Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 15:45 1 060 2

Протест на екоактивисти затвори временно централата на BP

  • bp-
  • екология-
  • екоактивисти-
  • протест

Днес протестиращи срещу климатичните промени принудиха British Petroleum да затвори временно централата си в Лондон. Това бе и първият ден в офиса на новия изпълнителен директор на петролната и газова компания Бернар Луни, съобщи Reuters.

BP заяви, че повече от 100 екоактивисти на Greenpeace са се опитали да поставят 500 слънчеви панела пред сградата на корпорацията на площад Сейнт Джеймс в центъра на Лондон. Освен това входовете са били блокирани с нефтени барели.

Местната полицията заяви, че след протеста са арестувани девет души.

Говорителят на "Greenpeace" Стефано Гелмини пък каза, че няколко протестиращи са се завързали с вериги към петролните барели.

Междувременно от нефтения гигант съобщиха, че новият главен изпълнителен директор Бернар Луни, който е бил на посещение на служители на корпорацията в Германия, е споделил "дълбоките притеснения" на протестиращите и "разбира тяхното безсилие и гняв".

През следващата седмица 49-годишният ирландец ще изрази своята позиция относно реакцията на BP спрямо прехода към нисковъглероднa енергия. Очаква се той да разкрие и по-задълбочени ангажименти за намаляване на въглеродните емисии на компанията.

BP заяви, че се надява, че това, което Луни каже в своето изявление, ще даде на хората усещане, че петролният гигант ги разбира и работи върху разрешаването на проблема.

Припомняме, че компанията се сблъска с нарастващия натиск от страна на екоактивистите и инвеститорите, за да изпълни целите на Парижкото споразумение за климата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ....

    3 0 Отговор
    Дайте им да ги поставят, спрете атомни централи, спрете и производството на бензин, керосин, дизел, газ и да се кротнат тези активисти веднаж за винаги!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.