Last news in Fakti

2 Декември, 2020 21:30 2 452 17

Датска компания ще прави плаващи АЕЦ

  • аец-
  • плаващи аец-
  • атомна енергетика-
  • малък модулен реактор-
  • реактори

За проекта компанията успя да привлече финансиране от 20 милиона евро

Датска компания ще прави плаващи АЕЦ  - 1
Снимка: Shutterstock

Датската компания Seaborg Technology AS планира да произвежда плаващи атомни електроцентрали с малък модулен реактор за Югоизточна Азия. За проекта Seaborg успя да привлече финансиране от около 20 милиона евро, а един от инвеститорите е милиардерът Андерс Холх Поулсен.

Средствата ще са достатъчни за наемане на 50 служители и създаване на модерна лаборатория. Seaborg Technology иска да доставя плаващи АЕЦ за региони от Югоизточна Азия, които зависят от изкопаеми горива и не могат да използват възобновяеми енергийни източници, предаде Bloomberg.com.

След разработването на технологията в Дания, Seaborg очаква да започне да изгражда малки модулни реактори на разтопени соли в Южна Корея и да ги доставя на клиенти там. По този начин компанията се надява да намали производствените разходи. Срокът на експлоатация на плаващите АЕЦ ще е 24 години, а поректираната електрическа мощност ще бъде между 200 и 600 мегавата, в зависимост от броя на реакторите. Очаква се първият енергоблок да бъде готов през 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    45 6 Отговор
    Руснаците отдавна ги произвеждат...

    Коментиран от #12

  • 2 Бесен Язовец

    40 5 Отговор
    Ще им дишат прахта датчаните на конструкторите от Росатом!
  • 3 1234

    28 3 Отговор
    Първата плаваща атомна централа в света се състои от брегова инфраструктура и плаващия енергоблок "Академик Ломоносов", който има два рактора тип КЛТ-40С, всеки с мощност 35 мегавата. Мощността за производство на електроенергия на централата е 70 мегавата, а на топлоенергия - 50 гигакалории
  • 4 Eхххххх

    17 3 Отговор
    В Дания мразят адски много руснаците...ама страшно ги мразят иако нещо добро кажеш за Русия наппаво те намразват..луда работа
  • 5 Копейкин

    2 20 Отговор
    САЩ става първата страна използвала плаващ енергоблок. На борда на съда Sturgis, собственост на американските сухопътни войски, е поставен ядрен реактор MH-1A с мощност 10 MW. Експлоатиран е на територията на Панамския канал, в периода 1968 – 1975 г.

    Коментиран от #7

  • 6 тикви от МС

    23 1 Отговор
    НЕ СЪМ ЧУВАЛ ДАНИЯ ДА Е ПОСТРОИЛА ДО СЕГА И ЕДИН ЯДРЕН РЕАКТОР. ВИЕ ДА СТЕ ЧУВАЛИ? ЯВРЕНИЯ РЕАКТОР Е ОБВЪРЗАН С ГОРИВО, ДОСТАВКА, СЪХРАНЕНИЕ, РЕЦИКЛИРАНЕ И ЗАГРОБВАНЕ. НЯКАКВА ЛЪЖЛИВА, ФАНТАСМАГОРИЯ.
  • 7 Бай Ганьо

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин":

    Абе френд, толкова ли скъсаха лентата КРАВАРИТЕ, та вече ти плащат с копейки?! Само питам, де?! :-)
  • 8 Пацо

    10 1 Отговор
    Не съм виждал нищо произведено в Дания.

    Коментиран от #16

  • 9 Де Факто

    7 1 Отговор
    А ние пък правим ЧУШКОПЕК за ЦЕЛИ ТРИ ЧУШКИ, а докрая на 21-ви век ще направим ЧУШКОПЕК ЗА ЦЕЛИ ПЕТ ЧУШКИ...хахаха.

    Коментиран от #10

  • 10 Ай стига бе

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Де Факто":

    Ай стига си писал за тоя чушкопек под всяка статия, че ставаш досаден. Има държави които и това не са измислили. Да не казвам кои са, че ще ме изтрият. С тия 20 млн. долара ще направят плаваща АЕЦ на куковден. Кой ще ги чака да проектират тепърва като могат да си купят готова, построена и изпитана плаваща централа от руснаците?

    Коментиран от #11

  • 11 Де Факто

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ай стига бе":

    Гордея се бе приятел, и винаги ще се гордея с великите ни научни постижения, като ЧУШКОПЕКА и ЧЕРЕШОВОТО ТОПЧЕ.Нека се знае.Какъв е проблема?!...Еееее, то пък човек от вас не може дори да се похвали.Ужас. :-)

    Коментиран от #15, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 веселяк

    7 1 Отговор
    Знаех си аз, че руснаците са копирали от някого!
  • 15 Ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Де Факто":

    Така е щото не са го измислили в раша,но ако беше сделано, щяха да са много горди!
  • 16 Сирене

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пацо":

    -датското е много добро. Също и велосипеди и рибни консерви.Но атомни енергоблокове -?
  • 17 Чушкопекът

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Де Факто":

    е типичен пример за успешно пригаждане на техническите умения към битовите нугди и оставам в недоумение защо се правят опити за иронизиране на така необходима и удобна вещ. Нужен е бил - направили са го. Впрочем - всяка кухня, дори и най-модерната, е пълна с подобни дребни, но значими уредчета. А черешовото топче е създадено в годините, когато националният идеал е в своята кулминация . Опитите за минимализиране на тези елементи от времето говорят за неуважение към собствения си народ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания