

В телевизионно предаване Ладислав Щиха от прессекретариата на службата заяви, че това е нова тенденция в дейността на китайските тайни служби. По думите му преди време интересът на Пекин е бил насочен главно към дейци на чешката наука и промишлеността. Имало е и опити за вербуване на някои политици, предаде ТАСС. Според Щиха вербуването ставало предимно когато чешки граждани, събудили интерес у китайските тайни служби, посещават Китайската народна република.

Оттам азиатската страна поема изцяло разходите за пътуванията им и ги обгражда с внимание. Следват предложения за сътрудничество, чийто характер далеч надхвърля установените рамки. Дейността на китайските и на руските тайни служби застрашава в най-голяма степен сигурността на Чехия, заяви преди две седмици директорът на контраразузнаването Михал Коуделка.

В отговор президентът на Чехия Милош Земан (известен с консервативните си възгледи и геополитическите си предпочитания в източно направление) каза в четвъртък, че на шефа на ведомството „зад всеки ъгъл му се привижда китайски или руски шпионин” и му препоръча да концентрира усилията си върху борбата с корупцията. „Ал Джазира” пише, че напрежението между Пекин и Прага се е засилило откакто Зденек Хриб стана кмет на чешката столица през ноември 2018 г. Изданието твърди, че Хриб е приемал делегации от Тайван и Тибет, което се разминава с политиката на Пекин за единен Китай (възглед, че съществува една държава Китай, въпреки че има две правителства, претендиращи за това име – КНР и Република Китай в Тайван).

Като резултат се влошиха културните отношения между двете страни. Множество концерти на чешки изпълнители в КНР бяха отказани. Външният министър на страната Томас Петричек подчерта, че няма правото да „заповядва” на законно избран кмет. Освен това роля в отношенията играе и Милош Земан, който водеше кампания за изграждането на близки отношения с Китай и Русия, въпреки че Чехия е част от ЕС и НАТО. Популистът е често определян като фигура, която иска да води своя собствена външна политика, извън тази на правителството. А това, че премиерът Андрей Бабиш (който не е особен привърженик на Китай) е зависим от Земан, означава, че едва ли политиките на президента биха били спрени.

Факт е, че Китай гледа на Сърбия, Унгария и Чехия като на ключови елементи от плановете на страната за технологична, икономическа и, в крайна сметка, политическа експанзия в Европа. В резултат, например, в Сърбия китайци строят пътища, сгради и други големи инфраструктурни обекти, ИТ гиганти като "Хуауей" осигуряват "умно" видеонаблюдение с лицево разпознаване на всеки гражданин в големите градове, а по улиците на Белград можете да срещнете и командировани китайски полицаи. Опасенията на някои анализатори са, че в по-слабите като политически интегритет европейски страни Китай може да стигне до "колонизация", каквато от години извършва в Африка - с изкупуване на плодородните земи, обвързване на чуждата икономика със своите външнотърговски фирми и с отпускане на заробващи заеми за правителствата.

Оттук се включва местната власт в Чехия, която ще опита да предотврати допълнително вмешателство от чужди страни. Пред американското Национално публично радио кметът Хриб твърди, че единственото нещо, което Китай търси в Чехия, е разпространението на пропаганда, а не културен и политически обмен, който европейската страна търси. Освен това в писмо до президента Си Дзинпин Хриб призовава за запазване на отношенията между двете страни, особено в областта на китайските инвестиции в Чешката Република.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буда

    4 2 Отговор
    Не се доверявайте на китайците, ако не искате да ви споходи съдбата на Тибет.

    Коментиран от #3

  • 2 Кире

    0 0 Отговор
    Направо ми се вижда мек подхода в сравнение с това което ни причиниха западните държави.
  • 3 100

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буда":

    Португалия сега горко съжалява, че е пуснала китайски инвеститори. Покрай китайските инвеститори е влязла и китайската мафия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания