25 Декември, 2012 10:24 4 308 2

Сблъсъци пред и в Македонския парламент, 17 ранени

  • парламент-
  • македонски-
  • бюджет-
  • ранени
Сблъсъци пред и в Македонския парламент, 17 ранени - 1
Снимка:ЕПА/БГНЕС

Единадесет полицаи са ранени при размириците в Скопие пред сградата на Македонския парламент по време на приемането на бюджет 2013, съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на информация от местното Министерство на вътрешните работи. Четирима граждани и двама депутати също пострадаха при сблъсъците между привърженици на властта и опозицията.

Пазителите на реда възпираха тълпата от разгорещени опоненти, замерящи се с камъни и яйца, да нахлуе в сградата, при което няколко души бяха арестувани, уточнява „Вашингтон пост“.

В самия парламент депутати от лявата опозиция – Социалдемократическия съюз СДСМ, се опитаха да блокират залата и да попречат на националистическото мнозинство на партията ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски да приеме бюджета, заявявайки, че той ще доведе до огромно задлъжняване на Македония.

При това травми получиха две политически дами – бившият премиер, а понастоящем опозиционен функционер Радмила Шекеринска, депутатката Весна Бендевска и още един техен колега.

По-рано опозицията предложи много поправки към проектобюджета за съкращаване на разходите с 204 млн. евро, но те бяха отхвърлени. В крайна сметка приетата разходна част на македонския бюджет е 2,7 млрд. евро, а очакваният дефицит е 3,5% от брутния вътрешен продукт.

След приемането на бюджета левият опозиционен лидер - бившият премиер и президент на Македония Бранко Цървенковски, отправи призив за народен бунт и заплаши, че депутатите от опозицията повече няма да участват в работата на парламента. „В тази страна няма конституция и закон, няма демокрация и парламент. От едната страна е диктаторският режим, а от другата – народът“, заяви той и сравни Груевски с бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. 

В обръщение към нацията премиерът Груевски пък обвини Цървенковски, че се опитва да завземе властта със сила и провокации, като поставя под заплаха държавата и демократичните институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миро

    1 1 Отговор
    А имало и будни макета ве
  • 2 Турбото

    0 0 Отговор
    Щуро маке ))
Новини по държави: