Last news in Fakti

28 Май, 2020 05:00 3 449 23

28 май 1987 г. Матиас Руст каца на Червения площад (СНИМКИ + ВИДЕО)

  • матиас руст-
  • червен площад-
  • самолет

19-годишен германски младеж прави за смях цялата съветска противовъздушна отбрана

На 28 май 1987 г. 19-годишният пилот от Западна Германия Матиас Руст безпрепятствено навлиза с малък самолет „Чесна“ във въздушно пространство на СССР и каца на Червения площад в Москва. Той е незабавно задържан и не е пуснат до 3 август 1988.

На пристигналите служители от КГБ той заявява, че иска да говори със съветския лидер Михаил Горбачов.

Колкото и безумна да изглежда тази история, много по-невероятни са обстоятелствата около събитията от 28 май 1987 година:

на този ден в Съветския съюз празнуват Деня на граничаря.

И тъкмо на професионалния празник на тези, които трябва да пазят държавната граница, един 19-годишен германски младеж прави за смях цялата съветска противовъздушна отбрана (ПВО).

Експерти обаче припомнят, че в края на 80-те години на миналия ХХ в. е било модерно сред председателите на съветските колхози да имат малки самолети. Те били използвани за туристически обиколки с пристигналите от Кремъл големци.

От картата се вижда, че по време част от полета той е взет за учебен самолет.

Самият Руст прави кратка почивка преди да излети за Москва.

Михаил Горбачов е толкова ядосан, че заявява: "Щом един самолет може необезпокояван да лети над съветска територия и изобщо да не бъде забелязан, това показва колко лошо работи нашата противовъздушна отбрана". Малко след това моментално са уволнени военният министър, началникът на ВВС и още 300 офицери.

На практика два изтребителя са вдигнати по тревога и след като пресрещат „Чесната“ на Матиас Руст те се връщат обратно.

Матиас Руст е освободен от затвора 18 месеца по-късно след като за него се застъпва лично тогавашният германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер.

Московчани започват да се шегуват с инцидента и започват да наричат Червения площад - Шереметиево номер 3 (Шереметиево 1 и 2 са летища близо до Москва).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    15 22 Отговор
    Тръмп напусна Кейп Канаверал като нас.ран.
  • 2 нашия

    23 26 Отговор
    И кво като навлязъл с тая пича въшка я да пробва пак но с нещо по сериозно .Пък ПВО-то да е със старото оборудване -да видиме ще имали след това негови снимки......

    Коментиран от #15

  • 3 Д. Петров

    13 5 Отговор
    За документите: Чукчи в стрес! И си фъркал, без да пие ни чашка!
  • 4 Иван

    16 22 Отговор
    Американските нацистки фанатици цял ден днес бълваха колко са велики,че са номер едно в света,че са готови да иэследват блиэки эвеэди....Мерэавци!!!
  • 5 Иван

    15 19 Отговор
    Каэвах ви аэ,че ако американските фанатици бяха иэлетели,щеше да има эаря.
  • 6 нашия

    15 7 Отговор
    Ей Ванка такава им е работата на пропагандата и Руснаци и Американци си живеят с чувство на самодостатъчност и величие -въпреки че не е така и недните и другите избиват комплекси ,а защо ли ги имат
  • 7 нашия

    5 2 Отговор
    ЗАЩОТО СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ДРУГИ И КАТО ВСЕКИ ТИНЕЙДЖЪР ИСКАТ ДА ИЗГЛЕЙДАТ ПОРАСНАЛИ И СЕРИОЗНИ-А ТОВА ЧЕ СА НИСШИ ДУХОМ ГО КОМПЕНСИРАТ С АГРЕСИЯ-още ги блъскат хормоните децата -да ги оставим да се наскачат и ще пораснат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Друговремец

    10 14 Отговор
    Това бе замислена провокация от кръгове на кгб в угода на предателската политика на Горбачов. Повода е много прост,да се свали висшето военно командване на държавата ,да няма съпротива и евентуално сваляне на гърбатия. На няколко пъти е предлагано да се свали самолета,но е било отказвано. Соколов бе сменен и на негово място идва Язов,новия министър на отбраната,макар че и той не бе гарбачовист.
  • 11 Пръдливия Ханс

    24 11 Отговор
    Този тинейджър направо им спря тока на монголославяните
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ко стаа

    5 13 Отговор
    Защо не пишете за Историческата мисия на САЩ@ Нали вчера 27.05.2020 беше датата? Или вече търсят отломките?
  • 14 Домбровски

    11 16 Отговор
    Историята не е точно както ни я представят.Всичко е подготвено внимателно и предварително. По това време краварите почват изпитания на стелт покритието за самолетите. И самите те не вярват във ефекта му. Самолета е боядисан с такова покритие , а за пилот хващат едно 19 годишно наивно момче , защото знаят че руснаците ще се отнесат снизходително към него .
    Това си е чиста провокация , само дето и руснаците на времето не са били наясно за какво става въпрос.

    Коментиран от #17

  • 15 куку руку ку

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Но никой не споменава за МиГ-23М, който на 4 юли 1989 г., без пилот прелита 900 км. като пресича 5 държави (3 натовски), Полша, ГДР, ГФР, Холандия и Белгия. Накрая пада върху къщата на белгийски фермер, на 15 км. от Франция и убива сина му.
    Холандците са вдигнали 2 изтребителя, които са установили, че МиГ-а лети без пилот, но пак не са посмели да го свалят.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 русофилска смрад

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Домбровски":

    "Самолета бил боядисан със стелт покритие" Хахахахахах е не немога просто.Виждали сме мaлoyмници ама ти изби рибата !
  • 18 русофилска смрад

    6 5 Отговор
    Колкото до случая това си е абсолютна гавра с империята на злото и от 19 годишно момче.И същите тези руски аборигени претендират да са някаква водеща военна сила..
  • 19 Бай Горан

    5 5 Отговор
    Ааа,помна го Матиасчо!Той нещо не беше добре с главата,но цял Свят видя тогава какво представлява съветската ПВО-едно нищо.Горби тогава изрита шефа на отбраната и куп други фуражки.Сега е същото-само фанфари,но иначе гола вода и кал по гърба.
  • 20 Интересно

    4 4 Отговор
    Интересно защо тази история не се случи по времето на Брежнев или Андропов а по Горбачово с такива знакови последици. Навремето и аз се кефех, но с годините изплува истината.
  • 21 Д. Петров

    4 4 Отговор
    Абе добро си им е ПВО-то. Не видяхте ли как думка, техните си самолети!
  • 22 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Аз пък се сещам за 5 самолета който са кацнали/паднали от небето/ в САЩ на 11.09. Обаче никой от чалмосани отрепки в тези самолети не искаше да говори с Буш.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания