Last news in Fakti

29 Юли, 2020 10:19 1 829 13

Турция цензурира социалните медии

  • социални мрежи-
  • социални медии-
  • турция-
  • парламент-
  • цензура-
  • реджеп ердоган

Управляващата партия на Ердоган подкрепи законопроекта

Турция цензурира социалните медии - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът в Турция прие спорен законопроект за социалните медии, който ще даде на правителството по-голям контрол върху тяхното съдържание, съобщава "Ройтерс".

Управляващата партия на президента Реджеп Ердоган подкрепи законопроекта. Законът изисква чуждестранните сайтове за социални медии да назначават представители, базирани в Турция, които да се занимават с опасенията на властите относно съдържанието, и да дават крайни срокове за премахване на дадени материали, които те не приемат. Компаниите могат да се сблъскат с глоби, блокиране на реклами или с намалена честотна лента с до 90%, което по същество ще блокира достъпа, според новите разпоредби, предаде БНР.

Тъй като по-голямата част от основните медии в Турция попаднаха под контрола на правителството през последното десетилетие, хората в страната се насочиха към социалните медии и по-малките онлайн новини за да чуят критичните гласове и да прочетат независими новини. Турците вече са силно контролирани в социалните медии и много от тях са обвинени в обида на Ердоган или неговите министри, както и относно критики, свързани със справянето с коронавирусната криза.

Преди приемането на законопроекта говорител на Върховния комисар по правата на САЩ заяви, че проектозаконът "ще даде на държавата мощни инструменти за утвърждаване на още по-голям контрол върху медийния пейзаж'. Говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин обаче заяви, че законопроектът няма да доведе до цензура, а ще установи търговски и правни връзки със платформите на социалните медии. Ердоган многократно критикува социалните медии и казва, че нарастването на онлайн "аморалните действия" през последните години се дължи на липсата на регулации.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    9 7 Отговор
    Как изопачават само ..Турция прави това което направи и Германия ..а това е да отворят официално представителство ,да си плащат данъци и да понесат отговорност пред законите ..

    Коментиран от #2

  • 2 Турция е най-демокраничната страна

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ама в Азия!

    Коментиран от #5

  • 3 Bonus 20

    7 5 Отговор
    Точно така, т.нар. социални медии са пропагандна машина в която можеш да се изразяваш само ако споделяш общоприетото от собствениците им мнение. Ердоан мое да е султан, ама знае как да се бори с чифутите
  • 4 Маки

    5 1 Отговор
    Маѝ Ердоган пак бръкна дълбоко
    в гейевропа .
  • 5 Хасан

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турция е най-демокраничната страна":

    Ако факти публикува гола снимка на 8 г ти щерка ,отиваш в редакцията или в съда ..но ако фейсбук публикува няма къде да отидеш ..Факти си плаща данъци и осигуровки в България ,но Фейсбук,Гугъл,Туитър не плаща нищо а само печели

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Томахок!

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Яие турците сте измислили всичко и разбирате от всичко вие сте най великата нация, но както каза колегата по горе в югозападна Азия! От вас почва всичко и вие сте уникални..! 🤣🤣🤣 Чак ми е забавно колко си вярвате
  • 7 А Ердоган дето направи

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    милиони от петрола на ИДИЛ, плати ли някакъв данък?

    Коментиран от #9

  • 8 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ма то и в " демократична" Германия от няколко години цари медиино затъмнение по много въпроси. Нито една от голямите официалните медии не изнася статистиката за престъпления извършени от лица пристигнали като бежанци. Ако извършат убийство, само тогава пишат. Няма как да го прикрият. Почти всичко друго свързано с африканци и араби се замита под килима.

    Коментиран от #10

  • 9 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "А Ердоган дето направи":

    Американците платиха ли ?
  • 10 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "ЛесноЕДаСиПрост ЕООД":

    Расистко е да държиш статистика за престъпления извършени от бежанци ..престъплението си е престъпление

    Коментиран от #11

  • 11 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Не, напротив. Колкото са важни и интересни за обществото икономическите показатели, толкова са и важни данните за извършени престъпления и тяхното замитане само и само да не настройваш местното население срещу група лица. Истината никъде вече не се показва и изказва. Всичко е задкулисие и игра. След като с поколения наред си градил обществен мир и спокойствие на улицата, защо да се прикрива промяната в негативен план? Това също е престъпление, но срещу собствения ти народ.

    Коментиран от #12

  • 12 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЛесноЕДаСиПрост ЕООД":

    По същата логика Иран,Сирия и Либия си живеят мирно в " диктатура " и изведнъж некакви дъртаци с пура в една ръка и уиски в друга седнали в кожени кресла ,решават да ги нападнат ..за целта наемат стратези ,журналисти,продуценти ,социолози и почват да си подготвят обществото си ...останалото го знаеш
  • 13 TRoskOt

    1 0 Отговор
    Нищо чудно просто принуждават социалните мрежи да имат представител в страната и офис за изплащане на данъци .
Новини по държави: