Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 04:28 7 661 89

30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия (СНИМКИ)

  • финландия-
  • ссср-
  • зимна война

Съветските сили са с три пъти повече войници от финландците, тридесет пъти повече самолети и сто пъти, повече танкове, но патриотизмът на финландците разбива агресора

30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя започва със съветска офанзива на 30 ноември 1939 г. - три месеца след началото на Втората световна война и съветската инвазия в Полша. Военните действия приключват на 13 март 1940 г. с Московският мирен договор. Атаката се счита за незаконна от Обществото на народите и Съветския съюз бива изгонен на 14 декември 1939 г.

Съветските сили са с три пъти повече войници от финландците, тридесет пъти повече самолети и сто пъти, повече танкове. Но Червената армия обаче е била посечена от съветския лидер Йосиф Сталин по време на Голямата чистка през 1937 г. Над 30 000 офицери са екзекутирани или са били изпратени в затвора, включително и тези от най-висок ранг.

В Червената армия през 1939 г. има и много неопитни висши офицери. Поради тези факти, както и високата ангажираност и морал във финландските сили, Финландия е в състояние да устои на съветската инвазия много по-дълго, отколкото са очаквали руснаците. Финландските сили нанасят зашеметяващи загуби на Червената армия през първите 3 - 4 месеца. Военните действия са прекратени през март 1940 г. с подписването на мирен договор в Москва.

30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия (СНИМКИ)
Снимка: Shutterstock

Докато финландците дават 22 800 убити и 43 500 ранени, жертвите от съветска страна са много повече - 200 000 убити и изчезнали и 260 000 ранени. Трудностите, които изпитва Червената армия при преодоляването на съперник, който очевидно ѝ отстъпва, дават на Хитлер силен коз и мотив за атака срещу СССР, макар и по това време двете държави да са все още съюзници. Планирането на операция "Барбароса", която започва на 22 юни 1941 г., е в ход още от началото на 1940 г.

За добрата съпротива на финландците значение има и фактът, че техният главнокомандващ Карл Густаф Емил Манерхайм до 1917 г., когато Финландия получава независимост, е бил действащ военен от руската армия. Избраната тактика на партизанска война, познаването на местните условия и лютата зима също работят в полза на финландците, които макар и да губят войната, запазват независимостта си и отстъпват на СССР едва 10 процента от територията си.

Финландия отстъпва 11% от територията си от преди войната и 30% от икономическите си активи на Съветския съюз. Съветските загуби на фронта били тежки и международната репутация на страната е пострадала.

Съветските войски не изпълнили своята цел за цялостно завладяване на Финландия, но завладели достатъчно територия, включително Ладожкото езеро, Петсамо и Сала.

Финландците обаче запазват суверенитета си и подобряват международната си репутация .


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    110 49 Отговор
    Винаги нападат по малките народи за да ги поробят.

    Коментиран от #23, #41

  • 2 Раша

    77 20 Отговор
    От какво ги е "освобождавала" фините?

    Коментиран от #7, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ами пак полу истини

    82 87 Отговор
    Значи айде пак да кажем истината-защото тук пак полу истини.Поводът за война между СССР и Финландия става убийството на съветски дипломати в Финландия близко до границата.Дипломатите са искали отговор от финланците дали ще предоставят морските си пристанища на Германия.И още нещо-въпреки,че тук е представена уж загубена война от СССР-крайният резултат е,че Финландия губи част от територията си като я дават на СССР.Та дали е успешна тази война за съветите сами си правете изводите....

    Коментиран от #17, #66, #89

  • 5 Да ама не

    65 75 Отговор
    А фактите говорят друго.На 29 ноември финланският президент Коестю Каллию обявява война на СССР-без да има още никаква военна намеса на руснаците....Защо тук тогава ни се поднася инфото че СССР е агресор?

    Коментиран от #33

  • 6 Финландия 5 милиона

    85 83 Отговор
    Им разкатава майката на простите калпаци. Онея нито си поплюват, нито ги бръснат. И те са свикнали на същите климатични условия какро ушанките и заради това показват какво е преимуществото на качеството пред количеството. Браво на финландците. А руснаците, през втората световна, без помощта на американците с оръжие и провизии, и без НКВД което е убило повече руснаци тръгнали в отстъпление отколкото германците при нападение не биха спечелили нищо. Ако Хитлер не бе пръснат на хиляда фронта и не го бяха омаломощили при нормандия и във Италия, щяха да ядат хурката. А да не говорим, че от изток онея ненормални жестоки японци така напредваха, че ако не бяха пуснали американците атомните бомби, сега русия щеше да е забравика кирилицата и да пишат с йероглифи.

    Коментиран от #37, #59

  • 7 Грейс

    59 24 Отговор

    До коментар #2 от "Раша":

    От богатствата и целостта на територията им. Иди обеснявай на на нашите гладко мозъчни, в главата им е, че нас са освободили, а никой не се вслушва в думите на Апостола

    Коментиран от #8

  • 8 Всички възрожденци

    61 61 Отговор

    До коментар #7 от "Грейс":

    И велики българи. Герои и родолюбци, са били върли противници на Русия и опитите и за манипулация и прокарване на интересите си. Никой от тях не ги е смятал за близки или за приятелски настроени Всички са публикували антируските си възгледи. Виждали са подмолното и поробващо желание в руското фалшиво съпричастие. Всички материали, записки, памфлети, писма са публикувани и много добре запазени. Публични са и никой не може да изкриви или опорочи истината. Руснаците винаги са ни били врагове. Не явни а от онея подмолните. Нищо добро не може да се очаква от тях. Мразят ни, но се усмихват в изкривена усмивка насреща. Те са зло и цял свят го знае.

    Коментиран от #10, #16, #70

  • 9 Кеф ми прави как

    48 36 Отговор
    Фините млатят простите ушанки кат шкембе у дувар.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Манол

    42 33 Отговор
    Трудностите, които изпитва Червената армия при преодоляването на съперник, който очевидно ѝ отстъпва, дават на Хитлер силен коз и мотив за атака срещу СССР!Егати коза след 5 години валат!А и да допълня такава държава като Финландия обявява независимост на 6 декември 1917 с подкрепата на комунистическото правителство на Русия при царска Русия такава държава е нямало и нямало и да има ех тия лоши комундета дет им викате!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гошо

    39 26 Отговор
    Те и американците и ЕС не са ни приятели аз съм общия работник на европа
  • 14 логистика

    61 19 Отговор
    След като Ленин дава независимост на финландците , де факто тоя я предоставя в зоната на влияние на германците, знаем и кой са тези които помагат Ленин да осъществи ВОСР , и вожда трябва да се отблагодари на германците с територии. Близо двадесет години финландците изграждат там отбранителни линии - Линията Манерхайм. Тази линия е изграждана между блата , и вековни гори , което прави нейното форсиране извънредно трудно, и лишава от предимство в бронетехниката. След милитаризацията на Германия, над СССР възниква реална опасност , вторият по важност град , индустриален център , и най важното пристанище , база на руският флот да бъде директно атакуван , по всички възможни начини. Сталин предлага размяна на финландците , територия , срещу буферна територия около Ленинград. Финландците отказват и така започва войната . На практика тази успешна зимна война печели за руснаците ВСВ .
  • 15 Манол

    13 42 Отговор
    Змазали им калпаците скъса ли им ватенките,а ве пишлемета Червената армия периода 39-42 се учи как се воюва в новосъздадена държава и армия,1945 кой ще им се опре хамерите ли с 2-3 атомни бомби

    Коментиран от #55

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Какви изводи ,бе??

    52 24 Отговор

    До коментар #4 от "Ами пак полу истини":

    Печели 10 % от територията на Финландия!??Това ли е успех!???Всички държави които воюват е за територия и прилежащите и ресурси!Обаче "братушките" продават Аляска на америте!!!Знаеш ли кой си продава територията!????Никой ,който поне малко се самоуважава!

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Доуточнение

    42 9 Отговор

    До коментар #17 от "Какви изводи ,бе??":

    Толкова колкото и трябват за да изгради и обезопаси с отбранителни съоръжения , подстъпите към Ленинград , и противниковата артилерия не може да нанася директни удари , казвало му се правилно предварително планиране , и ранно елиминиране на опасността , и това печели войната 1941-45. с обратен знак , защо великите германци заедно с войнствените финландци те на свой ред не можаха да пробият руската отбрана при същите климатични и географски условия - А???

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Я па тоя

    25 3 Отговор

    До коментар #17 от "Какви изводи ,бе??":

    Алооо-11% от територията на Финландия е колкото Бургаска Област...-много ти е лесно да се правиш на умен-ама ако загубим тази област ще вием като вуци- Айде по-сериозно гледай на реалито бе "умният"

    Коментиран от #24, #67

  • 22 Абе ,тъп ли си!?НегрАмотен ли?

    20 14 Отговор

    До коментар #19 от "Доуточнение":

    Когато руснаците воюват с финландците, са съюзници и най -големи дружки с немците!!Айде глупости не ми се слушат!Нали си разделят Полша, и изобщо не са очаквали,че точно Хитлер ще ги застраши !!!

    Коментиран от #30

  • 23 Ерекция Кочева

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Кой тва,мириканците ли?🐂
  • 24 Какви изводи ,бе??

    18 26 Отговор

    До коментар #21 от "Я па тоя":

    Бе ти , сещаш ли се че руснаците са тръгнали за 100%!!???Сещаш ли се че 10% са нерентабилни съпоставени с жертви и загуба на техника!!??Сещаш ли се най-вече ,че това не трябва да е държавна политика!Да завземат съседни територии!Полша, Финландия, после целия източен блок заеха,сега пък Крим!После се чудят що всичките им съседи са в НАТО, не искат и да чуят за руснаци и са оградени от военни бази!??

    Коментиран от #56, #61

  • 25 Стефани

    17 34 Отговор

    До коментар #20 от "Арменски опит":

    Също руска пропаганда и подмяна на историята ни, за да може да боготворим руснака. 500 години сме се запазили като нация, не заради руснаците, а заради турците. Българина по турско време повече теглила е имал от българите, отколкото от турците. Българина не е бил роб на турчина, а на самозабравилия се българин, както и сега. Научете историята ни, а не да пишете измислици

    Коментиран от #27, #29, #31, #77

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ха добър ден

    8 7 Отговор

    До коментар #25 от "Стефани":

    Браво!+++
  • 28 на руснаците им е платено в злато

    15 19 Отговор

    До коментар #20 от "Арменски опит":

    за да дойдат. Това е всеобщо известно. За това хайдутите с четите са безчинствали, ограбвали и крали, за да се събере нужното злато за заплащане на военна помощ. Да явно не го знаеш, защото е едно от нещата, което комунистите се помъчиха да изтрият от българската история. Да ама комунизма свърши и който иска, може да разбере истината, а не да живее със спомените на комунистическата пропаганда.

    Коментиран от #40

  • 29 и също, че най големите

    9 8 Отговор

    До коментар #25 от "Стефани":

    кланета и безчинства, са извършвани по турско робство от дьонмета, а както знаете в русия е пълно с гои, дори и сега в управлението. Правете си изводите
  • 30 Доуточнение

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Абе ,тъп ли си!?НегрАмотен ли?":

    А ти не мислиш ли , че пълни глупости пишеш? Защо според теб Сталин още 15 години по рано преди тези събития казва своята прочута фраза - Ако не наваксаме това изоставане , нас просто ще ни смажат , кого ли е имал на предвид.

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Абе ,тъп ли си!?НегрАмотен ли?

    12 14 Отговор

    До коментар #30 от "Доуточнение":

    Тази " прословута " фраза и ден днешен е актуална!Изоставането руско не може да се навакса!Ментално е!

    Коментиран от #42

  • 36 Гост

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Раша":

    Това е ссср , не раша. Един безмилостен тиранин. Комунист само с кръв взима власт.
  • 37 Кьк им разказва играта кьт губи

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Финландия 5 милиона":

    Ладожкото езеро и 10 процента от територията си и репарации квит не си сьнувал..... Явно не вдяваш че водкаджиите кьт си наумят нещо го постигат. Имало жертви да но са пистигнали ЦЕЛТА. То и ся народа не спира да дава жертви в МИРНО време ама за тоя дет ДУХА....
  • 38 Мисъл

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Я продължавай да смучиш":

    Затова България е обречена на самоуничтожение с благодарение на такова фоби като вас ,като махнеш всякакви възможни приятели , остава само омразата и завистта у никои български личности не способни на нищо.простащината е на ниво !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хмммммм

    9 8 Отговор

    До коментар #28 от "на руснаците им е платено в злато":

    Аз спирам до тук , щото не съм компетентен в сферата на психиатрията , и как трябва да се оказва психиатрична помощ.
  • 41 Защо слагате равенство

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    И Русия, както и други държави са имали зли лидери. Едно е било управлението при цар Александър освободител и съвсем друго при Сталин. Все едно разликата при нас, при цар Симеон и Шишман или Бойко Борисов и Тодор Живков. Различи хора, различни идеали, едни лоши хора и крадци, а други добри държавници.
  • 42 Доуточнение

    6 5 Отговор

    До коментар #35 от "Абе ,тъп ли си!?НегрАмотен ли?":

    Нищо , че изостават , като се поразходят до столицата на някоя новоизгряваща империя ще си наваксат. Нали си чувал - Бавно запрягат , но после бързо карат.

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Абе ,тъп ли си!?НегрАмотен ли?

    10 17 Отговор

    До коментар #42 от "Доуточнение":

    Е те така де!Ама сега всичките им съседи са у НАТО, всичките им съседи са с военни американски бази ,и ядрен арсинал насочен към Москва!Икономически санкции до дупка и са им сложили юздите!А нека запрегнат!????

    Коментиран от #49, #58

  • 45 хихихиххи

    20 5 Отговор
    Козяшката соросня от ранни доби на барикадата! И са си нацвъкали едни плюсове, като гълъби курешки! Сън не ви лови момчета!

    Коментиран от #52

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Д'мин

    19 2 Отговор
    Някой направи ли си труда да провери, откога Финландия има държава? Кой е направи княжество, макар и в рамките на една империя! Че допреди това е била шведски протекторат.

    Коментиран от #88

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 пак бой

    13 2 Отговор

    До коментар #44 от "Абе ,тъп ли си!?НегрАмотен ли?":

    Както е казал чичко Сталин - Положението сега изобщо не е полкова тежко , колкото беше през 18-та година , тогава се справихме , ще се справим и сега. Бих го допълнил -Положението сега , изобщо не е толкова тежко колкото е било 1941г, когато войските на германо-европейските обединени щати са били на един изстрел от Москва , и Сталин произнася прословутата си фраза.
  • 50 Е па

    4 6 Отговор

    До коментар #48 от "Ерекция Кочева":

    Дойдохме си на думата!!Нали затова турското го заменихме с руско а в последните 30г ш с българогладнишко!

    Коментиран от #51

  • 51 Ерекция Кочева

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "Е па":

    Ааааа,не!
    Вече сме част от голямото Европейско семейство!🙉🙈🙉

    Коментиран от #53

  • 52 Сорос

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "хихихиххи":

    Нали ще им резна новогодишните премии , и каквито са некадърници , и друго не могат да правят , ще умрат като кучета , както каза един председател на синдикат.
  • 53 Е па

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ерекция Кочева":

    Иска ти се !Ама фактите казват съвсем друго!И както каза Стефани, на която се опитваш да опонира, българогладнишкото робство май най лошо!
  • 54 Гошо

    6 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Съветските войски не изпълнили своята цел за цялостно завладяване на Финландия
    Въобще целта не е била това След пробива на линията/каквото и да им е струвало това / Маннерхайм, не имало каво да ги спре до Швеция
    Воинта е реално за възстановяване на териториите завзети от Финландия периода 18-20 Същата е и причината за навлизането в Полша
  • 55 Да уточним

    17 8 Отговор

    До коментар #15 от "Манол":

    Че ако не бяха американците сега бирата в Москва щеше да е пет райхмарки, а македонците нямаше да ни се дървят защото там щеше да е западна България.

    Коментиран от #57

  • 56 рашън

    14 11 Отговор

    До коментар #24 от "Какви изводи ,бе??":

    А.бе хора учете историята,кой създаде финландия като държава-РУСИЯЯЯЯЯЯЯ,ОТТАМ почвайте коментариите.Повече книги четете,а не гуглю.ХАХАХАХА.

    Коментиран от #87

  • 57 Помощ

    10 3 Отговор

    До коментар #55 от "Да уточним":

    Обкръжената при Вязма 600 000 руска армия и тя чакаше на американците да помогнат , ама за всеки случай се биха месеци в обкръжение , и 80 германски дивизии държаха периметъра , докато , само 30 достигнаха до Москва , колкото да го ядат.
  • 58 То от санкциите Ний го

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Абе ,тъп ли си!?НегрАмотен ли?":

    Отнасяме. Ония си търгуват на високо ниво. Сляп ли си..?!??!
  • 59 Ха ха

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "Финландия 5 милиона":

    Япония губи тотално в Манджурия и Далечния изток.Америка на убитото от СССР куче нож извади.Пусна бомби върху мирни граждани за да пробва "ваксина"срещу комунизма.Лошото за САЩ е че руснаците бързи създадоха своя собствена.
  • 60 гл шеф

    1 0 Отговор
    от. гл шеф. Г. МЕРКЕЛ. бъдете силна и здрава. и хиляди дълголетия. от нас съкретно тайно[ разузнаване.]
  • 61 Всички

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Какви изводи ,бе??":

    с изключение на самите финландци, които дори и през Студената война не бяйа членове на НАТО ами си правеха успешния бизнес със СССР, което между другото ги отърва от доста кризи.
    Както и Швеция не е член на НАТО.
  • 62 хамсал

    7 0 Отговор
    Подзаглавие-Публикувано във факти.бг: ...но патриотизмът на финландците разбива агресора...Истината-На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918 – 1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бесен Язовец

    6 5 Отговор
    ,, Разбили" СССР и макрая финките загубили 20% от територията си. Айде марш смешна сороснята.
  • 65 Професора

    5 5 Отговор
    Финските мишки са се крили в планините като талибани.
  • 66 Симо хяуха

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ами пак полу истини":

    Тъпак ,причината за войната ,че СССР са искали Финладия саим отстъпи територии колко Санкт Петербург понеже границата е била само на 30км от града което го прави уязвим . Руснаците са искали област Карелия и да изместят границата като компенсация са давали на Финландия 3 пъти повече територия на север , финландците не се съгласяват и повод за войната е провокация уж от
    финладсфинладска територия са открили артелерийски огън по Русия и са убили руски войници .
  • 67 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Я па тоя":

    11% от територията на финландия е 33% от територията на България...
  • 68 !!!?

    6 6 Отговор
    Както научаваме Сталин започва пръв Втората световна война за грабеж на територии !!!?

    Коментиран от #71

  • 69 иванов

    1 1 Отговор
    Вижте глава11 на Откр. на Св. Йоан Цялото зло на Земята тръгва със Звяра-666 Доброто е едно малко островче,но то ще победи
  • 70 НРБ

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Всички възрожденци":

    Кат северномакедонец плюеш. Браво господине.....
  • 71 ОлигУфрен

    9 2 Отговор

    До коментар #68 от "!!!?":

    Преди това 1938 г. Хитлер влиза в Елзас и Лотарингия, Австрия и Судетите. Март 1939 г. завзема цяла Чехия .Но това не е започване на война според теб!
  • 72 ВСВотСАЩ

    13 4 Отговор
    И защо в текста е премълчано за главното в тази война-Линията Манерхайм, която е строена от финландците и доискусорена с военните специалисти на Третия Райх.

    И Сталин не е съюзник с Хитлер! Цар Борис III е. Договорът за ненападение от 23 август не е съюзнически договор.
    Как може да пишете такива глупости, и то в осакатен манипулативен текст?!

    Коментиран от #80

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 JEB

    5 5 Отговор
    разберете едно нещо болшевизма и революсията на отпадъците са преврат и в русия от 100 години имат нова династия..на кгб
    човешкият живот в кочината няма цена защото е прекалено евтин
  • 75 JEB

    5 5 Отговор
    руската армия е толкова патриотична че е необходимо
    допълнителна милиция да я подкрепя зад бойната линия с картечници
  • 76 СВД

    4 0 Отговор
    И накрая се оказа, че Манерхайм е съветски агент! Благодарение на завзетите територии, Ленинград удържа блокадата.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    финската воина показва сталиновото отношение към съветския воиник.философията на сталин към незачитане здраевто живота и достоинството на воиниците му е частично запазена и до днес.хитлер не си прави правилните изводи ,а и не ползва правилно разузнаването въпреки че финландците успяват да пленят новите съветски танкове ,катюши и стрелково оръжие.нападаики годиниа и половина по-късно ссср,хитлер няма противотанково оръдие срещу тежките съветски танкове и е много учуден от тяхното съществуване!

    Коментиран от #79

  • 79 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "стоян георгиев":

    Значи погледнато правдоподобно исторически , значи , и Хитлер не му отстъпва като става въпрос за приемливи човешки загуби , особено 1943г. Когато много германци понасят чувството да те стрелят с плътен огън от артилерия , да те газят с танкове , и да те хващат в чували , за бомбардировките над цивилни е съвсем друга отделна тема.
  • 80 ТръндЮ

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "ВСВотСАЩ":

    Разбрахме товаришЧ, Сталин не е съюзник на Хитлер а братушка..партията на Хитлер не е национал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА а фашистка и алкохолиците не са нападали никой а те са нападани!И последно руснаците са алкохолици и бедни защото лошия запад иска да им вземе богатствата!Бля..
  • 81 ФИНЕЦ

    2 0 Отговор
    Там дядя ви Ванко яде БАХУРА
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Това е самата истина.

    2 1 Отговор
    Ако някой плюе по руснацитето това са били те, нашите герои. Начело с Левски. Ако мислиш че той не е български герой, и не е мислел доброто за България, то ти си или потомствен турчин, или потомствен руснак.

    Коментиран от #85

  • 84 И познава

    1 0 Отговор
    Преди време пак по повод тази война бях събрал колко танкове,самолети,артилерия,боеприпаси,снаряжение и доброволци е получила Финландия от целокупния Запад. Смешното е,че тече Втора световна война между Германия,Италия и Франция,Британия, а парадоксално и двете страни подпомагат Финландия. Иначе войната е по чисто военно-стратегически причини - Сталин е искал да измести границата при Ленинград на запад за да се осигури от германска агресия,тоест въобще не е вярвал на пакта за ненападение......... и познава.
  • 85 Капище

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "Това е самата истина.":

    Левски си е имал работа с масони,надлъгвал се е с масони,надявял се е масоните да го спасят от смъртна присъда а те го елиминират защото си е въобразил,че няма да ги слуша. Накрая за паметник направиха масонско капище насред София - обелиск,бичи глави,грифони и вериги.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "рашън":

    Напротив! Швеция създаде Финландия и финландския манталитет, ако бяха руснаците сега щяха да са източноевропейска кочина.
  • 88 1111

    0 4 Отговор

    До коментар #47 от "Д'мин":

    Добре, че бяха шведите да ги ограмотят и да ги вкарат в лоното на западната цивилизация, иначе сега щяха да са като руските крепостни селяни - мизерни алкохолици.
  • 89 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами пак полу истини":

    Твоите истини са точно толкова верни, колкото и правописа който демонстрираш.
Новини по държави: