15 Октомври, 2012 19:34 1 496 3

Външно следи казуса с българите в Италия

  • италия-
  • българи-
  • оранжерия

МВнР следи отблизо случая с  български граждани в Италия за неизплатени трудови възнаграждения от страна на техния италиански работодател в италианския град Пицо, провинция Калабрия.

Българското посолство в Рим сезира още вчера италианските власти във връзка със сигнала , съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посолството изпрати нота до италианското външно министерство с описание на случая и молба за съдействие. То помогна на потърпевшите българи  да подготвят  оплакване, което да депозират пред карабинерите.

Българската дипломатическа мисия сезира и Областната дирекция по труда във Вибо Валентия. Имаме уверенията на карабинерите, че ще разгледат случая и ще гарантират сигурността на българските граждани.

40 нашенците работят в оранжерии в малкото градче Пицо. По техните думи документите им са абсолютно легални, но това не спирало работодателят им дори да ги бие, пишат пострадалите в писмо до бТВ .

Преди повече от година работодателят им обаче спира да им плаща. В началото всички си мълчат от страх, че ще бъдат уволнени. После решават да надигнат глас. Резултатът е, че една жена от Велинград е пребита, а 15 души са изхвърлени от фермите и в момента са пред посолството ни в Рим.

"Другите са още там, мълчат си да не се случи подобно и на тях и работят. Надявам се България да ми помогне по някакъв начин, затова сме пред посолството. Не може един човек да се подиграва с живота на другите около него", коментира по телефона за бТВ Ивайло Атанасов.

Българския консул в Рим Ермелина Пейчева е подала жалба за побоя.

"Стремежът ми е тези хора да се завърнат за момента по домовете си и да не рискуват да бъдат пребити и с потъпкани права. След това вече ще се опитаме по някакъв начин да съдействаме да бъдат изплатени заплатите им, защото самите те вече не искат да остават при този работодател", заяви Пейчева.

Работодателят дължи на българите средно по 8-12 хиляди евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мариян Димитров

    0 0 Отговор
    тва италианците големи мушеници станаха повече от българите ... и на мен неми изплатиха трудът
  • 2 italianec

    0 0 Отговор
    Vidiali sa te che si shmatka i za tova ne sa ti izplatili truda.
  • 3 italianec

    0 0 Отговор
    Vidiali sa te che si shmatka i za tova ne sa ti izplatili truda.
Новини по държави: