Last news in Fakti

6 Декември, 2012 13:37 1 539 0

Българин спасен при корабокрушение в Северно море

  • българин-
  • спасен-
  • кораб-
  • потъна-
  • инцидент
Българин спасен при корабокрушение в Северно море - 1
Така е изглеждал корабът "Baltic Ace" преди да потъне. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два кораба – товарният "Baltic Ace" и контейнеровозът "Corvus J", се сблъскаха вчера в късния следобед в Северно море на около 45 мили от Ротердам. В резултат на инцидента "Baltic Ace" е потънал. Незабавно са започнали спасителни мероприятия с участието на гранични холандски катери и хеликоптери, но действията им са били затруднени от лошото време, предаде „Ройтерс“.

До този момент има информация за 4 загинали и 7 изчезнали моряци от 24-членния екипаж. "Като се има предвид температурата на водата и времето, изминало от катастрофата, няма надежда да бъдат намерени още оцелели", заявил е пред агенция АП служител от холандската брегова охрана.

По информация на българското посолство в Хага сред екипажа на потъналия "Baltic Ace" е бил и българският гражданин Тодор Демерджиев. Той е сред спасените 13 моряци и е в добро здравословно състояние, уточняват от информационния център на Министерството на външните работи. Близките на българина са информирани за случилото се. 

Спасените са били открити на четири спасителни лодки и са евакуирани с хеликоптери.

Товарният кораб, превозващ автомобили, е плавал под бахамски флаг, а контейнеровозът – под кипърски. Първият се е движел от белгийското пристанище Зеебрюге към пристанището Котка във Финландия, а вторият - от Грейнджмаунт в Шотландия до Антверпен в Белгия.

Пристанище Ротердам – най-голямото и най-натовареното в Европа, не е преустановило работа заради катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: