Last news in Fakti

5 Юни, 2020 13:43 1 371 3

Рекорден спад на промишлените поръчки в Германия през април

  • германия-
  • иконоимика-
  • криза-
  • спад-
  • промишлени поръчки

Данни на Федералната статистическа служба сочат, че вътрешните промишлени поръчки са спаднали с 22,3%, а външните - с 28,1%

Германските промишлени поръчки отбелязват рекорден спад от 25.8% през април, след като коронавирусът намали вътрешното и външното търсене на индустриални стоки от най-голямата европейска икономика. Това представлява и най-големият срив от 1991-а, когато е започнала да се води статистиката, предаде Reuters.

Данни на Федералната статистическа служба сочат, че вътрешните промишлени поръчки са спаднали с 22,3%, а външните - с 28,1%. 

"С оглед на постепенното облекчаване на ограниченията срещу коронавируса, най-ниската точка на индустриалната рецесия трябва да е вече премината", се казва в изявление на икономическото министерство.

Въпреки че мерките срещу Covid-19, които затвориха почти цялата икономика в страната, са към своя край, Германия е изправена пред най-дълбоката си рецесия след Втората световна война.

Проучване на икономическия институт Ifo, публикувано по-рано в петък, показва, че половината компании във Федералната република отлагат инвестициите си през май, докато 28% изцяло са отменили инвестиционните си проекти.

„Това са тревожни данни за дългосрочното развитие на икономиката“, каза Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания на Ifo.

Правителството на канцлера Ангела Меркел се опитва да смекчи въздействието на кризата с редица мерки, включително и договорения в сряда стимулиращ пакет за 130 милиарда евро, който има за цел да ускори възстановяването на Германия от пандемията.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че икономиката на Германия ще се възвърне на нивата си преди кризата най-късно през втората половина на 2022-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    3 2 Отговор
    Германия е изправена пред най-дълбоката си рецесия след Втората световна война. Да му мисли България!
  • 2 😂😂😂

    1 0 Отговор
    Един среден разгънат за немците
  • 3 Тази лоша

    1 0 Отговор
    новина за Германия не е хубава новина за България. Щом те са в рецесия по-бедните икономики ще ударят дъното. Наистина е среден разгърнат, ама дали само за немците, а? И си е за рев... Ама истински. Сбъркал си емотиконите... Само циврещо трябва да ти е човечето, ако имаш нещо в главицата.
Новини по държави: