Last news in Fakti

2 Юли, 2020 15:21 1 743 2

Над 100 души загинаха при срутване на мина

  • мианмар-
  • мина-
  • срутване-
  • жертви-
  • планина-
  • скъпоценни камъни

Работниците копаели за скъпоценни камъни на остър планински терен

Над 100 души загинаха при срутване на мина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 100 миньори от нефритена мина в Мианмар загинаха при срутване. Причината за свлачището са мусонните дъждове, които допълнително влошават условията за работа, предаде bTV. Местните медии посочват, че стотици работници все още са под земята.

Свлачището се е активирало тази сутрин. „Нефритените миньори са били задушени от вълна от кал. Процесът на издирване и спасяване все още продължава.", се казва в изявлението на службата за пожарна безопасност на Мианмар.“

Работниците копаели за скъпоценните камъни на остър планински терен в град Хпакан, където следи от предишни миньори вече са набраздили земята. Смъртоносните свлачища в района са често срещани и жертвите често са от бедни етнически общности, които търсят остатъци, оставени от големите фирми. 

Инцидентите в сектора не са рядкост, десетки умират всяка година, докато работят във високо доходната, но лошо регулирана нефритена индустрия, която използва нископлатени работници мигранти, за добиване на скъпоценния камък, който е силно търсен в Китай.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    1 0 Отговор
    Това винаги се случва когато алчността надделява над разума! 🤑
  • 2 И сега

    1 0 Отговор
    Кат им умряха миньорите ще направят една програма за привличане на миньори от България. В махалите е пълно.