Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 11:37 2 018 2

50 щатски сенатори призовават за преговори за постигане на търговско споразумение с Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • търговско споразумение-
  • преговори-
  • господство-
  • писмо-
  • сенат

САЩ се стремят да неутрализират опитите на Пекин да постигне регионално и световно господство

Половината от 100-те членове на Сената на Съединените американски щати призоваха страната да започне официални преговори за всеобхватно двустранно търговско споразумение с Тайван.

В писмо до търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер 42-ма републикански и 8 демократични сенатора заявиха, че Тайван е демонстрирал способността си да поддържа силно икономическо партньорство със САЩ. „Наред със стабилния търговски профил на стоки и услуги, Тайван поддържа приблизително 208 000 американски работни места – брой, който само ще се увеличава с всеобхватно двустранно търговско споразумение“ се казва в писмото, публикувано на официалния сайт на един от подписалите го – сенатор Джеймс Инхоф.

В писмото се казва още, че подобно споразумение ще е от решаващо значение за диверсификацията на веригите за доставки и за намаляване зависимостта на САЩ от други страни като Китай, „които се стремят да увеличат неефективността на веригата за доставки по пътя си към регионално и глобално господство“, което неминуемо ще окаже ползотворен ефект и върху националната сигурност на страната.

Сенаторите заявиха още, че макар да има предизвикателства пред установяването на подобно споразумение, те са уверени, че то може да бъде постигнато. Тайван на свой ред вече е предприел стъпки за продължаване на дискусиите, като е представил и план за премахване на ограниченията за вноса на американски продукти от свинско и говеждо месо, което ще отвори врати на американските земеделски производители и животновъди за бизнес в азиатската страна.

Те отбелязаха също, че трябва да преследват идеята за свободен и отворен индо-тихоокеанси регион, като се противопоставят на използването от Китай на нечестни търговски практики и други политики за постигане на икономическо господство в региона. „Споразумението с Тайван би ни помогнало да постигнем тази цел, като изградим мрежа от правителства със сходни виждания, посветени на идеята за лоялна конкуренция и отворени пазари, освободени от държавни манипулации, и би послужило като сигнал за други държави, че Тайван е жизнеспособен партньор, отворен за бизнес“.

„Уверени сме, че търговското споразумение между САЩ и Тайван ще насърчи сигурността и икономическия растеж на САЩ, Тайван и индо-тихоокеанския регион като цяло“ се казва още в писмото.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гойко Митич

    3 1 Отговор
    Такова специално отношение към минидържава винаги е подозрително.

    Коментиран от #2

  • 2 Жестоката лъжа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гойко Митич":

    Мини държава с население повече от 50 мил и икономика сравнима с тази на Франция?