Last news in Fakti

4 Декември, 2019 14:35 1 158 12

МВнР: Стачка ще блокира Франция

  • стачка-
  • франция-
  • париж-
  • външно министерство-
  • мвнр-
  • протести-
  • транспорт

На 5 декември са планирани повече от 150 протестни събития в цялата страна

МВнР: Стачка ще блокира Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френските синдикати в редица сфери на транспорта и услугите обявиха национална неограничена във времето стачка в страната, считано от 5 декември 2019 г. Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат в протестните действия, поради което е възможно да възникнат силни смущения в обществения живот, особено в градския транспорт.

По информация на българското посолство в Париж стачката ще обхване железниците (SNCF), като ще бъдат осигурени само 10% от влаковете на територията на страната, регионалните влакове TER (Transport express régional), от които ще пътуват само 3%; влаковете Intercités ще бъдат почти изцяло анулирани, особено в регионите Бретан и Окситания. В протестните действия ще се включи и общественият транспорт в Париж и Ил дьо Франс (RATP) - метро, влакове, автобуси и таксита.

Синдикатите на наземния персонал на авиокомпанията „Ер Франс“ също са призовали към стачка, поради което може да се очакват затруднения при обработката на пътници и багажи. На 5 декември са планирани повече от 150 протестни събития в цялата страна. Префектурата на полицията в Париж е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж, което е предвидено да започне от „Гар дьо нор“ (Gare du Nord) и да продължи до „Плас дьо ла насион“ (Place de la Nation).

Стачка са обявили и в сферата на образованието – очаква се 40 % от училищата да бъдат затворени, а също и множество лицеи и университети. Синдикатите в сферата на енергетиката също ще се включат в протестните действия, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за намаляване на производството на електричество, спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците), съобщиха от Министерство на външните работи.

Има призиви за стачка в седемте френски рафинерии, което не изключва спирането на производството, но според експертни оценки към момента е малко вероятно да се появи липса на гориво по бензиностанциите. Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища. При подготовка на пътуване съветваме сънародниците ни да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    4 1 Отговор
    Дам тепърва предстоят още безредици в Париж, а пък външният дълг на краварите расте...
  • 2 Гледач

    6 2 Отговор
    Краварите правят тези протести.По този начин отслабват ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА в Ес която е независима от КРАВАРИТЕ. Другите са та ПЪЛНО подчинение. Тяхно дело са и жълтите жилетки
  • 3 французин от африка

    1 0 Отговор
    за пример
  • 4 Boxer 3.0

    1 0 Отговор
    Макрон говори против нато и ей ся ша види как ще му запалят чергата...
  • 5 Пенис Джамбазов защо не посочваш

    1 0 Отговор
    Причините , целите и исканията на протестиращите- защото най - вероятно чичо Сорос прави "купон " - либерти, демократи , солидарити . Нека споменем как се справиха с Де Гол за излизането им от НАТО . Как се справиха с Доминик Строс Кан за смелостта му да обяви че Банкерските трикове с Емисионната Манипулация на Долара не осигурява РАЗВИТИЕ НА КАПИТАЛИЗМА - КАПИТАЛИЗМА НЕ РАБОТИ , нужна е нова световна система която да замени БРЕТЕНВУДСКАТА. И какво му се случи ? О бой , сороснята сън не ги лови ! Ленин е прав - ИМПЕРИАЛИЗМА Е ЗАГНИВАЩ И ПОСЛЕДЕН СТАДИЙ НА КАПИТАЛИЗМА ! ВЕСЕЛО И ГЛАДНО ЩЕ СТАНЕ И У НАС. Без значение дали Марешки ще седи до Валери Симеонов в СКУПЩИНАТА НА НАРОДНИТЕ БЕЗДАРНИЦИ И ИЗМАМНИЦИ ! Титаник - ПОТЪВА !
  • 6 Пенис Джамбазов ти за кого работиш ?

    0 0 Отговор
    За НАРОДА или за " КУПОНА " ? Нищо не ще забравим и отминем. Гаврата с криминалната демокрацияи унищожаването на трудовите хора ще изисква ОТГОВОРНОСТ.
  • 7 Дермокрацията си ОТИВА !

    0 0 Отговор
    А как , ще ви разкажа утре вечер по същото време а сега - Лека нощ , уважаеми мутражни господа ! Весел ще е идващия ПАРАД НА СУЕТАТА !
  • 8 Терминал - 2

    0 0 Отговор
    Този път ще стане единствен изход за спасение от " ИМЕТО НА НАРОДА !" А НАРОДА е като бивола - търпи , влачи , изпълнява но ПОЩРЪКЛЕЕ ЛИ ? Да не си пред него ! България отново трябва да стане НАРОДНА РЕПУБЛИКА ! Иначе бивола , няма да миряса ! Що не е ли тъй ! Всичко е ясно - АЧИК АЧИК !
  • 9 Къде ще седнат Марешки и Симеонов ли

    1 0 Отговор
    Без съмнение - закопчани и на топло !
  • 10 Сюнет с гилотина (наръчник)

    1 0 Отговор
    Уее, как да сложа мон пти розово пишленце, в таз голямата и черната машина?
  • 11 Ачо

    1 0 Отговор
    Яко мизерия там, така е, ще протестират, не се издържа, а при нас минималната става 610! Брутално доволен от прогреса Ганьо не протестира за нищо. Могат само да завиждат. Съжалявам ги яко франсетата. Не случиха като нас на управници.
  • 12 НАРОДА е като придошла РЕКА

    1 0 Отговор
    Веднъж да не излезе от брега.
Новини по държави: