ФАКТИ.БГ

6 юни 1944 г. Десантът в Нормандия

Към полунощ на 6 юни съюзниците са дали 10 500 жертви

Публикувана: 6 Юни, 2020 05:00
50 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1708
6 юни 1944 г. Десантът в Нормандия
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

На 6 юни 1944 г. съюзническите сили дебаркират на северния френски бряг.

Това е Денят Д, както го наричат на Запад. Командването на десанта заменя труднопроизносимите местни имена на селищата с кратките и ясни Омаха, Юта, Суорд, Джуно и Голд.

Това са кодовите имена на “военните” плажове на Нормандия.

Десантът в Нормандия е повратна точка във Втората световна война. Той отваря втори фронт в Европа и така разкъсва силите на германския Вермахт, който се сражава на изток срещу съветската армия. Подготовката за десанта започва още през 1943-та след Техеранската конференция на Голямата Тройка – Сталин, Чърчил и Рузвелт.

Заради рязко влошаване на времето, върховният командващ експедиционните сили на съюзниците генерал Айзенхауер сменя датата на десанта в Нормандия от 5 – ти на 6- ти юни 1944 – та.

Така започва операция “Овърлорд” – най-мащабната десантна операция в историята. В самото ѝ начало участват над 6 хиляди кораба, 160 000 души, 10 танкови дивизии и 11 хиляди самолета.

Хитлер смята района за непревземаем и го оставя слабо укрепен.

Под англо-американско командване са войници от САЩ, Великобритания, Канада, Белгия, Норвегия, Полша, Люксембург, Гърция, Чехословакия, Нова Зеландия и Австралия, както и 177 французи. Те трябва да завоюват плацдарми на континента и да отворят път към Берлин, докато руснаците настъпват от изток.

Към полунощ на 6 юни съюзниците са дали 10 500 жертви – убити, ранени, изчезнали или пленени. Най-много са американците – 6 000, като само 2 500 от тях са на плажа Омаха.

Битката за Нормандия продължава над два месеца.

Франция

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Битката при Сталинград
1 Отговор
водена между СССР и Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 г. е повратен момент в хода на Втората световна война.Тя е сред най-кръвопролитните сблъсъци в човешката история. Включва няколко етапа: сраженията на подстъпите към Сталинград, борбата за контрол на самия град, както и съветската контраофанзива, която завършва с обкръжаване и унищожаване на немската 6-а армия.

Макар и да е предшествана от друга голяма съветска победа – в битката при Москва, Сталинградската битка е тази, която дава началото на постепенното изтласкване на Вермахта от съветските територии, окупирани през 1941 – 1942 г. По приблизителни изчисления в нея войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която така и не успяват да се възстановят. Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители.

Оценка:
-11 +49

Мн ясно
2 Отговор
Ако не беше славната Червена Армия, западните дж.е.н.дъ.ри,щяха да видят победа през крив макарон

Коментиран от #29


Оценка:
-27 +53

💀💀💀
3 Отговор
Неблагодарниците не признават чужда помощ от съюзниците

Оценка:
-42 +23

нашия
4 Отговор
Те англосакса са успели да съберат смелост да дебаркират срещу юнкери и запасняци като са разбрали че няма да има кой знае каква съпротива-а ако не го направят е въпрос на дни червеното знаме да се вее на айфеловата кула-при това до днешни дни

Оценка:
-20 +45

Ххх
5 Отговор
В началото на 1944 г. Германия разполага с 304 дивизии на всички фронтове: 179 от тях се намират в Русия, 26 на Балканите, 22 в Италия, 16 в Скандинавия и 8 във Финландия. За Рундщедт на разположение са 53 дивизии. Към 6 юни техният брой нараства на 58 и макар някои дивизии да са прекрасно обучени и екипирани, болшинството от съединенията на група армии “Запад” представляват твърде жалка картина. Десет от тях са танкови или моторизирани.
Рундщедт поверява преработването на детайлите на сражението в ход на нормандската кампания на своя талантлив подчинен Ервин Ромел.
За разлика от Рундщедт Ромел възнамерява да даде решаващо сражение на съюзниците по крайбрежието на самия ръб на водата, съвършено справедливо предполагайки, че немците никога няма да могат да изтласкат противника, ако последния получи време да се укрепи на първоначалния плацдарм по брега. Следователно, по мнение на Ромел, всичко зависи от това, колко бързо ще бъде проведена танковата контраатака. Когато на 6 юни 1944 г. съюзниците правят десанта на континента, Ромел е далече от своя пост. Рундщедт поема сам ръководството на придвижването в Нормандия за контраатака на 12-та танкова SS дивизия и танковата дивизия на Лер, въпреки че това придвижване се извършва в съответствие с плановете на Ромел, а не с неговите собствени. Нещо повече, то се случва и въпреки заповедите на самия Рундщедт, тъй като се предполага, че тези подразделения не бива да се задействат без одобрение от страна на Хитлер. К

Оценка:
-11 +17

Американците са бързали
6 Отговор
да се докопат първи до златните резерви, учени, чертежи, записки както и готови прототипи на оръжия от 21 век.

Оценка:
-16 +28

Ххх
7 Отговор
Нещо повече, то се случва и въпреки заповедите на самия Рундщедт, тъй като се предполага, че тези подразделения не бива да се задействат без одобрение от страна на Хитлер. Когато ОКВ по-късно на този ден отменя заповедите на Рундщедт, старият фелдмаршал буквално “кипи от ярост, лицето му почервенява, а речта му става нечленоразделна от гняв”. В резултат на забавянето, предизвикано от поведението на висшето командване и отсъствието на Ромел, контранастъплението не успява да започне по-рано от 9 юни, и то се проваля.
Рундщедт все повече и повече се възмущава от постоянното вмешателство на Хитлер и лакеите му в сражението за Нормандия. На 1 юли Рундщедт звъни в Берлин и съобщава на фелдмаршал Кайтел за провала на контранастъплението. След това те започват да обсъждат общата стратегическа ситуация, оказала се абсолютно безнадеждна. В типичния си рязък тон за подобни ситуации Рундщедт съветва Кайтел в Берлин да предприемат стъпки за подписване на мир.
На следващия ден полковник Хайнрих Боргман пристига в щаба на Рундщедт в Париж, награждава го с Дъбовите листа към негови Рицарски кръст и му връчва писмо, в което се съобщава, че престарелият фелдмаршал се освобождава от пълномощията на командващ. На този пост е заменен от фелдмаршал Гюнтер фон Клуге.
Третата оставка на Рундщедт трае общо два месеца. За това време тежко е ранен Ромел, фронтът в Нормандия е пробит, Париж пада, голяма част от Франция и Белгия е безвъзвратно загубена и врагът вече е на холандскат

Оценка:
-11 +17

Абсурд
8 Отговор
Къде са били почти 3 години ? Или надеждата СССР и Москва да бъде превзета се е изпарила едва през 1944! И това сега е новина, а не приноса и милионните жертви на СССР.

Оценка:
-14 +35

пенсионер
9 Отговор
немците губят войната единствено и само поради наивна политика и глупавата намеса на хитлер и неговия антураж във военните действия. и без западния фронт каузата е била губеща поради неравните сили на германци и съветите. войната щеше да продължи още около две години и на айфеловата кула щеше да се вее червен байряк. слава Богу, краварчетата не са били толкова глупави!

Коментиран от #12


Оценка:
-18 +5

РЕАЛИСТ
10 Отговор
Рядко се споменава и един друг факт. По заповед на Монтгомъри са бомбардирани редица селища във Франция по крайбрежието и са убити хиляди цивилни жители. Затова във Франция чувствата са смесени при честванията на този ден.

Оценка:
-9 +23

Ххх
11 Отговор
Третата оставка на Рундщедт трае общо два месеца. За това време тежко е ранен Ромел, фронтът в Нормандия е пробит, Париж пада, голяма част от Франция и Белгия е безвъзвратно загубена и врагът вече е на холандската граница, Клуге се самоубива, и задълженията на главнокомандващ на силите на Запад се оказват непосилен товар за неговия приемник фелдмаршал Модел, освен това командващ още група армии “Б”.
На 20 юли група армейски офицери, оглавявана от генерал-полковник Бек и полковник граф Клаус фон Щауфенберг, извършва покушение на Хитлер, което едва не се увенчава с успех. Минимум трима фелдмаршали: Вицлебен, Ромел и дори Клуге – са или съпричастни, или непосредствено участват в заговора. Сега дори такъв “пораженец” като Рундщедт, изглежда на обезумелия фюрер приемлив имайки се пред вид пълната му лоялност. Хитлер разбира, че старият фелдмаршал изпитва към него и нацистите само презрение, но, по мнение на фюрера, Рундщедт е толкова аполитичен, че това свое прозрение той при никакви обстоятелства няма да превърне в активни действия. На 4 септември Рундщедт отново става главнокомандващ на силите на Запад, щабът на които сега е разположен в самата Германия в Кобленц. Модел не е свален, просто пълномощията му са орязани – той остава главнокомандващ на група армии “Б”.
Почти веднага след като Рундщедт поема командването, Западният фронт се стабилизира. Айзенхауер прехвърля по-голямата част от ресурсите си в 21-ва група армии на Монтгомъри, оставайки Бредли и Пат

Коментиран от #13


Оценка:
-11 +5

Глупости
12 Отговор

До коментар #9 от "пенсионер":


Ако е била продължила още 2 години немците да са довършили атомната бомба и куп други неща.
Можеби американците са получили информация, че немците са близо до създаване на действаща атомна бомба не само прототип и са се
активизирали.

Коментиран от #14


Оценка:
-5 +12

Стига писа копи/пейст дълги коментари
13 Отговор

До коментар #11 от "Ххх":


дразниш.

Коментиран от #15


Оценка:
-8 +13

пенсионер
14 Отговор

До коментар #12 от "Глупости":


под тъпото ръководство на хитлер и сие нищо нямаше да довършат. с ограничени ресурси и под блокада щяха да се бият до пълно изтощение. съюзниците прозто изиграха ролята на евтаназиращ доктор за режима.

Оценка:
-8 +7

Ами това е работата
15 Отговор

До коментар #13 от "Стига писа копи/пейст дълги коментари":


На трола...и той е човек и той трябва ляб да яде...

Оценка:
-8 +13

ЦК на КПСС
16 Отговор
Една безполезна военна намеса и без която освобождавахме Европа !

Оценка:
-16 +12

123
17 Отговор
Десанта във Франция е добре преценен кога да започне. На западния фронт няма нито една германска боеспособна дивизия. По принцип там са демобилизирани войници и изпращани за лечение, реформиране и допълване на материалния и бойния състав на дивизии унищожени на Източноя фронт. От оригиналния числен състав на всяка една дивизия изпратена във Франция по време на Д ден остатъка е между 3 и 5% максимално рядко до 10% от личния боен състав на германска дивизия. При започване на военните действия тези дивизии са попълнени с Хитлеровата Младеж 14-18 годишни и Хителровите Момчета 10-14 годишни. Като специално за нахлуването в Нормандя е образувана СС Дивизия Хитлер Югенд(младеж) защитаваща от десанта и губеща на Д ден 3000 войника.Всички тези дивизии са окомплектувани предимно от мъже 3-5% от оригиналния боен състав, деца от 10 до 18години,мъже над 50 години и серозно ранени бивши войници които не са считани за годни за военна служба.По това време тези дивизии имат много ограничено количество гориво и никаква поддръжка от военновъздушни сили,като горивото почти изчезва след август месец 1944 г.

Коментиран от #41


Оценка:
-11 +16

Jordi
18 Отговор
повратен момент за изхода на ВСВ.
поклон пред английски и американски войски, свършили черната работа. А ватниците се кичат с лаври, те това си го могат.

Коментиран от #23


Оценка:
-31 +15

Бай хой
19 Отговор
А за десанта при Дюнкерк нито дума. За славните британски войни.

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +14

РЕАЛИСТ
20 Отговор

До коментар #19 от "Бай хой":


А, не така. Цял филм направиха за славното отстъпление.

Оценка:
-4 +12

Активист на БКП
21 Отговор
Войната започва на 1 септември 1939 година ... Американците влизат в нея на 6 юни 1944 ...Голяма помощ,голямо нещо-пристигат в Берлин за подялба на баницата!!!

Коментиран от #24, #27


Оценка:
-12 +19

Behemoth
22 Отговор
Американците са много хитри и при първата и при втората световна война изчакват европейците да се обезкървят и тогава влизат на бял кон за да доминират световната политика в техен интерес...

Оценка:
-11 +15

Behemoth
23 Отговор

До коментар #18 от "Jordi":


Добре ли си психически ,потърси помощ от доктор Гълъбова!

Оценка:
-9 +12

Хххххх
24 Отговор

До коментар #21 от "Активист на БКП":


Извадиха от архивите таен план на Чърчил !!!!! Идеята му е била да СЪБЕРАТ ОСТАТЪЦИТЕ ОТ НЕМСКАТА АРМИЯ И ДА НАПАДНАТ РУСИЯ защото Хитлер не си довършил ангажимента !!!!! Рузвелт е отказал

Оценка:
-10 +14

В статията има две лъжи
25 Отговор
Първо: Рузвелт и Чърчил отказват на Сталин да обявят Западен фронт през 43 г.и не е имало никаква подготовка. Второ: Те се намесват когато Червената армия е била вече в Полша и Унгария. Историята не трябва да се подменя. До сега няма подписан мирен договор между САЩ и Германия. Защо?

Оценка:
-12 +14

БОЗА
26 Отговор
"Операция „Кламер“ (на английски: Operation Paperclip) е програма на Управлението на стратегическите служби на Съединените щати, с която около 1500 германски учени и инженери са привлечени в страната непосредствено след края на Втората световна война."

Показателно е,какво са търсили...сега се правят и на "победители"... ;-)

Оценка:
-9 +11

До активиста на БКП
27 Отговор

До коментар #21 от "Активист на БКП":


Не,американците влизат във войната в началото,но се бият срещу Японците на Изток. Япония е била съюзник на Хитлер.А за ролята в Европа си прав.

Оценка:
-5 +13

Българинът тук
28 Отговор
Най-голямата грешка на американците и англичаните досега в цялата си история е този десант, с който спасиха Русия и евреите и от пълно унищожение от нацистите и фашистите!!!

Оценка:
-13 +15

ееее
29 Отговор

До коментар #2 от "Мн ясно":


Денят Д, Дарт Вейдър попада под влиянието на Тъмната страна и става сит. Гепиш ако може безплатно и безвъзвратно!

Оценка:
-4 +2

2020
30 Отговор
ВСВ печели Червената Армия/така се нарича тогава/.От включилите се американци през 1944 г. няма никаква полза.Руснаците са пред Берлин и изхода от ВСВ е решен.Няма помощ от сащ.Истината е една -Червената Армия сама победи Хитлер,а неговата армия не беше за подценяване.

Коментиран от #31, #32


Оценка:
-15 +10

31
Този коментар е премахнат от модератор
Иванушка глупака 🌚
32 Отговор

До коментар #30 от "2020":


Съветският съюз е социалистически съюз на бедни страни и народи и няма защо той да помага на Богатия Запад и Богатата и горделива Франция която по времето на Наполеон също като Хитлер вероломно напада Русия.Руснаците са били смешни и жалки по онова време 10 човека с една пушка как ви звучи Велико а ? Ако за съжаление Хитлер не беше разпръснал армията си по света , а деистваше по бавно и разумно , ще има ден пабедъй на 36 февруари 3078година.Много сте прости горките сороси и либераси .

Оценка:
-10 +10

Бай хой
33 Отговор

До коментар #31 от "Иванушка глупака 🌚":


А ти лично колко си "богат" и на какво. Или избиваш комплекси.

Оценка:
-5 +2

Тиберий
34 Отговор

До коментар #31 от "Иванушка глупака 🌚":


Абсолютно си прав Чичо Ади не си изигра картите както трябва

Оценка:
-9 +5

Кур вит 19
35 Отговор
Тия дойдоха накрая за подялба на плячката. Както винаги.

Коментиран от #38


Оценка:
-14 +5

другарят
36 Отговор
Да попитам, този десант в Нормандия, Гърция или Италия за освобождение ли ще го броим или за окупация ? Само питам, за да съм в крак със съвременното тълкуване на историята!

Оценка:
-8 +6

не може да бъде
37 Отговор
Десантът в Нормандия е необходима и логична операция. Първо, САЩ и Англия изобщо не са били съгласни с перспективата да оставят цяла Германия на Сталин!Второ,тази операция им създава предпоставки за по-големи претенции при разпределянето на сфери на влияние в Европа!И трето,Сталин е разбирал много добре колко ще му стува завладяването на цяла Германия или по-голямата и част !?Мисля,че няма разномислие по въпроса ,че ако СА беше превзела цяла Германия ,тя пак щеше да бъде разделена на 4 окупацианни зони!Защо на 4,а не на 3 -защото съюзниците са преценили,че покрай всичко друго окупационната зона е и въпрос на политическа и икономическа отговорност-предоставяйки на Франция окупационна зона,ще намалят разходите,може би не много,но парите са си пари!

Оценка:
-4 +3

Христо
38 Отговор

До коментар #35 от "Кур вит 19":


Каква плячка ? Европа ли е плячката ? Да , взеха ви я американците из под носа - колко болезнено беше . И ето ти я днес разликата -Германия , Белгия, Люксембург Франция , Холандия и Италия -виж ги къде са ,виж ги как са - виж и България и Румъния .Ето я разликата - тя е огромна.

А колко дивизии изпрати Русия във войната в Северна Африка ? Колко питам ? А колко флота изпрати във войната в Тихия океан ? Колко ? Колко дивизии изпрати за десанта в Сицилия ?

А можеше ли Русия да удърже Вермахта без американските доставки и помощ . Не, не можеше . Лично Сталин го е признавал това . Храни , лекарства,пеницилин , превързочни материали , милиони тонове стратегически суровини , първокласна стомана и алуминий , милиони тонове боеприпаси ,снаряди, патрони, авиационни бомби , камиони, влекачи, локомотиви, трактори, танкове и самолети -списъка край няма .

Оценка:
-4 +13

111
39 Отговор
А през юли 1944 с десанта на о. Сицилия съюзниците навлизат във фашистка Италия.

Оценка:
-0 +8

Хаджиментов
40 Отговор
1. Някои умишлено слагат знак на равенство между Великата Отечествена Война на СССР и Втората световна война. ВСВ се води не само в Европа, но и в Азия и Африка, където няма и помен от руснаци.
2. Западните държави воюват с Хитлер още от времето, когато Сталин и Хитлер са съучастници. Правят го в защита на Великобритания.
3. САЩ обявяват война на Япония още през 1941г, с което освобождават съветските войски от Далечния Изток да бъдат преместени на Източния фронт. Съветски войски се появяват там едва в края на войната за да участват в разпределението на Япония, Корея и някои други държави в Азия.
4. С договора LendLease снабдяват СССР и други воюващи срещу Хитлер държави с оръжия, машини, кораби, камиони, автомобили, самолети, храни, дрехи, муниции и т.н.
5. По време на цялата война съюзническата авиация бомбардира петролни полета, рафинерии, заводи за оръжия и резервни части, влакови композиции, автомобилни колонии и т.н., обезкървявайки хитлеровата армия на Източния фронт и оставяйки я без достатъчно гориво, оръжия, муниции, резервни части. Поради тази причина 70% от немската авиация е била дислоцирана в Европа и Африка, а на източния фронт са били само 30%.
6. Западни партизани взривяват завода за тежка вода в Норвегия, а съюзническата авиация потопява кораба пренасящ готовата такава, осуетявайки плановете на Хитлер да създаде атомна бомба и да обърне хода на войната.
7. За битката при Курск западното разузнаване предава на Сталин безценна разузнав

Оценка:
-3 +11

Ромел
41 Отговор

До коментар #17 от "123":


Ама сериозно ли са взимали 10 годишни? Да не се поувлече малко в лъжите ? Аве пийте ги тия хапове ,бе хора


И да ти кажа , СС дивизията Хитлерюгенд е била танкова дивизия и възрастта там е била между 25-45 години .А не е била съставена от деца

А и 16+ започват да набират в края на 44 г. И най много са изпратени на Източния фронт ,а не на Западния

Коментиран от #47, #50


Оценка:
-0 +9

ърли
42 Отговор
латерните пак свирят тука
я вземете се ограмотете само в битката за малта колко ресурс са загубили немците..колко кораби от конвойте са загубени в бяло море да хранят мужиците..и са продължили до края..не той сталин сам
то детето от къде да знае..пълни пал.човци

Оценка:
-1 +7

ърли
43 Отговор
снаряда на линеен кораб е като малка кола
такъв калибър нямат на цялата територия на СССР индианците

Оценка:
-2 +7

ПЕНКО
44 Отговор
САМО ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ДАТАТА !?!?!?

Оценка:
-12 +1

ПЕНКО
45 Отговор
ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ СА СЕ ПОМОЛИЛИ НА СТАЛИН ДА АТАКУВА ОТ ИЗТОК С ОФАНЗИВА , ЗАЩОТО ШВАБЕТАТА СА ГИ ПОСМАЧКАЛИ !?!?!?

Оценка:
-12 +1

ПЕНКО
46 Отговор
ДОРИ НЕ СА ВОЮВАЛИ ЦЯЛА ГОДИНА - ПОМИСЛЕТЕ !!!???

Оценка:
-13 +1

123
47 Отговор

До коментар #41 от "Ромел":


12-та СС танкова дивизия "Хитлерюгенд" (на немски: 12. SS-Panzerdivision "Hitlerjugend") е германска бронетанкова дивизия на Waffen-SS по време на Втората световна война. По-голямата съставна част от нейните младежи са получени от членове на Хитлеровата младеж, докато старшите подофицери и офицери са от други подразделения на Вафен-СС. Пийни си хапчетата и ракията и виж снимките на 15-16 годишните пленени войници от тази дивизия, за да се успокоиш.

Оценка:
-11 +2

pepy
48 Отговор
Някои имат необходимост /най-вече за вътрешна консумация, но това дава стимул и се подхранва навън от съответните 5-ти колони/ да изопачават нещата, отричайки явни факти, превъзнасяйки едни събития, омаловажавайки други... просто мания за непогрешимост, величие и т.н...

Елементарен пример за градацията през годините на едно също толкова важно събитие, колкото е ВСВ: октомври 1917 год. - метеж, възстание, революция... велика октомврийска революция...

Оценка:
-1 +12

Юрген
49 Отговор
Едни грабеха златото , а други взеха инжинерите - 1500 броя ,най добрите в света по онова време. Кой има акъл в главата нека всеки сам да прецени.


Но истинското съкровище американците го намериха в Антарктика . Даже и не го намериха , германците сами им го дадоха. И го дадоха на тях защото разбраха кои са хора , а кои не са.

А в Кремъл мокрят гащите само като се сетят за това

Оценка:
-1 +4

123
50 Отговор

До коментар #41 от "Ромел":


12-та СС танкова дивизия Хитлерджуген за първи път влезе в битка в Нормандия на 7 юни 1944, представяйки се добре като бич на канадските войски по време на кампанията в Нормандия.С насмешка наричана бебешката дивизия обозначена със значка бутилка с мляко от подигравателната съюзническа преса. Дивизията е формирана през юни 1943 г., почти изцяло от младежи на възраст около и под седемнадесет години.

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5