17 Септември, 2012 17:55 2 755 3

Арктика с пълна липса на лед в идните 4г.

  • глобално затопляне-
  • лед-
  • арктика-
  • затопляне-
  • co2

Един от водещите световни експерти предвижда окончателен срив в Северния ледовит океан през летните месеци на идните четири години, съобщи в. „Гардиън“

Професор Петър Уoдамс от университета в Кеймбридж призовава за спешни мерки за справяне с наближаващата „глобална катастрофа“, в следствие на ежегодното разтапяне на лед и свиването му до най-ниска степен, регистрирана някога.

В електронно писмо до в.“Гардиън“ той казва, че трябва драстично да бъдат намалени емисиите на CO2, а също така и спешно да се намери ефикасен начин за забавяне на глобалното затопляне.

Идеите на различни геоинженери са слънчевите лъчи да бъдат отразявани обратно в космоса,а океанът да се засее с минерали,за да се абсорбира повече CO2.

Уодамс е прекарал много години, събирайки данни за дебелината на леда от подводници, преминаващи под Северния ледовит океан. Той прави прогноза за разпадане на морския лед още през 2007г., когато предишната най-ниска степен е 4,17 млн. кв.км. Тази година отново е регистриран спад, стигнал до 3,5 млн. кв. км.

„Аз съм наблюдавал разпадането на морския лед през летните месеци в продължение на много години. Основната причина за лошата тенденция е глобалното затопляне - растежът на лед през зимата е по-малък в сравнение с разтапянето му през лятото“ заявява той и продължава „Тоталният колапс предвиждам,че ще се случи през 2015 – 2016г. през лятото (между август и септември), когато ще се наблюдава пълна липса на лед.“

Уoдамс казва,че последствията са „ужасни“. „Поради намаляването на арктическия лед през лятото, океанът се затопля (до 7 градуса по Целзий през 2011г.), което води до затопляне и на самото морско дъно. Загрятата вече замръзнала земя започва да се топи и по този начин освобождава огромни количества метан, много мощен парников газ, което от своя страна дава голям тласък на самото глобално затопляне“.

Тенденциите са притеснителни и кардиналните мерки трябва да бъдат взети в най-скоро време, в противен случай краят изглежда е по-близо отколкото изглежда.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Best

    0 0 Отговор
    Втасахме я.
  • 2 Дай Кире

    0 0 Отговор
    Яжте пийте и си носете новите дрехи.А,и си карайте колите.
  • 3 Единака

    0 0 Отговор
    С пиенето иновите дрехи съм съгласен,но с яденето трябват ограниченя!Наядените ,с издути търбуси, ще отделят много газове през аспусите и ще спомогнат за по-бързия финал.
Новини по държави: