22 Декември, 2012 15:43 2 657 6

Бунтове в Аржентина, разграбват супермаркети

  • безредици-
  • аржентина-
  • разграбват
Бунтове в Аржентина, разграбват супермаркети - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души загинаха, десетки са ранени, а над 500 са арестувани при двудневните безредици в Аржентина, където антиправителствените протести преминаха в масово разграбване на магазини, съобщи АП. Страната преживява тежка икономическа криза, недоволството за момента е концентрирано най-вече в провинциите Санта Фе и Буенос Айрес.

В провинция Санта Фе вчера бяха нападнати двайсетина супермаркета в градовете Росарио и Виля Гобернадор Галвес. Задържани са над 130 души. По време на безредиците двама загинаха: един от раните си при стълкновение с остър предмет, а друг – от огнестрелно оръжие. Властите засега не уточняват повече подробности, твърдят единствено, че действията на полицията нямат никакво отношение към смъртта на тези хора.

В провинция Буенос Айрес силите на реда трябваше да прибегнат до гумени куршуми, за да разгонят грабителите на магазини в град Сан Фернандо. По време на стълкновенията 371 души бяха арестувани, а офицер от полицията бе тежко ранен, след като го удариха с чук по главата.

По-рано, в четвъртък, федералното правителство изпрати 400 служители на военната полиция в ски-курорта Барилоча в провинция Рио Негро, където десетки нападатели разбиха магазини за техника и изнесоха телевизори и други скъпи електроуреди. При погромите 18 полицаи бяха ранени. Подобни инциденти е имало поне в 6 града.

Според вътрешния министър на провинция Санта Фе – Раул Ламберто, нападенията над магазини следва да се разглеждат като хулиганство, а не като акт на социално недоволство. Министър-председателят на Аржентина Хуан Абал Медина и секретарят по националната сигурност Серхио Берни са заявили, че действията на „вандалите“ са инспирирани от опозиционни профсъюзни лидери, които се обявяват против действащия президент Кристина Фернандес.

Според властите безредиците са умишлено организирани за 11-годишнината от вълненията през 2001 г., когато десетки аржентинци загинаха. Тогава на 20 декември президентът Фернандо де ла Руа бе принуден да подаде оставка заради несправяне с икономическата криза в страната.

На свой ред лидерът на влиятелната Конфедерация на профсъюзите Уго Мойано обяве, че именно управляващите инсценират грабежите, за да се представят за жертви и да спечелят симпатиите на гражданите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gogo

    0 0 Отговор
    И те като нас..Корумпирано и продажно управление.
  • 2 ссср

    0 0 Отговор
    Тия са като ромите ,добре ,че при нас вече има държава и подобни леви простотии ще се посрещнат от българите на нож .

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Митко

    0 0 Отговор
    Хаха точно след 10 години същото се случва. Точно тогава живеех в Аржентина и знам за какво става дума. Хората там не са гладни, всичко е политика и платени хора които да вършат тези неща. Но пък много хора ще си напазаруват за празниците.
    Всела коледа
  • 4 стефан стефанов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ссср":

    Грешиш!Преди седмица,тълпа от около 200 м....ла,за часове обезкостиха четири- етажно училище!Бившия техникум по химия и стъклообработване в Сливен!
  • 5 ккк

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ссср":

    Каква държава има у нас? Ти кво си пил? Имало държава хаха.
  • 6 Николчо

    0 0 Отговор
    Такива протести , особено с разграбване никога не са спонтанни а свързани с организация и продължителна подготовка.Дори поводите често се създават нарочно и това си личи по точно избрания момент.Дори и такова скоростно рециклиране за което пише колегата от Сливен не е станало без височайше разрешение за това а полицията идва винаги когато всичко е свършило.За ,,репресираното малцинство"това е нещо като социално подпомагане ,преди празниците които са нещо ,,свещено" за този етнос Те направо побесняват и са готови на всичко само и само да могат да преяждат и препиват и тн.ци..нии от влеме на време с повод и без. Въпроса е кой стои зад това и на кого ще се отблагодаряват на изборите.Зная ,че дори граждани на Сливен са спечелили дело в съда с което задължават ВиК Сливен да ги кара да си плащат водата защото дори без тяхните пари дружеството било на доста голяма печалба-тоест цената която плащат безропотните българи е безогледно завишена и грабителска докато ,,репресираните" се ползват с безплатна привилегия.
Новини по държави: