Last news in Fakti

4 Септември, 2020 06:43 6 820 25

4 септември 476 г. Свален е последният император на Римската империя

  • рим-
  • империя-
  • император

Заедно с могъщата Римска империя западат нейните легендарни пътища, архитектура, земеделие и система за обществено образование

4 септември 476 г. Свален е последният император на Римската империя - 1
Снимка: Shutterstock

На 4 септември 476 г. Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул. Причината са претенции на варварски войски за земя в Италия.

От десетилетия Западът страда от варварски нашествия. Рим е в упадък - разграбен веднъж от вестготите през 410 г. и повторно от вандалите през 455 г., някога великият град е изоставен. Столица на Западната Римска империя става Равена.

Флавий Ромул Август, наричан и само Ромул Августул („Ромул Августчето“) е римски император в периода 31 октомври 475 - 4 септември 476. Според повечето историци той е считан за последния император на Западната Римска империя.

Ромул Августул е син на Флавий Орест, наемен военачалник от германски произход, служил на Атила и на последните западни императори. През 475 г., начело на варварските наемници, Флавий Орест въстава срещу император Юлий Непот и го прогонва от трона.

Тъй като Орест е варварин, според традицията, той не може да бъде римски император, поради което за такъв той коронова непълнолетния си син Ромул, който приема и името Август. Така по ирония на съдбата последният западен римски император съчетава в себе си имената на митичния цар Ромул, основателя на Рим, и на Август, първия принцепс, установил императорската власт.

Докато истинската власт държи бащата, неговият син стои в Равена и изпълнява само церемониални функции. Поради своята незначителност, младия император е наречен от населението с насмешливото прозвище "Августул" ("Августчето"), тъй като не се интересувал от властта, но бил жертва на жестокостта на своето време.

След няколко месеца, през 476 г., друг германски вожд – Одоакър вдига бунт против Орест, подкрепен войниците си. Причината са претенции на варварски войски за земя в Италия, нещо на което Орест се противопоставя решително.

Одоакър побеждава и обезглавява Орест, обсажда Ромул Августул в Равена и го детронира от престола. Тъй като Ромул бил изключително красив и благ юноша, Одоакър не само не го екзекутирал, каквото било първоначалното му намерение, но изпратил момчето при свои богати роднини в Кампания, където то продължило образованието си, без да се интересува от политика. Ромул получавал издръжка от Одоакър, а после и от сменилия го Теодорих. Безспорно е бил жив към 511 г. и дори основал манастир. По всяка вероятност умира преди възстановяването на византийската власт в Италия (т. е. преди 536 г.).

Одоакър се обявява за крал, практически държи реалната власт в Италия, но официално, макар и формално, той приема на върховенството на източния император Зенон над запада, получавайки в замяна патрициански сан от Зенон. Одоакър изпраща знаците на императорската власт в Константинопол с посланието: "Както слънцето е едно на небето, така и императора трябва да е един на Земята!" - символично така Зенон е признат за единствения император.

Тези събития бележат падането на Западната Римска империя, а годината 476 г. се смята за пределна дата в историята за край на Античната епоха и начало на Средновековието. В действителност детронирането на Ромул Августул преминало почти незабелязано за съвременниците му.

Заедно с могъщата Римска империя западат нейните легендарни пътища, архитектура, земеделие и система за обществено образование, което дава основание на историците да наричат следващите столетия „тъмни векове”.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mare Nostrum

    35 11 Отговор
    Западната Римска империя.. Източната Римска империя продължава още 1000 години. Време е да пресъздадем Римската империя, около Средиземно море. Германците и турците, разбира се, ще останат навън.
  • 2 456

    25 4 Отговор
    Браво за статията.
  • 3 АА1

    30 6 Отговор
    Малко повече инфо за тази статия,за да знаят читателите началото....
    Рим като град е създаден от пастира Ромул през 744.преди н.е(тоест преди раждането на Христос) На това създаване са присъствали около 3000 души.
    Първите владетели на града са се наричали царе"-титла,нямаща законодателна и ръководна власт. Истинските ръководители на този град-държава са били т.нар.-народни трибуни,длъжност,даваща право за поставяне на вето върху решенията на другите длъжностни лица и правеща личността неприкосновена. Титлата "император"-която означавала само "пълководец" след това добила смисъла на върховен монарх. По това време Рим е бил Република и се е управлявал от тези трибуни и Сенат.
    Първият,който е приел титлата император-бил Гай Юлий,който наричали Цезар,които означавало "космата глава"на латински.
    След като бил убит в Сената от своя син Брут,започнала гражданска война. Вторият император станал Октавиан,наречен Август,който победил големия си съперник Марк Антоний. Той основал династията на Юлиите. Третия император бил Тиберий. След него на трона се качил Гай Калигула,който управлявал само четири години. После император станал Тиберий Клавдий Друз Нерон,или нареченият заекващия Клавдий. Следващият император бил Нерон,племенника на Клавдий,който станал известен с факта,че запалил и опожарил Рим. Интересното е,че дотук всички императори са загинали от насилствена смърт. По времето на император Гай Калигула се ражда във Витлеем Христос. Император Нерон умира

    Коментиран от #16

  • 4 АА1

    36 7 Отговор
    Next:
    Император Нерон умира през 68г.от новата ера. Той не оставя жив наследник за наследяване на монархията. След едногодишна анархия и гражданска война се изреждат четирима императори:Галба,Ото,Вителий и Веспазиан. Последният управлявал справедливо и основал династията на Флавиите.
    Това е историята отпреди статията по-горе.
    Надявам се,че ви е било приятно четенето. :)

    Коментиран от #6

  • 5 Jes

    22 5 Отговор
    началото на средновековието за запада. защото цивилизацията там беше унищожена. на изток, докато имаше Константинопол, нямаше средновековие. тук средновековието започва през 14 век, заради турците и всичко е пренесено на запад, който по този начин преживява ренесанса
  • 6 Хмм

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "АА1":

    Написаното е с изключително много грешки.

    Коментиран от #8

  • 7 Иван

    9 3 Отговор
    Прекрасен ден эа сбирка на сатанистите от НАТО-ОТАН.
  • 8 АА1

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хмм":

    Добре. Отвори книгата на Робърт Грейвз от 772 страници "Аз,Клавдий" и "Дванайсетте цезари" на Светоний и ще разбереш дали хронологията е с грешки. Ако си отварял скоро книга де.

    Коментиран от #9

  • 9 Хмм

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "АА1":

    Това обяснява доста от нещата, след като се цитират исторически факти от романи и данни от преди сто години. Но имената са правилни, останалото е много объркано и доста грешно. Има много книги за историята на Рим, прочети нещо нормално и не подвеждай хората. И да отварял съм някой и друга книжка, аз съм историк.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 АА1

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хмм":

    Дай твоята версия за тази статия. Хубаво е,когато човек научава нещо ново,подчинено на лица,факти и събития.И посочи кое от най-великите изобретения на римляните е пропуснато в статията.
  • 11 Ъхъ

    16 11 Отговор
    Ако Пилат си беше свършил добре работата да изкорени християнството дори и исляма нямаше да пробие да се елиминира и юдаизма и на планетата щеше да цари мир и разбирателство

    Коментиран от #15, #17

  • 12 456

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хмм":

    Г-н Професор, кажете ни кое е объканото и кое е истинското.
    Защото от това вечно да променят историята се губи истината, а историята е нашето минало и грешките направени тогава могат да ни получат днес.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тодор

    13 4 Отговор
    тази дата, колко си прилича с 10 ноември 1989, когат в България, започват да западат икономика, архитектура, земеделие, животновъдство, система за обществено образование, здравеопазване и каквото още се сетите ....
  • 15 Ъхъ

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ъхъ":

    и комунизма нямаше да пробие
  • 16 Po-znaesht

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "АА1":

    Колега,бъркаш фактите в предпоследното изречение!!Защото Христос се ражда във Витлеем по времето на Октавиан Август,който царува до 14-та год. от новата ера,а не по времето на Калигула/37-41 г./А е разпънат по времето на Тиберий/14-37 г./.Другото е вярно!!

    Коментиран от #18

  • 17 Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ъхъ":

    Пилат не си е свършил добре работата,защото не е разпнал и 12- те апостоли,които са разпространявали учението му..Всъщност-ГЛУПОСТИТЕ МУ...Защото един просветен човек НИКОГА няма да повярна в него,както в писанията/библия???/че бог създал човека от кал и света!!!??? Знаем,че в човешкия организъм има над 150 познати и непознати хормони,ензими,клетки,а отделно от тях-микроелементи,строежи на разнообразни клетки с различни функции,строго определени равновесия на РН,течности.гени..рибонуклеин.киселини.ДНК-вериги..АМАН ОТ СУЕВЕРНИ ГЛУПАЦИ...ВСЪЩНОСТ,МАЙ НЕ Е ВИНОВЕН ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ ,А ПРОСТИТЕ ХОРА ПО СВЕТА...Наивно вярващите разчитат на бог да им помогне в нещо си...Човекът сам си помага или вреди...

    Коментиран от #23

  • 18 АА1

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Po-znaesht":

    "Една история,изопачавана по всякакъв начин и то не само от онези,които са живели тогава,но тъй също и в по-сетнешни времена:защото истина е,че всички велики дела са обвити в съмнение и неяснота,докато едни са готови да приемат за неоспорими факти най-невероятните слухове,други пък превръщат фактите в измамни лъжи,а сетне и едното,и другото бива преувеличавано от потомството." Тацит
    Всеки има право на мнение.
  • 19 Тит

    5 2 Отговор
    Колега АА1 прекрасно си представил факти,хронология и имена.Забелязвям някои грешки,първият император е Октавиан Август,Цезар никога не се е титулувал император,след битката при Мунда,където се разправя окончателно с помпеанците,сената му гласува титлата Диктатор и нейното значение не е такова каквото се чете днес.Тази титла се е давала само в случай на крайна заплаха за Рим,тя е била мандатна,обикновенно докато пълководеца се справи със противника на Рим.При Цезар тази титла се дава пожизнено ,от там се счита ,че той е първият император на Рим,но такъв титул той никога не е получавал.Грешиш и за друго ,Гай Юлий Цезар е истинското име на големият пълководец и политик,самите следващи императори си прикачват името Цезар към останалите имена,просто влиянието и значението на победителя на Помпей е не съразмерно с никой управлявал след него Рим.Август умира от естествена смърт,Тиберий е удушен от Калигула и Макрон,Калигула е убит от охраната си,Клавдий е отровен от Агрипина,майката на Нерон,самият той е промушен в шията от свой освобожденец,Галба ,Отон,Вителий убити.Идва на власт един от най големите императори Веспасиан,при него започва построяването на Колизеума,след него сина му Тит,също голям пълководец и политик,силно тачен от римският народ,той води първата Юдейска война,умира млад,само 3г управлява ,вероятно отровен от брат си Домициан..................

    Коментиран от #21

  • 20 Тит

    5 1 Отговор
    Брут не сигурно че е син на Цезар,просто майката на Брут Сервилия е била любовница на Цезар,същият има само един признат син Цезарион от Клеопатра,убит по късно от Август за да няма претенции за престола.Неточности относно Христос ,както казва един колега по горе!
  • 21 АА1

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тит":

    Октавиан Август умира,след като е отровен от съпругата си Ливия. Тя собственоръчно е намазала с отрова смокините,които той е харесвал и сам е късал от дървото. Защото я е подозирал в отровителство.
    Както и да е-можем да спорим до безкрай по тази тема. Но ми хареса,че има и хора,които все още четат книги и може да коментират теми,различни от темите на днешните младежи. Дано скоро пак има подобна статия за отминали времена.
  • 22 Тит

    3 1 Отговор
    АА1,колега това със смокините е ала-бала от филма,,Клавдий,, и самият роман.Август развежда Ливия,която в този момент е бременна.Двамата са изпитвали наистина голяма любов.Сина на Ливия Тиберий не е харесван от Август,самият Тиберий е затворен ,като характер ,но е отличен пълководец.Можеш да обвиниш Ливия за смърта на Германик/отровен в Сирия/ и неговите двама сина.,които се явяват наследници на Август,последният е страдал много за тях.При така стеклата се ситуация Август обявява за наследник Тиберий,Август е управлявал най дълго Рим.Да не забравяме ,че Октавиан е бил със силно разклатено здраве още от ранна възраст и въпреки това доживява до преклонна възраст.........
  • 23 Ъхъ

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Льотчик на Фъ-16 / ГРАФИКА/....":

    това не е всичко. ща ти кажа най-новите заключения на група учени от различни сфери, които заявяват, че Исус най-вероятно не е съществувал дори, фактите сочат, че първия, който говори и пише за Исус, е Павел, който пък пише за него 150 години след смъртта му т.е. Павел дори не е познавал този човек, от къде има информация за него изобщо ??? как така е единствения, който има информация за живота на Исус ??? освен в местен фолклор, щеше да го има в ,,римски архив,,.
    Ще ти кажа защо религиозните няма да се откажат от вярванията си , защото човешките психози, винаги са били труднолечими. някой да вдълбава толкова дълбоко илюзорното, никак не ми се вижда наред
  • 24 А пък

    4 1 Отговор
    След ромул на власт идва баце бойко и като почва някакво бесно строене на магистрали и рязане на ленти и тотално разсипва римската икономика което довежда до варваризирането на населението.
  • 25 проверка

    3 1 Отговор
    Нито Орест е германец, нито Одоакър е такъв. Проверявайте, преди да пишете глупости!!!
    Съществуват много сведения от старите автори и за двамата, но нашите историци, изследователи и журналисти предпочитат да повтарят старата мантра, че готите в хунската държава са "германци". Смешно нали.
Новини по държави: