Last news in Fakti

26 Юни, 2020 04:32 3 377 14

16 юни 1963 г. Ich bin ein Berliner (ВИДЕО)

  • западен берлин-
  • джон кенеди-
  • реч

Кенеди измисля фразата в последния момент

16 юни 1963 г. Ich bin ein Berliner  (ВИДЕО) - 1
Стоп кадър: Youtube

На 26 юни 1963 г. в реч в Западен Берлин президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди произнася знаменателната фраза: Ich bin ein Berliner („Аз съм берлинчанин“).

В нея той подчертава подкрепата на Съединените щати за демократичен Западен Берлин скоро след като подкрепяната от Съветския съюз комунистическа Източна Германия издига Берлинската стена като бариера срещу преминаването от Източен в Западен Берлин.

Считана за една от най-добрите на Кенеди, речта е паметен момент от Студената война. Тя повдига духа на западноберлинчани, които живеят в анклав, дълбоко в територията на Източна Германия и се опасяват от възможна източногерманска окупация. От балкона на Ратхаус Шьонеберг (Районното Кметство Шьонеберг) Кенеди казва:

„ Преди две хиляди години най-гордата хвалба била civis romanus sum. Днес, в света на свободата, най-гордата хвалба е „Ich bin ein Berliner“... Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на Берлин и следователно, като свободен човек, аз изпитвам гордост от думите „Ich bin ein Berliner!“ “

Кенеди измисля фразата в последния момент, както и идеята да я изрече на немски. Той иска от преводача си Робърт X. Локнър да преведе „Аз съм берлинчанин“, качвайки се по стълбите на Кметството. С негова помощ Кенеди изрича фразата в служебния кабинет на кмета Вили Бранд и си прави „пищов“.

Предизвикателното послание е предназначено както за Съветите, така и за берлинчани. Речта на Кенеди за пръв път признава реалността, че Берлин не е под обща окупация, а е трайно разделен на Източна и Западна зона.

Площадът пред Градската зала е наречен "Джон Ф. Кенеди плац", уточнява "Уикипедия".

Пет месеца по-късно президентът е убит в Далас.

Реч на президента Джон Кенеди в Западен Берлин през 1963 г.

„Скъпи граждани на Берлин,

Горд съм, че съм във Вашия град като гост на Вашия забележителен кмет, който символизира във всички части на света духа на борбата и съпротивата на Западен Берлин. Горд съм, че направих това пътуване във Федерална република Германия заедно с Вашия забележителен канцлер, който определяше дълги години политиката на федералното правителство според принципите на демокрацията, свободата и напредъка.

Горд съм с това, че пристигнах във Вашия град в компанията на един американски съгражданин, генерал Клей, който работеше тук във времето на най-тежката криза, през която премина този град, и който ще дойде отново в Берлин, ако това стане необходимо. Преди две хиляди години най-гордата фраза, която можеше да изрече един човек беше: „Аз съм гражданин на Рим”. Днес най-гордата фраза, която може да каже човек в свободния свят е: „Аз съм берлинчанин”. (Благодарен съм на преводача, че той преведе още по-добре моя немски.)

Ако има хора по света, които не разбират или се преструват, че не разбират, за какво днес става дума в спора между свободния свят и комунизма, тогава можем само да им кажем, че трябва да дойдат в Берлин.

Има хора, които казват, че на комунизма принадлежи бъдещето. Те трябва да дойдат в Берлин. А има и други в Европа и в други части на света, които твърдят, че с комунизма може да се сътрудничи. Те също трябва да дойдат в Берлин. Но има и малцина, които казват, вярно е, че комунизмът е една зла, една лоша система, но той позволява на хората да постигат икономически напредък. Но нека и те дойдат в Берлин.

Животът в свобода не е лесен и демокрацията не е съвършена. Но ние никога нямахме нужда да изградим стена, за да държим хората си при нас и да ги спираме да отидат някъде другаде.

Искам да Ви кажа от името на народа на Съединените щати, който живее на хиляди километри далече от Вас, от другата страна на Атлантическия океан, че моите съграждани са горди, много горди с това, че заедно с Вас, макар и от разстояние, могат да споделят историята на последните 18 години. Защото аз не знам някога град да е бил обсаден 18 години и въпреки това да живее с несломима жизненост, с непоколебима надежда, със същата сила и същата решителност, както в наши дни Западен Берлин.

Стената е най-отблъскващата и най-силна демонстрация за провала на комунистическата система. Целият свят вижда потвърждението на този провал. Ние ни най-малко не сме щастливи от това. Защото, както каза Вашият действащ кмет, стената е в ярко противоречие не само с историята, тя е в пълно противоречие с човечността. Стената разделя семейства, мъж от жена, брат от сестра, насила се разделят хора, които искат да живеят заедно.

Това, което се отнася за Берлин, важи и за Германия. Не може да бъде гарантиран истински мир в Европа, докато на всеки четвърти немец се отнема основното право на свободен избор. За 18 години в мир и вярност, минала през изпитания, това поколение немци си спечели правото да бъде свободно, включително и правото да вижда семействата и нацията отново обединени в траен мир, с добра воля спрямо всеки.

Вие живеете в един защитен остров на свободата. Но Вашият живот е свързан с този на сушата. И затова накрая Ви призовавам, преодолявайки опасностите на днешния ден, да отправите поглед към надеждата на утрешния ден. Поглед отвъд свободата на град Берлин и отвъд свободата на Вашата страна към похода на свободата навсякъде по света, издигайки се над стената с поглед към деня на справедливия мир. Свободата е неделима и дори само един човек да е поробен, тогава не всички са свободни.

Но когато ще е настъпил денят, когато всички са свободни, и Вашият град и Вашата страна са отново обединени, когато Европа е обединена и е съставна част от един мирен и пълен с основания за най-големи надежди континент, тогава, когато този ден ще е дошъл, тогава със задоволство ще можете да кажете за себе си, че берлинчани и този град Берлин 20 години не се огънаха.

Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на града Западен Берлин и затова като свободен човек съм горд, че мога да кажа: „Ich bin ein Berliner” – „Аз съм берлинчанин”.

Превод: Господин Тонев/ Ценности и общност


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ
  • 2 Иван

    6 4 Отговор
    С лошия си акцент эвучало като: аэ съм поничка...или геврек....нещо подобно.
  • 3 no name no face no number

    5 7 Отговор
    хахаха, по добре стена но нормален живот от колкото това нещо

    Коментиран от #10, #14

  • 4 Рошко

    15 0 Отговор
    Президента който единствен е поискал национализиране на фед

    Коментиран от #11

  • 5 Справедлив

    8 6 Отговор
    Айде да кажем поне една истина тук-берлинската стена е издигната по инцатива на тогавашният британски премиер,като даже е предложил финансирането и 50/50 . Тогава руснаците му казват" Вашите възгледи са доста радикални спрямо берлинчани.Няма да се учудим и на искане за стена от Норвегия до Италия" И след половин година строежа на стената започва...

    Коментиран от #6

  • 6 Nnn

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    Самите немци са направили доста разследвания по въпроса със стената и единствения документ е била докладна записка по която Хрущов пише че "е недопустимо толкова германски инженери да бягат на запад и трябва да се предприемат срочни мерки"
  • 7 Тиберий

    3 4 Отговор
    Президентът погазил решенията на Ялта и вкарал света във водовъртежа на неверието ИМАШЕ ЗДЕЛКА
  • 8 "I Have a Dream"

    7 4 Отговор
    На времето Джон Ф. Кенеди бе мечтател,основен пропагандатор и фалшив идеолог за милиони на издигнатата в култ илюзия за AmericanDream, която днес като всичко фалшиво се погребва, защото се оказа че е струвала 20 фалшиви долара...!!!
  • 9 Радо

    6 1 Отговор
    Их бин циганин.
  • 10 нервен ( разбивача на тролове )

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Нормален живот а? Кой бяга от хубавото бе брат ?
  • 11 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Фидел Кастро е бил против националиэирането на фед,эатова е наредил убийството му.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГОСТ

    4 2 Отговор
    КЕНЕДИ БЕШЕ ГОЛЯМ ПИЧ.......ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ......
    ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ.........
  • 14 MODERN TALKING

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    БЕ ДОБРЕ,ЧЕ НИ ПРИЕХА В ЕС,ТА ХОРАТА ОТ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ СИ ОПРАВИХА ЖИВОТА И ТОЗИ НА СЕМЕЙСТВАТА СИ.....ТОВА ГЛЕДАЙ......
    ЩОТО АКО НЕ БЯХМЕ В ЕВРОСЪЮЗА,ЩЕШЕ ДА ПИТАШ КЪДЕ СЕРАТ ГЛАДНИТЕ......
Новини по държави: