Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 21:05 4 422 11

Напрежение между Израел и Йордания за наем на територии

  • израел-
  • йордания-
  • анклав-
  • цофар

Нова точка на напрежение в Близкия изток

Напрежение между Израел и Йордания за наем на територии - 1
Снимка: БГНЕС

Напрежение се поражда между Израел и Йордания заради наем на територии, съобщи АП.

Кралят на Йордания Абдула II заяви, че страната му ще приложи "пълен суверенитет" над Гумар и Ал-Бакура. Новината обяви крал Абдула II пред правителството си в неделя.

Съобщението означава, че Аман отменя наемането на териториите от Израел, който официално ги управлява след подписването на мирен договор през 1994 г. Анализатори отбелязват, че Тел Авив е упражнявал властта над териториите де факто около 70 години.

Израелските сили за отбрана (IDF) все още контролират анклава Цофар, който Йордан нарича Гумар, потвърди Тел Авив в неделя.

"Продължаваме с обсъждането на дипломатическите договорености за анклава Цофар, силите за сигурност защитават района и работят съвместно с общността", уточниха от израелската армия. Оттам и добавиха, че "работата на фермерите в анклава продължава да подлежи на споразумения и координация."

По-рано тази година Йордания изтегли посланика си от Израел след арестите на двама йорданци в страната. Въпреки това дипломатическите отношения бяха възстановени на най-високо ниво след освобождаването на лицата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    38 12 Отговор
    Какво иска гнусният жид, след като е наемател, а договорът му е изтекъл?

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Идват табли времена

    15 5 Отговор
    За терористичната държава.
  • 4 Шойгу

    35 14 Отговор
    Еврейската фашистка държава лека полека сама се закопава като настройва срещу себе си всички съседи. Нека да е ясно - сега не са 60-70-те г., когато евреите печелеха войните с американско оръжие срещу въоръжените с допотопна руска техника араби. В момента всички в региона имат достъп до модерни технологии - купуват като бесни от Китай, Русия и пр. и съм сигурен, че прехвалената израелска армия ще се задави при евентуален конфликт. Свидетелство за това са няколко десетки свалени израелски дрона в Сирия, за два броя Ф-16 си признаха, а мълчат като нас...ни за думнатите два броя хипер супермодерни Ф-35... Евреите притежават ядрено оръжие и само това е причината да не бъдат изтрити от земята досега.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анти милионер

    6 4 Отговор
    Фатмак мирно, строй се на плаца, два непоряда.
  • 9 я кажи ти

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Фатмак":

    Ха сега вместо да се пениш разкажи ставаше ли ти когато чуеш за поредното убито палестинско дете или убита бременна палестинка. И въобще потича ли ти слюнка като се сетиш за Палестинският Геноцид. Това тук се нарича БАВЕН Геноцид, на който може да завидят едноврененно мизантропът Ленин, "другарят" Сталин, Хитлер-тъпото, психарят Пол Пот и дебилът Джордж Буш Младши.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Erectus Maximus

    1 0 Отговор
    Вземи се изкъпи да не ти сиренясва.