Last news in Fakti

6 Май, 2020 14:51 3 202 8

Тайванска компания разработи ваксина срещу COVID-19

  • тайван-
  • ваксина-
  • тестване-
  • пандемия-
  • covid-19

Тайванската компания Adimmune Corporation заяви днес, че е разработила ваксина срещу COVID-19 и при тестването ѝ върху лабораторни гризачи, резултатите са били обещаващи. През второто полугодие ще започне и тестване върху хора.

Разработването на ваксината и тестването ѝ върху животни е отнело три месеца, като целият процес е бил под ръководството на Чанг Суй-юан – професор в департамента по Kлинични лабораторни науки и медицински биотехнологии към Националния университет на Тайван.

Обявявайки новината, председателят на Adimmune Чан Чи-хсиен заяви, че процесът по създаването ѝ може да се сравни с „маратон по пресечен терен“ и въпреки това ,нейната последвала приложимост все още остава под въпрос. „Ако обаче тя се окаже безопасна и ефективна, едва тогава можем да говорим за масово производство“, каза още той.

През следващите седмици компанията ще започне работа по завършване на тестовете, след което ще се фокусира върху добрите производствени практики и ще премине към клинично тестване фаза 1. Очаква се това да се случи през третото тримесечие, а най-оптимистичните прогнози са ваксината да е налична в Тайван до края на зимата.

Като се има предвид неотложността на задачата, от компанията заявиха, че са започнали преговори с Тайванската администрация по храните и лекарствата и с Центъра за оценка на лекарствата за издаване на специални разрешения, които биха спомогнали за ускоряване на някои от процедурите по одобрение на медикамента от страна а регулаторните органи.

От Adimmune Corporation бяха категорични, че ще запазят пълни права на интелектуалната собственост върху ваксината и няма да се поддадат на какъвто и да било чуждестранен натиск и намеса.

Ако усилията се увенчаят с успех, компанията ще се съсредоточи първо върху задоволяване на търсенето на ваксина в страната, а чак след това ще започне износ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV 20

    12 6 Отговор
    Дано до началото на зимата да има ваксини!

    Коментиран от #2, #3, #7

  • 2 да пуснат скоро самолетите да се изнасям

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "CoV 20":

    Аз т идавам и моята, можеш да пробваш с 2 за по-сигурно.
  • 3 Вакси

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "CoV 20":

    Нека да са три, с моята! Да си здравичък.
  • 4 пазара Кирков

    10 4 Отговор
    Тайвандска на БИЛ гей
  • 5 Рев

    11 0 Отговор
    Дали е успешна ще се разбере след 5-10 години. Следете какво се случва с опитните мишки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "CoV 20":

    Дано ама надали.
  • 8 Rado

    2 2 Отговор
    Венецуела, Куба, Северна Корея, Сирия кога. Защо само подлогите на САЩ. Русофил 😭😭😭😭