11 Ноември, 2012 21:19 1 415 0

Влиянието на марихуаната върху икономиката на САЩ

  • марихуана-
  • канабис

Легализирането на марихуаната в два американски щата – Колорадо и Вашингтон – се превърна в една от най-обсъжданите теми в западните блогове, отстъпвайки по популярност само на победата на Барак Обама на президентските избори в САЩ.

Избирателите в двата щата гласуваха за правото законно да купуват и употребяват този вид наркотик в малки количества. Така те отправиха предизвикателство към федералното законодателство на САЩ, което класифицира марихуаната като незаконен наркотик, припомня АП.

Дискусията за предимствата и цената на легализирането на марихуаната е в разгара си. "Фискал Таймс" припомня няколко цифри, които могат да бъдат интересни на участниците в нея.

750 000 – приблизително толкова хора ежегодно се арестуват заради обвинения, свързани с притежаването и употребата на марихуана. Около 40 000 души са в американските затвори заради разпространението на марихуана.

14 милиарда долара – може да достигне обемът на пазара на марихуана, ако тя бъде легализирана на цялата територия на САЩ.

5000 долара – струва получаването на лиценз за производството на марихуана за медицински цели в Денвър, щат Колорадо.

8-10 долара – цената на порция сладолед с добавка "медицинска" марихуана в специализираните магазини в Денвър.

18,95 долара – цената на кулинарна книга с рецепти, основаващи се на марихуаната. Можем да открием лимонен пай с "трева", а също така доматена супа, пиле къри и даже любимата на американците пуйка.

100 долара – максималната глоба в Ню Йорк, ако сте се "напушили" за пръв път или са ви хванали с по-малко от 25 грама. Последващите глоби могат да стигнат до 5000 долара и към тях може да се добави и затвор до 4 години.

240 304 долара – издръжката на един затворник за 4 години в щата Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА