Last news in Fakti

27 Ноември, 2012 17:32 5 701 11

САЩ искали да взривят Луната с атомна бомба

  • луна-
  • атомна бомба-
  • ссср
САЩ искали да взривят Луната с атомна бомба - 1
Колаж: Факти.бг

САЩ са планирали да взривят атомна бомба на Луната. Висшият генералитет от Пентагона от 50-те години на миналия ХХ век е бил запален по идеята. Според тях ядрен взрив на естествения спътник на Земята би бил ясна демонстрация на американската военна мощ над бившия СССР в разгара на Студената война, съобщава в. „Сън“.

Медията се позовава на секретен план, който е бил наречен „Изследване на лунните полети за научни проучвания. Той е бил известен и като „Проект A119“. Физикът Лионърд Райфъл коментира за АП, че планът е имал за цел да се сплашат руснаците и да се повдигне духа на американците.

Атомната бомба е била избрана, защото най-мощната в арсенала на САЩ – водородната, е била твърде тежка, за да може да бъде изстреляна в космоса.

Планът е бил изоставен заради страховете, че ядрен взрив на Луната би имал пагубно влияние върху нашата планета.

Ученият Карл Сейгън е бил привлечен в проекта. Той е бил натоварен да проучи една ядрена експлозия на Луната какви отражения би имала както на небесното тяло, така и на Земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бамайка

    1 1 Отговор
    ето защо извънземните ви забраниха да летите до луната скапани юдо-кастрати.
  • 2 bugs_bunny

    1 1 Отговор
    а можехме моркови да садим на луната :)
  • 3 пенчо

    1 0 Отговор
    Без луната вероятно нямаше да има живот на земята!Луната успокоява клатенето на оста на въртене на земята,което без нея би било 4-6 градуса (доколкото си спомням) ,което ще предизвика промяна на климата(примерно всяка седмица да се сменя зима и лято) до крайности-от+ 40 до -50 градуса!
  • 4 Красимир Димитров

    1 0 Отговор
    Все едно да отрежеш клона на който седиш
  • 5 JOE

    0 0 Отговор
    Какъвто народа такива и управниците, все пак 2 мандата като президент изкара човек с интелигентност почти колкото на малоумен, преди това са имали и президент болен от алцхаймер така, че трябва да сме щастливи ,че света е оцелял досега.
  • 6 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Скапани дебелог.зи американци с промити мозъци и незнаещи дори кой им е президента но обрали цвета на този свят с идеята им - американска мечта ...... Дори си избраха черньо за лидер !!!! Пълни тъпаци Каква истария има Америка ???
  • 7 тъпунгеров

    0 1 Отговор
    може ли да сте толкова тъпи да вярвате на всякакви писания.
    янките са тъпи и живеят 7 пъти по добре от нас умните булгаристанци
  • 8 JOE

    0 0 Отговор
    Ми бягай да миеш чинии в Америка, кво правиш тук, аз не се оплаквам от живота си в Бг. А и ако нашите политици защитаваха поне малко държавните ни интереси, а не гледаха само да си пълнят джобовете, щяхме да сме много по-добре, но кво да се прави такъв си ни е манталитета.
  • 9 кик

    0 0 Отговор
    нямаше да се слу4и ядрения разпад......или щеше да засе4е или да експлодира нейде в космоса отклонен от траекторията си..... а после висшите илюминанти на4ело с президента и върхушката на разпит и наказание нейде в космоса ...знаете от кого нали?
  • 10 rraptor

    0 0 Отговор
    Е голяма работа като са искали! Те са взривили 1100 атомни и най-вече водородни бомби на земята, пък няква къса атомка на луната - муха я накацала!
  • 11 муспи

    0 0 Отговор
    А би било добре такава бомба да се взриви при старта.