Last news in Fakti

8 Януари, 2013 13:32 2 067 19

Македония започва aнтибългарска поредица

  • македония-
  • кампания-
  • българия

 

В първия ден на Коледните празници, които в Македония се отбелязват по юлианския календар, излизащият в Скопие таблоид „Утрински весник“ започна публикуването на нова антибългарска поредица - „Как бяха ликвидирани македонските евреи“.

Автор на поредицата е Виктор Цветановски, някогашен кореспондент на "Нова Македония" в София и щатен автор на антибългарски публикации, припомня „Фокус“.

В първата част на поредицата Цветановски пише, че „България на няколко пъти вече застава на европейския път на Македония в стремежа си да я застави да приеме българското тълкувание на историята. Този път това стана с използването на голямата трагедия на македонските евреи, които бяха изпратени в лагера в Треблинка“.

Според Цветановски, приказката за македонските евреи, разказана във филма „Трето полувреме“, дотолкова разгневила българските държавници, че те активирали всички лостове, с които разполагат в ЕС, за да спрат европейското развитие на Македония.

В публикацията се твърди, че гибелта на македонските евреи е болна тема за България, която иска да покаже пред Европа и света чистото си лице и не иска да признае, че за еврейската трагедия в Македония са виновни българското профашистко правителство и цар Борис ІІІ.

Виктор Цветановски смята, че спасяването на повече от 50 000 евреи в България, не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите в Македония и Тракия, и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България.

Кампанията в Македония не може да заличи факта, че България е била единствената страна от Европа, която в годините на Втората световна война успява да спаси своите евреи. В усилията за спасяването на българските евреи се включва целият народ, включително Българската православна църква и български депутати. Гражданите от еврейска националност в новоприсъединените земи в Македония и Тракия остават под юрисдикцията на немските окупационни власти и немските комендатури, допълва "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анти маке.......

    1 0 Отговор
    НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ ТОЙ ИСУС СЕ Е РОДИЛ В македония ЧЕ ТАЗИ НОВИНА ЛИ ВИ УЧУДВА ТО ОЩЕ МАЛКО И БАРАК ОБАМА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ македонец

    Коментиран от #8

  • 2 патил

    1 0 Отговор
    македонците се правят на добри и готини САМО КОГАТО са в БГ и гледат да ви се харесат и да измъкнат някоя и друга полза. Иначе винаги ще са против нас, каквото и да се случва. Долен народ :((( Тъжно, но факт!
  • 3 Жорж

    0 0 Отговор
    Сапун беее!
  • 4 сдф

    0 0 Отговор
    Ако не бяха с бълхарски корени нямаше да са толкова големи г....ни
  • 5 ОЙОЙ

    0 0 Отговор
    Хитлер не беше ли и той Македонец :)
  • 6 ТАД

    0 0 Отговор
    Май това, че дадоха наградата на биг брадър на македонец въпреки гласуването на народа и по този начин пренебрегнаха слабо казано разходита за SMS на българите желания политически ефект не е постигнат!!!
  • 7 хана

    0 0 Отговор
    България е била единствената страна от Европа, която в годините на Втората световна война успява да спаси своите евреи. Касто еврейка мога това да го кажа с чиста съвест. Защо Македония не го направи_

    Коментиран от #9

  • 8 emigrant

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "анти маке.......":

    Prav si bratle!Prosti horica sa.Po sveta s malki izkliu4eniq rabotat nay chernata rabota,Tuk v 6tatite sa nay bedni sred emigrantite.Kompleksari dori po-golemi ot balgarite sa!
  • 9 до 7 хана

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "хана":

    И виж на какво дередже сме,виж и германците......
  • 10 zambidis

    0 0 Отговор
    македонците само шиптарите ще ги оправят,ще ги претопят както рециклираха сърбите в косово ,няма да е далече времето...
  • 11 макета

    0 0 Отговор
    Ееее, въпреки ,че имам македонско в мен, както и много други българи, по тая земя македонска мнооооо прост народ оди. То радиацията в Чернобил май най-яко тях ги е ударила, и са мутирали в болест простотия и мутация ''македонец' То не бяха наследници на Александър, Самуил аааа че и Исус бил маке, да се смееш лиии да ревеш лииии.........
  • 12 муспи

    0 0 Отговор
    Не може ли да се разберем със сърбите, че срещу някои територии включващи и Западните покрайнини, се отказваме от всякакви интереси към Македония и я предлагаме на Сърбия, още повече че ще имаме общ враг - Албания и турция. Наистина, губи се територия, Македония е българска област, но е заселена с мутанти - всяко стадо си има и мърша, но сърбите пипат яко, не са мекушави като нас. Идеално, само че нямаме българско правителство.
  • 13 !!!

    1 0 Отговор
    само за циганите нямат претенции да са македонци.Айде и за тях да кажат че да си ги взимат
  • 14 подолго

    0 0 Отговор
    Претенции за циганите?! Многу е 2/3 од денешните бугари
  • 15 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Да не унижаваме нашите цигани или, ако искате роми! Те са много позитивни и носят в душите си любов към живота, така както тяхната култура и бит ги възпитава. Не си ги давам на македонците! Защото македонците са предатели по кръв, мезравци по душа и страхливци по призвание! Тези определения не се отнасят за българските и гръцките македонци, които знаят своя род, носят най-големите човешки добротелели в душите си, са и ще си останат смели, работливи и почтенни хора.
    А жителите на Р.Македония имат същият сатут, както и държавата им - измислен и безродов.
    Да са живи и здрави и да пребъдат във вековете, та да имаме жив пример за класически родоотстъпници и кръвни предатели!
  • 16 Bastunetii

    0 0 Отговор
    Това за Евреите в Македонска област е напално вярно . По това време тази територия населена предимно с Българи е управлявана от Българи и да Българи са изпращали хора ( Еврви от Македонска област ) в концлагери. Но не съм убеден , че е имало възможност за спасяване на всички Евреи в населените и контролирани от Българи територии.
  • 17 Най-същественото

    0 0 Отговор
    Грешката на много от нас е, че разглеждаме БЮРМ като самостоятелен и независим политически субект.
    Реалноста, обаче, е съвсем различна. Сръбската държава нито за миг не е престанала да разглежда БЮРМ като своя изконна провинция и да контролира чрез агентурните си структури нейния цялостен обществено-политически живот. Ако се запознаете с „вратичките“ в самия текст на Декларацията за независимост на БЮРМ, ще видите, че тази независимост не е необратима ! Сигурно неслучайно всеки опит за независимо поведение на македонски президент (като напр. на Киро Григиров и Борис Трайковси) е завършил с атентат.
    Така че тук става въпрос за волята на Белград ! Именно в този контекст би трябвало да се интерпретира и Вашето наивистично твърдение: „Искания като съвместно празнуване на общи исторически празници..са неприемливи.“ Да, със сигурност са „неприемливи“, но за кого ?
    Ето защо мнението на мнозинството участници в този дебат,което аз напълно споделям е, че една сграда е сеизмично устойчива, само когато се гради върху здрава основа !
    А по-здрава основа от историческата истина няма ! А историческата истина е добре известна на целия цивилизован свят:
    „Основите на днешната „македонска“ идентичност (както наименованието, така и езиково-книжовната норма) на нововъзникналата 22 годишна държава БЮРМ са положени през 1945 г. в рамките единствено и само на бивша Югославия.“
    Докато БЮРМ не конституира този факт, България няма как да вдигне зелен семафор за присъединяването й в ЕС и НАТО !
  • 18 Най-важното

    0 0 Отговор
    Грешката на много от нас е, че разглеждаме БЮРМ като самостоятелен и независим политически субект.
    Реалноста, обаче, е съвсем различна. Сръбската държава нито за миг не е престанала да разглежда БЮРМ като своя изконна провинция и да контролира чрез агентурните си структури нейния цялостен обществено-политически живот. Ако се запознаете с „вратичките“ в самия текст на Декларацията за независимост на БЮРМ, ще видите, че тази независимост не е необратима ! Сигурно неслучайно всеки опит за независимо поведение на македонски президент (като напр. на Киро Григиров и Борис Трайковси) е завършил с атентат. Така че тук става въпрос за волята на Белград ! Именно в този контекст следва да се интерпретира цялостното отношение на Скопските управници към България.
    Една сграда е сеизмично устойчива, само когато се гради върху здрава основа ! А по-здрава основа от историческата истина няма ! А историческата истина е добре известна на целия цивилизован свят:
    „Основите на днешната „македонска“ идентичност (както наименованието, така и езиково-книжовната норма) на нововъзникналата 22 годишна държава БЮРМ са положени през 1945 г. в рамките единствено и само на бивша Югославия.“
    Докато БЮРМ не конституира този факт, България няма как да вдигне зелен семафор за присъединяването й в ЕС и НАТО !
  • 19 Кънчо

    0 0 Отговор
    Ами , бравоооо за Македония , големи фашисти сме били и сме.
Новини по държави: