10 Октомври, 2012 11:32 2 619 0

Рим уволни кмета на Реджо ди Калабрия за връзки с мафията

  • реджо ди калабрия-
  • ндрангета-
  • местна власт-
  • италия-
  • мафия
Рим уволни кмета на Реджо ди Калабрия за връзки с мафията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рим уволни кмета и общинския съвет на Реджо ди Калабрия заради подозрения за техни връзки с влиятелната местна мафия Ндрангета, предаде АФП. До следващите редовни местни избори градът ще се управлява от назначен от правителството триумвират.

С тези безпрецедентни мерки италианските власти дадоха ясен сигнал, че

няма да търпят опитите на мафията да прониква в структурите на местната власт.

Министърът на вътрешните работи Анна-Мария Канчелиери обяви, че кметът Деметрио Арена и 30-тина члена на градския съвет са уволнени, за да се предпази местната администрация от „заразата на мафията“.

Експерти отбелязват, че надвисналата над Италия криза е принудила централната власт да вземе крути мерки. Според „Стампа“ дупката в общинския бюджет от близо 160 млн. евро е принудила данъчните власти и финансовата полиция да започнат разследване в Реджио ди Калабрия.

Уволняването на кмет и общински съветници по подозрения за връзки с мафията се прави за първи път в историята на Апенините, коментира АП.

Ройтерс предупреди, че сицилианската Коза ностра, неаполитанската Камора и калабрийската Ндрангета отдавна са пуснали дълбоки корени в италианската икономика.

През 2010 г, Рим беше принуден да хвърли армията срещу местната организирана престъпност,

но кампанията не донесе поставените цели.

След началото на световната финансова криза мафията е по-силна, защото банките ограничиха отпуснатите кредити. Организираната престъпност, която разполага с огромни средства, е започнала интензивно да инвестира в реалната икономика.

Като шампион се очертава Ндрангета, която през последните години дори успя да детронира от лидерството легендарната Коза Ностра.

През 2011 г. годишният оборот на организираната престъпност на Апенините се изчислява на 140 млрд. евро. Това е близо около 7% от БВП, коментира Би Би Си.

Ндрангета освен с рекет и пране на пари, държи доходоносният трафик на кокаин в Европа.


 

200 хилядният Реджо ди Калабрия е разположен на носа на Ботуша,

точно срещу остров Сицилия, разделен от него чрез Месинския пролив.

Градът се намира на склоновете на дългата планинска верига Аспромонте. Реджо ди Калабрия е известен с много прозвища - "Градът на воините от Риаче" (заради намерените бронзови статуетки от времето на древна Елада), "Градът на бергамота" (отглежда се повсеместно в региона), както и "Градът на Фатаморгана" (оптическа илюзия, която се вижда само от крайбрежието на Реджо).

Тук ритъмът на живот е по-бавен, отколкото в италианския Север. Калабрийската сиеста трае по три часа по пладне всеки ден, като тогава всичко почти е затворено, тъй като половината град спи.

Реджо ди Калабрия е вторият най-стар град в Италия, основан през 720 г. пр. Хр. от древните гърци. Градът последователно преминава под владение на Римската империя, Византийската империя, Кралство Сицилия и Кралство Неапол. Реджо е разрушен на около 80% по време на земетресението от 1907 г. - най-тежкото в Западна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: