Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 15:22 2 318 15

Само вегетарианска храна в училище. Каква е истинската причина?

  • вегетарианска храна-
  • училище-
  • храна-
  • ислям-
  • франция-
  • лион-
  • мюсюлмани

Френски кмет нареди в училищните столове да се предлага само вегетарианска храна

Само вегетарианска храна в училище. Каква е истинската причина? - 1
Снимка: Shutterstock

Бобена салата, за второ омлет с био-спанак и други зелении, полят със сос бешамел, накрая сирене и плодове – такова беше вчера единното меню, въведено в столовете на всички училища в Лион. Кметът на града Грегори Дусе разпореди в столовете да се сервира само вегетарианска храна, защото единното безмесно меню за всички училища улеснявало спазването на правилата по време на пандемията.

Превъзбуден обществен дебат

Ето как „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ коментира френското нововъведение: Когато един кмет нареди в училищните столове да се сервира само вегетарианска храна, не е за чудене, че избухва превъзбуден обществен дебат. Особено, когато това се случва в родината на най-великите „шефове“ и главни готвачи. Френската кухня неслучайно се радва на световна известност с такива свои блюда като Boef bourgignon („Бьоф по бургундски“) и Coq au vin („Петел с вино“).

Аргументацията на „зеления“ кмет на Лион сама по себе си звучи леко изкуствено. Защото в училищните столове изобщо няма нужда да се въвежда единно меню, само за да се спазват хигиенните ограничения, наложени заради пандемията. Цялата акция навежда на мисълта, че тук си имаме работа с един комунален политик със силна екологична мотивация, който се опитва да използва момента и да наложи в държавните училища рецептурник, спомагащ за опазването на климата. Стратегията му не изглежда особено умна. Храната в училищните столове и в Германия се превърна в полесражение на нови светогледни конфликти, които биха могли да внесат тежък разлом в обществото. Както е известно, става дума за опазването на климата (защото консумацията на месо води до отделянето на повече емисии с въглероден двуокис - бел.ред.), но и за съобразяване с учениците от мюсюлманското вероизповедание - заради свинското месо.

На обществото не бива да се налагат малцинствени позиции

Обаче училищата, както много други обществени институции, са твърде неподходящо място за опитите да бъдат налагани малцинствени позиции на цялото общество. В нито една европейска страна няма да възникне мнозинство, което да се храни вегетариански или вегански. По отношение на опазването на климата това може би не е идеалното развитие на нещата, но то трябва да се уважава, когато живеем в демокрация. С подобни главоломни акции зелените предводители на културната битка само хвърлят избирателите в обятията на крайната десница.

Николас Бусе, ФАЦ, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (www.faz.net)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    16 1 Отговор
    Не мога да повярвам подобна критична статия да излезе от DW . Изненадан съм че не възхваляват прогресивния еко толерантен кмет .

    Коментиран от #15

  • 3 Ивайло

    9 4 Отговор
    Тия искат насила да направят новото поколение тревопасни!!! На подрастващ организъм ще му спираш месото и ще му даваш само трева, що за откачена идея??? Веганите като толкова обичат животните, що им ядат храната и животинките горките да умират от глад, а??? Хахаха!!!
  • 4 Карат се за мръвката

    3 1 Отговор
    Малките мусулманчета постоянно намират домуз,става политика,ясно?
  • 5 Добре де

    14 0 Отговор
    Като не ядат свинско - да го прескачат! Какво са се “разпенили”? Дошли в Германия - тя да се съобразява с тях ли???? Що за наглост в чужда държава, която те е приютила!

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И какво

    2 12 Отговор
    да ядат децата свинско със зеле ли нормално е децата да ядат по леки храни а не сутрин за закуска създърма или пача
  • 8 123

    11 2 Отговор
    Чояек има нужда от месо за да се развива нормално.
  • 9 Германец

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Добре де":

    Съобразявам се и козирувам,иначе какъв германец съм?! Хайл!
  • 10 Гост

    5 2 Отговор
    Диктатът на малцинството. Свиквайте... Да не отварям дума за храната, която се предлага у нас в детските градини и училищата! Само вижте нашият рецептурник. Ум ще ви зайде! Ако не вярвате, направете си труда и проверете сами какво и как се дава на децата ни.
  • 11 Iviviv

    3 2 Отговор
    Какво общо има месото с климата Евро джендъри
  • 12 Памук

    1 2 Отговор
    Френският кмет е прекалено еко и пази климата, което според алгемайнецайтунг е лошо, а от друга е редно Германия да гледа в менюто на нейните граждани. Вероятно френските родители вечер също предлагат веге меню...боже каква новина
  • 13 фен на сидеров

    2 1 Отговор
    поредният "джендър", облечен във власт...
  • 14 КРАДЦИ

    0 1 Отговор
    ГЛАДНА ДИЕТА БИ БИЛА ПРИЕТА ОТ ГЕРБ БСП И РЕПУБЛИКАНЦИТЕ , ВЕДНАГА , НА МОМЕНТА ! ПАРИТЕ ЕСТЕСТВЕНО - В ЧЕКМЕДЖЕТО !
  • 15 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Пишат така, защото осъзнават, че стават противни на хората. За тях смахнатият кмет не е важен. Страшното е, че хората се идентифицират с десницата. А това вече е опасно за тях.
Новини по държави: